Už lango įsisiautėjus žiemai – didesnė tikimybė susirgti meningokokine infekcija | KaunoDiena.lt

UŽ LANGO ĮSISIAUTĖJUS ŽIEMAI – DIDESNĖ TIKIMYBĖ SUSIRGTI MENINGOKOKINE INFEKCIJA

  • 0

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai primena – meningokokinė infekcija yra klastinga liga, kuriai būdingas sezoniškumas. Susirgti šia infekcija didesnė tikimybė yra šaltuoju metų laikotarpiu: rudens, žiemos, pavasario mėnesiais, kuomet daugiau laiko praleidžiama uždarose patalpose ir yra glaudesnis kontaktas.

Preliminariais ULAC duomenimis, 2020 m. pirma meningokokinės vakcinos doze paskiepyta 74,4 proc. kūdikių, antra vakcinos doze – 56,7 proc., trečia vakcinos doze – 75,2 proc.

Meningokokinė infekcija pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus. Paaugliai ir jauni suaugusieji yra antroji amžiaus grupė pagal riziką susirgti meningokokine infekcija. Iki 20 proc. visų atvejų, pasveikusių po meningokokinės infekcijos, pasireiškia liekamieji reiškiniai: inkstų nepakankamumas, smegenų pažeidimas, galūnių amputacija, klausos pažeidimas ir kt.

Ši infekcija plinta oro lašeliniu būdu, artimai bendraujant su sergančiu ar bakterijos nešiotoju. Laikotarpis nuo užsikrėtimo iki pirmųjų simptomų – vidutiniškai 3-4 d. Infekcija klastinga tuo, kad pradžioje nebūna jokių specifinių požymių, ji prasideda staiga ir primena peršalimo ligas ar gripą – karščiavimas, vėmimas, mieguistumas, vangumas, sąmonės aptemimas, kaklo raumenų įtempimas, sąnarių/raumenų skausmas, vaikams dar yra būdingas nuolatinis verkimas, atsisakymas valgyti/gerti, hemoraginis bėrimas. Hemoraginio pobūdžio bėrimas dažniausiai atsiranda per pirmąją parą ar pirmosiomis valandomis ir plinta nuo šlaunų, sėdmenų, blauzdų iki liemens, pažastų, veido.

Hemoraginį odos  bėrimą nuo kitų bėrimų padeda atskirti „stiklinės“ testas: prispauskite stiklinę ties bėrimu,  jei tai nėra hemoraginis bėrimas – jis išnyks, jei tai yra hemoraginis bėrimas, jis net ir paspaudus neišnyksta.

Ši infekcija progresuoja labai greitai ir mirtimi gali baigtis per 24 valandas, todėl, jei abejojate bėrimų kilme, nedelsiant kreipkitės į medikus.

Kaip praneša ULAC, efektyviausias būdas apsisaugoti nuo meningokinės infekcijos – skiepai. Nuo  B tipo meningokokinės infekcijos pradėta skiepyti 2018 m. rugsėjo 1 d. pagal schemą: pirmoji dozė B tipo meningokokinės infekcijos vakcinos (MenB) skiepijama 3 mėn. amžiaus kūdikiams, antroji – 5 mėn., trečioji – 12-15 mėn. amžiaus vaikams.

Skiepytis nuo kitų meningokokinės infekcijos serologinių tipų rekomenduojama visiems vykstantiesiems į šalis, kuriose registruojama meningokokinės infekcijos protrūkių.

Tėvams ar globėjams pageidaujant paskiepyti savo vaiką ar pasiskiepyti patiems nuo meningokokinės infekcijos reikia kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS