Užregistruotas trečias vietinės Zikos virusinės infekcijos atvejis Europoje | KaunoDiena.lt

UŽREGISTRUOTAS TREČIAS VIETINĖS ZIKOS VIRUSINĖS INFEKCIJOS ATVEJIS EUROPOJE

  • 0

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) informuoja, kad Prancūzijoje (Var departamente, Hyères mieste) išaiškintas jau trečias vietinis Zikos virusinės infekcijos atvejis.

Nei vienas susirgęs asmuo nekeliavo po endemines Zikos virusinės infekcijos šalis. Ši situacija tik sustiprina prielaidas, kad asmenys galėjo užsikrėsti per infekuotų uodų įgėlimus, praneša ULAC, kuri remiasi Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ELPKC) duomenimis.

Nors tai yra pirmieji Europoje susirgimai, siejami su Aedes albopictus uodais, dėl žemėjančios oro temperatūros aplinkos sąlygos šiuo metu nėra palankios nepertraukiamam ligos plitimui. Aedes albopictus uodų aktyvumas Pietų Prancūzijoje stebimas nuo gegužės iki lapkričio pradžios. Aedes albopictus uodų aptinkama ir kitose Pietų Europos šalyse.

ELPKC vertinimu, šiuo metu Prancūzijoje Zikos virusinės infekcijos keliama rizika populiacijai, įskaitant besilaukiančias moteris, yra maža.

Globaliai Zikos virusinės infekcijos atvejai registruojami Azijoje, Amerikoje, Afrikoje, tačiau po 2016 m. registruoto ligos atvejų piko, Amerikoje ir Karibuose stebimas  jų mažėjimas.

Dažniausiai Zikos virusinė infekcija yra nesunki liga, kuriai būdingas bėrimas, karščiavimas, sąnarių, raumenų, galvos skausmai, nepūlingas konjunktyvitas. Tačiau Zikos virusas gali būti susijęs su Guillain-Barre sindromo išsivystymu ar būti naujagimių mikrocefalijų ir kitų įgimtų centrinės nervų sistemos pažeidimų priežastimi.

Zikos virusinės infekcijos plitimo kelias per infekuotų uodų įgėlimus yra pagrindinis ir dominuojantis, tačiau virusas gali plisti ir lytinių santykių, organų transplantacijų ar kraujo transfuzijų metu.

ULAC medikai įspėja, kad vykstantiesiems į endemines teritorijas skiepų nuo Zikos virusinės infekcijos nėra.

Keliautojams rekomenduojama:

Naudoti uodus atbaidančias medžiagas (repelentus), vilkėti drabužius, saugančius nuo uodų įgėlimų;

miegoti ar ilsėtis nuo uodų apsaugotuose ar kondicionuojamuose kambariuose, kitu atveju naudoti tinklelius nuo uodų dienos ir nakties metu;

besilaukiančios moterys turėtų apsvarstyti nebūtinos kelionės atidėjimą į teritorijas, kuriose plinta Zikos virusinė infekcija;

visos moterys ir vyrai, vykstantys į teritorijas, kuriose plinta Zikos virusinė infekcija, ar grįžtantys iš jų, turėtų pasirinkti tinkamas kontracepcijos priemones ir priimti informuotą sprendimą dėl galimo nėštumo ir jo prevencijos, siekiant išvengti komplikacijų, susijusių su Zikos virusine infekcija;

vyrai, grįžtantys iš teritorijų, kuriose plinta Zikos virusinė infekcija, ir jų partneriai turėtų naudoti prezervatyvus arba susilaikyti nuo lytinių santykių mažiausiai 3 mėnesius po  paskutinės buvimo dienos teritorijoje, kurioje plinta Zikos virusinė infekcija, arba po paskutinių lytinių santykių su galimai Zikos virusu infekuotu asmeniu dienos, siekiant apsisaugoti nuo galimo Zikos virusinės infekcijos plitimo lytiniu keliu;

moterys, grįžtančios iš teritorijų, kuriose plinta Zikos virusinė infekcija, ir jų lytiniai partneriai turėtų naudoti prezervatyvus arba susilaikyti nuo lytinių santykių mažiausiai 2 mėnesius po paskutinės buvimo dienos teritorijoje, kurioje plinta Zikos virusinė infekcija, arba po paskutinių lytinių santykių su galimai Zikos virusu infekuotu asmeniu dienos, siekiant apsisaugoti nuo galimo Zikos virusinės infekcijos plitimo lytiniu keliu;

nėščiosios ir jų lytiniai partneriai turėtų naudotis prezervatyvais pastoviai arba susilaikyti nuo lytinių santykių viso nėštumo laikotarpiu, jei lytinis partneris grįžo iš teritorijos, kurioje plinta Zikos virusinė infekcija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS