Stemplės vėžio operacija: vietoj didelio pjūvio – keli randeliai | KaunoDiena.lt

STEMPLĖS VĖŽIO OPERACIJA: VIETOJ DIDELIO PJŪVIO – KELI RANDELIAI

  • 0

Nacionaliniame vėžio institute (NVI) atlikta viena pirmųjų Lietuvoje minimaliai invazinė stemplės vėžio operacija – per nedidelius kelių centimetrų pjūvius pašalintas stemplės navikas.

Pradėjo strigti maistas

Stemplės vėžys ir jo gydymas – viena sudėtingiausių onkologijos problemų. Gydytojai pastebi, kad apie 75–80 proc. atvejų ši liga nustatoma vėlyvųjų stadijų ir tik 20 proc. ligonių galima pasiūlyti chirurginį gydymą. Laparoskopinės ir torakoskopinės operacijos tampa kasdienybe – jau keletą metų minimaliai invaziniu būdu NVI operuojami krūtinės, pilvo, urologijos ir ginekologijos srities piktybiniai navikai.

Operacijos metu chirurgų komanda, naudodama videoasistuojamos torakoskopijos būdą, 55-erių metų pacientui sėkmingai minimaliai invazyviai pašalino stemplės vėžį. Operacijos pilve dalis atlikta laparoskopiškai. Didžiausias tokių operacijų pranašumas – visiškai minimali operacinė trauma pacientui.

"Vietoj įprastos ypač didelės apimties operacijos, kuri būdavo atliekama atveriant visą pilvą, krūtinės ląstą, esant reikalui, darant dar papildomą trečią pjūvį kakle, operavome minimaliai invaziniu būdu – krūtinės ląstoje ir pilve atlikta tik keletas mažų pjūvelių", – pasakoja vienas iš operavusių gydytojų Augustinas Baušys.

"Patyriau traumą miške, – praėjus trims dienoms po sėkmingos operacijos, sėdėdamas ant palatos lovos, pasakoja Antanas. – Šonkauliai buvo lūžę ir koja. Nemažai vaistų gėriau. Trauma sugijo, bet virškinimo sutrikimai nepraėjo, galvojau, gal skrandžio opa ar dar kas nors. Padarė skrandžio tyrimą ir jau tada per kelis mėnesius patekau į NVI. Iki tol buvau sveikas, nesirgau. Rūkiau."

Paklaustas, ar nejuto neįprastų požymių, Antanas pamini, kad ryjant pradėjo strigti maistas ir ilgainiui darėsi vis blogiau. "Dabar jau ramiau – pradėjo gydyti, pilvo srityje sutvarkė, tik, pašalinus naviką su stemple, kol kas negaliu praryti įprasto maisto – maitinuosi dirbtiniais mišiniais."

Operavo aštuonias valandas

Pašalinus stemplę su naviku ir aplinkiniais pakenktais audiniais, chirurgams tenka atkurti virškinimo trakto vientisumą skrandžio stiebeliu, kad žmogus galėtų normaliai maitintis, gyventi visavertį gyvenimą. "Siekdami sumažinti pooperacinių komplikacijų dažnį, naudojame specialius fluorescencinius dažus, kad galėtume įvertinti kraujotaką naujai sukurtame skrandžio stiebelyje, apšvietę jį tam tikros bangos ilgio šviesos šaltiniu. Tada galime užtikrinti, kad jungtis bus saugi – pacientui po operacijos kils daug mažesnė rizika patirti komplikacijų", – sako A.Baušys.

Pasak gydytojo, visos naujovės naudojamos ir minimaliai invazinės operacijos metu – įvertinama, ar kraujotakos rekonstrukcija pavyko, ir operacija užbaigiama saugiai. "Tai leidžia pacientams greitai atsigauti po operacijos. Prireikus galima greitai pradėti chemoterapinį, spindulinį gydymą, o po to greitai grįžti į darbo rinką ir normalų gyvenimą. Trumpai tariant, greičiau pasveikti nuo onkologinės ligos", – sako gydytojas chirurgas.

Į paciento gydymą įsitraukia gydytojai dietologai, kurie padeda parengti pacientą operacijai, jį sustiprinti ir taip mažinti pooperacinių komplikacijų tikimybę.

Operacija užtruko aštuonias valandas, tačiau komanda dirbo ilgiau – pacientas turėjo būti užmigdytas, parengtas operuoti. Anesteziologų komanda pritaikė anesteziją, kad po operacijos vyras jaustųsi komfortiškai ir greičiau atsigautų.

Minimaliai invazines operacijas NVI atlieka gydytojų ir operacinės slaugytojų komanda. "Operacinėje dirba daugiau kaip dešimties žmonių komanda. Į paciento gydymą įsitraukia gydytojai dietologai, kurie padeda parengti pacientą operacijai, jį sustiprinti ir taip mažinti pooperacinių komplikacijų tikimybę. Gydytojai patologai įvertina naviko pobūdį ir leidžia suplanuoti tinkamiausią konkretaus paciento gydymą. Kalbant apie tolesnį gydymą, medikų komanda padidėja iki 20–30 specialistų. Reabilitologai padeda pacientui greičiau atsigauti, kad, praėjus savaitei ar dešimčiai dienų po operacijos, žmogus stiprus ir sveikas galėtų grįžti į namus ir pasiruošti kitiems gydymo etapams. O jei naviką pavyksta aptikti anksti, pakanka tik chirurginio gydymo", – pasakoja gydytojas A.Baušys.

Saulius Cicėnas

Ne visada gali padėti

"NVI chirurginiu būdu stemplės vėžys gydomas jau beveik 30 metų, seniau operacijas atlikdavome tik atviruoju būdu. Taigi, turime nemažą stemplės chirurgijos patirtį", – sako NVI direktoriaus pavaduotojas profesorius Saulius Cicėnas.

Atsiradus mikroinvazinei laparoskopinei ir torakoskopinei chirurgijai, pirmiausia žarnyno chirurgijos, o dabar ir stemplės chirurgijos srityje atsiveria naujų galimybių.

Pasak jo, atsiradus galimybei prieš kiekvieną planuojamą operaciją ištirti pacientus taikant pozitronų emisijos tomografiją, nustatomos išplitusios stadijos arba toli pažengęs vėžys, kai chirurginis gydymas jau būna nebetaikytinas.

"Atsiradus mikroinvazinei laparoskopinei ir torakoskopinei chirurgijai, pirmiausia žarnyno chirurgijos, o dabar ir stemplės chirurgijos srityje atsiveria naujų galimybių, kai, vienos operacijos metu atliekant mikroinvazines procedūras be didelių pjūvių, galime pašalinti stemplę ir skrandžio dalį, iš skrandžio suformuoti stiebelį, perkelti jį į kaklą ir kakle sujungti su stemplės kakline dalimi. Nesant didelių pjūvių, žmogus greitai sveiksta. Jei nustatomas ankstyvos stadijos be atokių metastazių navikas, gydymo rezultatai labai geri. Reikia tik kuo anksčiau nustatyti ligą ir pradėti gydyti", – pasakoja profesorius.

Ankstyvas stemplės vėžys neturi simptomų. "Pažymėtina, kad Bareto ezofagitas, refliuksas ilgainiui gali supiktybėti. Todėl pacientai, sergantys šiomis ligomis, turi būti stebimi ir laiku gydomi. Nustačius piktybinę ligą, geriausiai operuoti tokius navikus, kai dar nečiuopiamas darinys ir endoskopuotojai operacijos metu parodo, kurioje vietoje yra navikas, o chirurgai pašalina jį kuo plačiau, – aiškino S.Cicėnas. – Šį kartą atlikome intervenciją ir pašalinome stemplę per mažus pjūvelius, taip sukeldami mažiau skausmo, mažiau pooperacinės traumos ligoniui. Jis jaučiasi gerai, ruošiamės jį išleisti į namus. Pats valgyti dar negali, reikia palaukti, kol sugis visos žaizdos. Maitinasi per vamzdelį, tačiau greitai galės valgyti įprastai."

Paciento ligos prognozė priklausys nuo patologų, kurie tiria pašalintus limfmazgius, išvadų. Jeigu bus nustatyta metastazių, stadija keisis. Pagal naują patvirtintą stemplės vėžio klasifikaciją, limfmazgiai lemia stadiją, nuo kurios priklausys tolesnis gydymas. Geriausiu atveju gydymas baigsis operacija.

Pasak S.Cicėno, refliuksas, Bareto ezofagitas, greitas nuovargis, svorio kritimas, skausmai arba nemalonūs skausmingi pojūčiai ryjant blogai sukramtytą maistą – simptomai, į kuriuos būtina reaguoti ir kreiptis į gydytoją. "Jis nusiųs atlikti paprastų endoskopinių tyrimų. Deja, žmonės dažniausiai ateina per vėlai. Žinoma, ir vėlyvųjų stadijų liga yra gydoma – taikomas medikamentinis priešvėžinis gydymas", – sako profesorius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS