Tyrimas: žmonės gali perduoti koronavirusą katėms ir šunims | KaunoDiena.lt

TYRIMAS: ŽMONĖS GALI PERDUOTI KORONAVIRUSĄ KATĖMS IR ŠUNIMS

Italijos mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad žmonės gali perduoti pandemiją sukėlusį koronavirusą SARS-CoV-2 katėms ir šunims.

Mokslininkai ištyrė šiaurės Italijoje, ypač – COVID-19 protrūkio centre Lombardijoje, su šeimininkais namuose gyvenančius 540 šunų ir 277 kates. Augintiniai gyveno namuose, kuriuose žmogus buvo užsikrėtęs koronavirusu, arba vietovėse, kur fiksuotas didelis sergamumas COVID-19.

Tyrimo metu mokslininkai aptiko koronaviruso antikūnų 3,4 proc. tirtų šunų ir 3,9 proc. kačių. Tai reiškia, kad šie gyvūnai buvo užsikrėtę koronavirusu.

Tiesa, nė vienam gyvūnui tyrimo metu COVID-19 nediagnozuotas, tačiau minėtoji dalis gyvūnų šia liga buvo persirgę. Tyrimai buvo atlikti kovo–gegužės mėnesiais.

Vokietijos federalinio veterinarijos tyrimų instituto (FLI) vadovo Thomaso Mettenleiterio teigimu, tyrimo rezultatai rodo, kad koronavirusas plinta tarp žmonių ir gyvūnų.

„Tai patvirtina tai, ką mes jau žinojome“, – sakė T. Mettenleiteris, pridurdamas, kad tokio didelio masto tyrimas neturi precedento, nes itin sudėtinga gauti pakankamai mėginių.

Dauguma gyvūnų gyvena su šeimininkais, kurie sirgo COVID-19, todėl tai rodo, kad infekcija perduodama žmonių gyvūnams, tikino T. Mettenleiteris.

Tiesa, ramino jis, katės ir šunys nedaro didelės įtakos koronaviruso plitimui tarp žmonių, todėl sveiki žmones neturėtų riboti kontakto su savo augintiniais.

Vis dėlto, COVID-19 sergantys žmonės turėtų riboti kontaktą su savo augintiniais, kad jie neužsikrėstų, nors kol kas nėra jokių ženklų, kad gyvūnai galėtų mirti nuo COVID-19, teigė T. Mettenleiteris.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ir

atvirksciai

Regina

Apsiraminkit su tais savo kovid. 19 ir taip pilnos gatvės gyvūnų islaidyta kažkokia nesąmonė .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS