Stebinančios mokslininkų išvados: kas labiau kenkia sveikatai – „žolė“ ar alkoholis? | KaunoDiena.lt

STEBINANČIOS MOKSLININKŲ IŠVADOS: KAS LABIAU KENKIA SVEIKATAI – „ŽOLĖ“ AR ALKOHOLIS?

  • 18

Kas blogiau: kanapė ar viskis? Sunku atsakyti, bet moksliniai duomenys rodo, kad yra aiškus atsakymas.

Nepamirškite, kad reikia atsižvelgti į labai daug veiksnių, įskaitant tai, kaip medžiaga veikia jūsų širdį, smegenis ir elgesį bei kokia tikimybė, kad jūs prie to priprasite.

Laikas taip pat svarbus – vieni poveikiai pasireiškia iš karto, o kiti susiformuoja tik po mėnesių ar net metų vartojimo.

Šis palyginimas yra šiek tiek nesąžiningas dėl tokios priežasties: nors mokslininkai ištisus dešimtmečius tyrė alkoholio poveikį, kanapės mokslas yra miglotas. Taip yra dėl to, kad dar daug kur jos naudojimas yra neteisėtas ir mokslininkai lieka tarsi surištomis rankomis.

1. 2014 metais 30,722 tūkst. žmonių mirė dėl alkoholio sukeltų pasekmių. Kanapės naudojimo sukeltų mirčių nebuvo užfiksuota.

Praeitais metais, JAV dėl alkoholio sukeltų pasekmių mirė daugiau nei 30,000 tūkst. žmonių ir į tai neįeina su alkoholio vartojimu susijusios avarijos ir nužudymai. Pagal CDC duomenis, įtraukus tokias mirtis, šis skaičius būtų apie 90,000 tūkst.

Tuo tarpu, pasak JV narkotikų kontrolės tarnybos (DEA), apie natūralios kanapės perdozavimo sukeltas mirtis nebuvo pranešta, kaip ir kitose šalyse.

Amerikos visuomenės sveikatos žurnale paviešintas, su daugiau nei 65,000 tūkst. amerikiečių atliktas ir 16 metų trukęs tyrimas parodė, kad nėra tikimybės, jog sveiki kanapės vartotojai mirs anksčiau nei sveiki vyrai ir moterys, kurie jos nevartojo.

Algirdo Kubaičio / Fotobanko nuotr.

2. Paaiškėjo, kad kanapė sukelia žymiai silpnesnę priklausomybę nei alkoholis.

Beveik pusė visų suaugusiųjų yra bent kartą pabandę kanapę, dėl to tai yra vienas iš plačiausiai naudojamų nelegalių narkotikų. Vis dėl to, tyrėjai teigia, kad priklausomais tampa tik gana maža dalis žmonių.

Nacionalinio instituto epidemiologai tiriantys piktnaudžiavimą narkotikais, 1994 metais atliktos didelės apklausos metu, apklausė daugiau nei 8,000 nuo 15 iki 64 metų amžiaus žmonių. Klausimai buvo apie jų vartojamus narkotikus.

Iš visų bent kartą gyvenime pabandžiusių kanapę, daugmaž 9 procentai atitiko priklausomybės diagnozės kriterijus. Su alkoholiu šis skaičius buvo apie 15 procentų. Pavyzdžiui, priklausomybės nuo kokaino lygis buvo 17 procentų, nuo heroino – 23 procentai, o nuo nikotino – 32 procentai.

3. Kanapė gali labiau apsunkinti širdį; o nedažnas alkoholio naudojimas gali būti naudingas.

Kitaip nei alkoholis, kuris sulėtina širdies ritmą, kanapė jį pagreitina, o tai gali daryti trumpalaikį neigiamą poveikį jūsų širdžiai.

Vis dėl to, 2017 metais paviešinto visų laikų didžiausio Nacionalinės mokslų akademijos kanapės tyrimo metu nebuvo rasta pakankamai įrodymų paneigti, arba patvirtinti teiginį, kad kanapė galėtų padidinti bendrą širdies smūgio riziką.

Kita vertus, nedažnas arba vidutinis raudono vyno vartojimas – maždaug po stiklinę per dieną – siejamas su mažesne širdies smūgio arba insulto rizika, nei visiška abstinencija.

Alcohol Research UK direktorius, James Nicholls pasakojo “The Guardian”, kad į tokius atradimus reiktų žiūrėti skeptiškai, nes “visą teigiamą poveikį dažniausiai panaikina netgi nedažnas stipresnis pavartojimas”.

4. Alkoholis labai stipriai susijęs su kelių tipų vėžiu; kanapė – ne.

2017 metų lapkritį, grupė JV geriausių vėžio gydytojų paviešino pareiškimą, kuriame žmonių buvo prašoma mažiau gerti. Jie pateikė rimtus įrodymus, kad alkoholio vartojimas – netgi tokiais mažais kiekiais, kaip stiklinė vyno arba alaus per dieną – padidina pomenopauzinio krūtų vėžio riziką.

JV Sveikatos departamentas įrašė alkoholį tarp žinomų žmogiškųjų kancerogenų. Nacionalinė vėžio instituto nurodytas tyrimas parodė, kad kuo daugiau alkoholio geriate – ypač, kuo daugiau geriate reguliariai – tuo su didesne grėsme susirgti vėžiu susiduriate.

Kalbant apie kanapę, buvo įrodymų, kurie rodė ryšį tarp rūkymo ir plaučių vėžio, bet tai buvo paneigta.

Didelės apimties sausio mėnesio tyrimas parodė, kad kanapė nėra susijusi su padidėjusia plaučių vėžio, arba galvos, arba kaklo vėžio rizika. Ši rizika yra susijusi su cigarečių rūkymu.

Fotobanko nuotr.

5. Abu narkotikus galima sieti su pavojais vairuojant, bet alkoholis yra blogiau.

JV Nacionalinės greitkelių eismo saugomo administracijos paviešintoje tyrimų ataskaitoje teigiama, kad aptinkamas THC (pagrindinės kanapės veikliosios medžiagos) kiekis kraujyje nebuvo susijęs su padidėjusia autoįvykių rizika.

0.05 procento arba didesnis alkoholio lygis kraujyje 575 procentais padidino autoįvykio tikimybę.

Visgi, abiejų narkotikų kombinacija parodė blogiausius rezultatus.

“Vairavimo esant paveiktam alkoholio ir kanapės rizika yra didesnė nei vairuojant paveiktam vieno iš šių narkotikų,” Amerikos priklausomybės žurnale rašė 2009 metų apžvalgos autoriai.

Scanpix nuotr.

6. Keli tyrimai alkoholį susiejo su smurtu, ypač namuose. To paties negalima pasakyti apie kanapę.

Neįmanoma tiksliai pasakyti ar alkoholio gėrimas arba kanapės vartojimas sukelia smurtą, bet yra keli tyrimai, kurių metu buvo nustatytas ryšys tarp alkoholio ir smurtavimo.

Pagal Nacionalinės alkoholizmo ir priklausomybės nuo narkotikų tarybos duomenis, alkoholis yra veiksnys 40 procentų smurtinių nusikaltimų, o studentų kolegijos tyrimo metu buvo nustatyta, kad psichologinio ir fizinio smurto lygis buvo aukštesnis, kai poros išgėrinėjo.

Kita vertus, tokia sąsaja su kanape neegzistuoja.

Nesenai atliktu tyrimu buvo bandomas nustatyti ryšys tarp kanapės naudojimo ir smurto tarp intymių partnerių per pirmą santuokos dešimtmetį. Buvo nustatyta, kad kanapės vartotojai daug rečiau smurtavo prieš savo partnerį nei tie, kurie nevartojo šio narkotiko.

7. Abu narkotikai daro neigiamą poveikį atminčiai, bet jų poveikis skiriasi. Šis poveikis labiausiai pasireiškia, kai vartojama nuolatos, be saiko.

„Žolė“ ir alkoholis pablogina atmintį jų naudojimo metu, o alkoholis gali sukurti atsiminimų spragas, kai smegenys nebesugeba suformuoti atsiminimų.

Kalbant apie ilgalaikį poveikį, didžiausias poveikis pasireiškia nuolatos, be saiko vartojantiems, kurie pradėjo vartoti paauglystėje.

Kanapės tyrimai parodė, kad toks poveikis gali tęstis kelias savaites po vartojimo. Taip pat gali būti ryšys tarp kasdienio kanapės vartojimo ir pablogėjusios verbalinės atminties pas suaugusius žmones, kurie jaunystėje pradėjo rūkyti.

Chroniškai geriantys asmenys pasižymi atminties, dėmesio ir planavimo pablogėjimu bei pablogintais emociniais procesais bei socialiniu suvokimu ir šis poveikis gali išlikti net po daugelio metų abstinencijos. 

8. Abu narkotikai susiję su padidėjusia psichinių ligų rizika. „Žolės“ vartotojams didžiausią susirūpinimą kelia psichozė ir šizofrenija; alkoholio mėgėjams tai yra psichozė, depresija ir nerimas.

Didžiausia egzistuojanti kanapės tyrimų apžvalga nustatė reikšmingų įrodymų, kad kanapės vartotojai susiduria su padidėjusia šizofrenijos išsivystymo rizika – pagal tyrimų duomenis tai yra ypač pavojinga žmonėms, kuriems ir taip yra tikimybė susirgti šia liga. Alkoholis taip pat neabejotinai blogina ligos eigą.

„Žolė“ taip pat gali sukelti trumpalaikę paranoją ir priešiškumą, bet neaišku ar šie simptomai susiję su ilgalaike psichoze.

Kita vertus, prieš save nukreiptas smurtas ir savižudybės yra daug dažnesnės tarp žmonių, kurie geria be saiko arba per dažnai.

Mokslininkams nesiseka užtikrintai nustatyti ar tai alkoholis sukelia depresiją ir nerimą ar depresiją ir nerimą patiriantys žmonės tiesiog daug geria siekdami palengvinti šiuos simptomus.

9. Nutukimas labiau siejamas su alkoholiu nei kanape, nors žinoma, kad pavartojus kanapės kartais norisi daug valgyti.

„Žolė“ sukelia norą užkandžiauti. Ji sukelia alkį, sumažina natūralų sotumo jausmą ir netgi laikinai pagerina maisto skonį.

Nors rūkantieji papildomai suvalgo virš 600 kalorijų, kanapės vartotojai –visumoje – nepasižymi didesniu kūno masės indeksu. Tiesa sakant, tyrimai parodė, kad nuolatiniai kanapės vartotojai susiduria su šiek tiek mažesne nutukimo rizika.

Kita vertus, alkoholis yra siejamas su nutukimu. Amerikos prevencinės medicinos žurnale paviešintas tyrimas parodė, kad daug geriantys žmonės susiduria su didesnes viršsvorio ir nutukimo rizika.

Taip pat, pats alkoholis yra kaloringas: Alaus skardinėje yra apie 150 kalorijų; vyno stiklinėje yra apie 120.

10. Viską įvertinus, alkoholio poveikis atrodo daug rimtesnis ir pavojingesnis nei kanapės.

Atsižvelgiant į priklausomybės profilį, mirties pavojų ar perdozavimo pavojų kartu su ryšiu su vėžiu, automobilių avarijomis, smurtu ir nutukimu, matome, kad kanapė gali būti mažiau pavojinga sveikatai nei alkoholis.

Taip pat, dėl to, kad kanapė daug kur yra uždrausta, ilgalaikiai visų jos poveikių tyrimai yra labai riboti – tai reiškia, kad būtinai reikia atlikti daugiau tyrimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

...

Visu pirma, dauguma isivaizduoja, kad kanapes sukelia kazkoki "kaifa" - labai klystat. Alkoholis sukelia daug geresni kaifa. Kanapiu poveikis yra kazkoks terapinis, jokio linksmumo, tik mastai apie savo gyvenima, sprendimus, planus, persigalvoji, kyla nerimas, jauties kaip pas psichologa kedej, vnz jokio linksmumo! Todel jei noriu atsipalaiduot ir pakaifuot - renkuosi alkoholi, kad ir kaip tai zalinga butu. O siaip tai legalios tos kanapes turetu but, nes maza dalis, kam patinka jas rukyt ir filosofuot.. Alkoholis vistiek bus Nr 1 narkotikas, neveltui ir legalizavom gi, daug kas kelia zala, masinos irgi zudo, bet masinu neuzdrausim ane? :))

Bum

Tai aisku, kad alkoholis blogiau, cia dar yra abejojanciu? Isijunkit kriminalus, 90% nusikaltimai padaryti girtu. Ir neapsimeskit cia slangom, visi esat gere ir zinot, kaip tai atbukina smegenis. Kad ir koks padorus zmogus butum, prisneki nesmaoniu girtas, kad net geda buna. Vieninteliai nusikaltimai su kanapem tai buna tai, kad zmones ju tiesiog turi.. :D

Kaunas valdo

Aisku kad žole blogiau ir nereik šito sudo pas mus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS