Tyrimai: užsikrėtus omikron atmaina hospitalizacijos rizika mažesnė | KaunoDiena.lt

TYRIMAI: UŽSIKRĖTUS OMIKRON ATMAINA HOSPITALIZACIJOS RIZIKA MAŽESNĖ

Du nauji Jungtinės Karalystės mokslininkų tyrimai leidžia manyti, kad koronaviruso omikron atmainos sukeliamas susirgimas paprastai būna lengvesnis nei užsikrėtus delta varianto patogenu.

Mokslininkai pabrėžia, kad net jeigu šios pirminės tyrimų išvados pasitvirtintų ir ligos sukeliami simptomai gali būti švelnesni, ši atmaina plinta greičiau ir yra atsparesnė vakcinoms nei delta atmaina. Esant dideliam užsikrėtimų skaičiui ligoninės vis tiek gali persipildyti.

Vis dėlto trečiadienį paskelbti naujų tyrimų rezultatai, atrodo, patvirtina ankstesnes preliminarias išvadas, kad omikron atmaina gali būti mažiau pavojinga už delta variantą, nurodė Vanderbilto (Vanderbilto) universiteto biochemikas virusologas Manuelis Ascano (Manuelis Askanas) jaunesnysis.

„Atsargus optimizmas veikiausiai būtų tinkamiausias požiūris“, – sakė jis.

Londone įsikūrusio Imperijos koledžo Atsako į COVID-19 grupė apskaičiavo hospitalizacijos riziką užsikrėtus omikron atmaina Anglijoje. Tyrėjai nustatė, kad tikimybė, jog omikron atmaina užsikrėtę žmonės kreipsis į ligoninę, yra maždaug 20 proc. mažesnė nei užsikrėtus delta variantu ir 40 proc. mažiau tikėtina, kad naująja atmaina užsikėtęs pacientas ligoninėje praleis naktį ar daugiau.

Į šį tyrimą buvo įtraukti visi COVID-19 atvejai, patvirtinti PGR tyrimais Anglijoje gruodžio pirmoje pusėje, atlikus mėginių sekoskaitą. Iš viso išanalizuota 56 tūkst. omikron ir 269 tūkst. delta infekcijos atvejų.

Kitas Edinburgo universiteto mokslininkų ir kitų ekspertų tyrimas rodo, kad hospitalizacijos rizika užsikrėtus omikron atmaina yra dviem trečdaliais mažesnė nei užsikrėtus delta atmaina. Tačiau tyrimo autoriai atkreipė dėmesį, kad dauguma iš beveik 24 tūkst. užsikrėtimo omikron atmaina atvejų Škotijoje buvo patvirtinta asmenims nuo 20 iki 39 metų amžiaus. Jaunesni žmonės apskritai rečiau suserga sunkia šios ligos forma. 

„Šis nacionalinis tyrimas yra vienas pirmųjų, rodančių, kad užsikrėtus omikron atmaina tikimybė patekti į ligoninę dėl COVID-19 yra mažesnė nei užsikrėtus nei delta“, – skelbia tyrėjai. Nors šios išvados yra pirminės, jos „teikia vilčių“, parašė tyrimo autoriai.

Kol kas šių tyrimų rezultatai nebuvo peržiūrėti ir recenzuoti kitų ekspertų, nors tai privaloma atliekant mokslinius tyrimus.

M. Ascano teigimu, šie tyrimų rezultatai turi tam tikrų išlygų. Pavyzdžiui, jų išvados padarytos tam tikru konkrečiu laikotarpiu greitai keičiantis epidemiologinei padėčiai JK, o kitose šalyse sąlygos gali būti kitokios.

Minesotos valstijoje Ročesteryje esančio medicinos centro „Mayo Clinic“ Klinikinės virusologijos skyriaus vadovas Matthew Binnickeris (Metjus Binikeris) sakė, kad škotiškajame tyrime omikron atmaina užsikrėtusių žmonių grupėje jaunesnių žmonių procentas buvo beveik dvigubai didesnis nei delta grupėje, ir tai galėjo „iškreipti išvadas, kad omikron atmainos padariniai yra ne tokie sunkūs“.

Tačiau jis pripažino, kad pateikti duomenys yra įdomūs ir leidžia daryti prielaidą, jog omikron gali sukelti lengvesnį susirgimą.

„Svarbu pabrėžti, kad jeigu omikron atmaina yra daug užkrečiamesnė nei delta, absoliutus skaičius žmonių, kuriuos reikia hospitalizuoti, vis tiek gali išaugti, nors daugeliu atveju liga nebus tokia sunki“, – pabrėžė M. Binnickeris.

Duomenys, gauti iš Pietų Afrikos Respublikos, kur pirmą kartą buvo aptikta omikron atmaina, taip pat rodo, jog naująja atmaina užsikrėtę asmenys gali sirgti lengviau.  Pietų Afrikos epidemiologas profesorius Salimas Abdool Karimas (Salimas Abdul Karimas) anksčiau šią savaitę sakė, kad hospitalizacijos rizika sergant omikron atmaina yra mažesnė nei sergant delta.

„Mūsų bendras hospitalizacijos rodiklis regione yra nuo 2 proc. iki 4 proc., tuo metu anksčiau jis artėjo prie 20 proc., – nurodė jis. – Taigi, nors ir stebime daug atvejų, hospitalizuojamų – labai nedaug.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS