Statistikos departamentas: Lietuvoje jau dominuoja omikron atmaina | KaunoDiena.lt

STATISTIKOS DEPARTAMENTAS: LIETUVOJE JAU DOMINUOJA OMIKRON ATMAINA

  • 3

Statistikos departamentas trečiadienį paskelbė, kad omikron labai greitai išplito Lietuvoje ir jau yra dominuojanti atmaina.

„Omikron labai greitai išplito Lietuvoje ir jau yra dominuojanti atmaina. Šiuo metu beveik visuose teigiamą PCR tyrimo atsakymą turinčiuose mėginiuose, kurie yra tikrinami papildomu specialiuoju qPCR metodu (preliminariai nustatančiu viruso atmainą, tai nėra sekoskaitos metodas), yra įtariama omikron atmaina. Pagal šį metodą, Kalėdų laikotarpiu paplitimas greičiausiai buvo mažiau nei 10 proc., o šiuo metu paplitimas, tikėtina, viršija 90 proc. Nors šis metodas nėra skirtas galutinai patvirtinti viruso atmainai, tačiau, mūsų skaičiavimais, jo rezultatai šiuo metu turi gerai sutapti su patikimais sekoskaitos rezultatais, kurie dėl sudėtingo proceso atsilieka apie porą savaičių nuo ėminio paėmimo datos. Preliminariuoju atmainos nustatymo metodu šiuo metu yra ištiriama apie trečdalis visų teigiamų mėginių, tad ši statistika yra reprezentatyvi Lietuvos dinamikai“, – rašoma feisbuko paskyroje „Valstybės duomenų analitika“.

Kaip nepasimesti tarp trijų laboratorinių metodų?

Ką sako diagnostinis PCR tyrimas, galintis aptikti virusą mėginyje?

– Jei atsakymas yra teigiamas, tai asmuo yra užsikrėtęs SARS-CoV-2 virusu.

Ką sako specialusis qPCR tyrimas, galintis aptikti dominančias viruso mutacijas?

– Jei nustatoma S baltymo delecija – įtariama omikron atmaina, nes šios delecijos neturi delta atmaina, o ji iki šios sudarė beveik 100 proc. atvejų. Jei šios delecijos nenustatoma, atvejui įtariama delta atmaina.

Ką sako sudėtingas, lėtas, bet labai patikimas sekoskaitos tyrimas, galintis nustatyti viruso atmainą?

– Pagal tiksliai nuskaitytą genomo seką, patvirtinama omikron arba kita atmaina.

Kaip interpretuoti iliustracijas?  „Svarbu atsižvelgti į įtariamų omikron atmainos atvejų proporciją nuo atliktų tyrimų (iliustracijos viršutinė kairė pusė) ir tirtų mėginių skaičiaus (iliustracijos apatinė kairė pusė). Dešinėje pusėje esantys grafikai rodo, kaip su laiku keitėsi sekoskaitos metodu patvirtintų omikron ir delta atmainų dalis tarp įtartų omikron ir delta atvejų. Kodėl mes pasitikime šiomis išvadomis? Dešinėje pusėje viršuje esanti iliustracijos rodo, kad jau gruodžio pabaigoje virš 90 proc. qPCR metodu nustatytų įtariamų omikron atmainos atvejų pasitvirtino ir, tikėtina, kad šiuo metu ši dalis yra dar didesnė dėl didėjančio paplitimo“, – skelbia Statistikos departamentas.

Statistikos departamento iliustracija.

Tai, jog omikron atmaina greičiausiai tapo dominuojančia, BNS patvirtino ir Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) specialistas Lukas Žemaitis. Jis priminė, kad papildomai ištyrus teigiamą COVID-19 mėginį qPCR metodu ir juo nustačius vieną mutaciją, būdinga ir omikron, mėginiai toliau tiriami sekoskaitos metodu.

„Bet žinant omikron specifiką, kad jis per kelias dienas padvigubėja, tikėtina, kad kai atliksime sekoskaitą, tai pasitvirtins. Tad šie skaičiai iš esmės gali atspindėti realybę. Žinant, kas plinta, labai tikėtina, kad taip ir bus remiantis PGR tyrimais“, – pripažino ekspertas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Tiesa

Šitas suteptas statistikos departamentas, visada pateikdavo tokius skaičius, kokius liepdavo pasakyt. Pirma karta su jų melu susidūriau, kaip buvo liepta pamazinti emigrantų skaičių.

Siaip

Kas per debilai paskutiniu metu straipsnius raso ir interviu dalina. Lietuvoje per savaite nustatyti 128 omicron atvejai, nors susirgimu vidutiniskai 2.5 t. kasdien. Kokiu asilu reikia but, teigiant, kad si atmaina tapo diminuojanti ir jau tuo Delta isstums. P.S. o gal omicron tai isgamymas Lietuvai, nes sergana dazniausiai besimptome arba lengva forma. Persirgsim susiformuos bandos imunitetas, o vyriausybe gaus aparpali ir isdves, nes nebetures kur doziu det....

Omikron good, kaip tik vakar per propagandos TV vadinami "ekspertai" aiškino, kad po Naujų metų grįžus vaikams į mokyklas fiksuojamas milžiniškas naujų židinių ir susirgimų skaičius. Nieko nelaukdamas išspiriu vaikų kambario duris ir pačiupęs už ausų atžalas tempiu į mokyklą, o šios muistosi ir rėkia, kad dar visa savaitė žiemos atostogų...tai kas tose tuščiose klasėse serga ir kokie ten užsiveisė židiniai? Propagandinius filmukus ankščiau laiko į eterį paleido?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS