Ugdymo įstaigose laikinai stabdomi tyrimai kaupiniais: įvardijo to priežastį | KaunoDiena.lt

UGDYMO ĮSTAIGOSE LAIKINAI STABDOMI TYRIMAI KAUPINIAIS: ĮVARDIJO TO PRIEŽASTĮ

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad žmonės vis dar per ilgai turi laukti COVID-19 testų rezultatų ir situacija su laboratorijų užimtumu nėra tenkinanti.

„Šiandien dar mūsų netenkina laboratorijų užkrovimas, vis dar auga simptominių atvejų skaičius, vis dar nesame patenkinti, kokiu greičiu žmonės gauna atsakymus“, – trečiadienį per spaudos konferenciją po Vyriausybės posėdžio sakė A. Dulkys.

Pasak ministro, siekiant sumažinti apkrovas laboratorijoms nuo vasario 7 dienos ugdymo įstaigose laikinai stabdomi kaupinių tyrimai, keičiant juos į savikontrolės tyrimus.

„Sprendimas dėl to, kad prioritetą teikiam simptominiam testavimui ir kaupinių metodas gana stipriai užkrauna laboratorijas, pagrindinė priežastis tik tokia, dėl laboratorijų užkrovimo“, – sakė ministras.

Siekiant sumažinti krūvį laboratorijoms, nuo trečiadienio mobiliuosiuose punktuose žmonės bus testuojami ne tik PGR, bet ir greitaisiais antigeno testais, trečiadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

SAM pažymi, kad dėl itin išaugusio sergančių asmenų skaičiaus tyrimo atsakymo gavimas kartais užtrukdavo ilgiau nei 24 val. nuo ėminio pristatymo į laboratoriją, o atliekant greitąjį antigeno testą nereikia ėminio siųsti į laboratoriją, todėl atsakymą asmuo galės gauti per kelias valandas.

Registruotis atlikti greitąjį antigeno tyrimą galės COVID-19 ligos simptomus jaučiantys, savikontrolės tyrimą namuose atlikę ir teigiamą rezultatą gavę asmenys, gydymo įstaigų ir socialinės globos įstaigų darbuotojai po turėto sąlyčio, kurie neturi galimybės išsitirti įstaigoje, kurioje dirba, taip pat asmenys, kuriems rekomenduojama išsitirti po ugdymo įstaigoje atliekamo paviršių tyrimo.

Asmenims, kuriems bus diagnozuota COVID-19 liga greituoju antigeno testu, atliktu mobiliame punkte, nedarbingumo pažymėjimą, kaip sergančiam asmeniui, išduos jo šeimos gydytojas.

SAM taip pat atkreipia keliaujančiųjų dėmesį, kad atlikus greitąjį antigeno testą ir gavus teigiamą rezultatą, asmeniui patvirtinama COVID-19 liga, tačiau šiuo metu persirgimo faktas ES Skaitmeniniam COVID pažymėjimui gauti patvirtinamas tik remiantis teigiamu PGR tyrimo rezultatu.

Teigiamą greitojo antigeno testo rezultatą gavę asmenys, kuriems tai aktualu, per 48 valandas gali registruotis patvirtinamajam PGR tyrimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

O tai kaip-

ugdymo įstaigose sparčiai daugėja susirgimo atvejų, o testavimas beveik naikinamas? Greičiau visi užsikrės?

To dulkiai

Idiote daryk nuotolinį nes vaikai taip išnešios netikrinami kad zagsesi, dar ne tokios eilės bus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS