Užtruko, kol išsiaiškino, ar turi izoliuotis: gyventojai internete pasigenda informacijos | KaunoDiena.lt

UŽTRUKO, KOL IŠSIAIŠKINO, AR TURI IZOLIUOTIS: GYVENTOJAI INTERNETE PASIGENDA INFORMACIJOS

Nustatant vis daugiau COVID-19 židinių mokyklose, netyla gyventojų skambučiai į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC). Savarankiškai informacijos ieškantys gyventojai internete pasigenda naujausios ir aiškiai išdėstytos informacijos apie tai, kokiais atvejais reikia izoliuotis.

Internete informacijos nerado

Kaunietės Astos šeimoje praėjusią savaitę nustatytas COVID-19 atvejis. Lengva forma – beveik visiškai be simptomų – koronavirusu susirgo šeimos jaunėlis pradinukas. Atvejis buvo nustatytas po to, kai mokykloje kelių vaikų ėminiai, testuojant juos kaupinių metodu, buvo teigiami. Tapo aišku, kad berniukas kurį laiką turės izoliuotis. "Visi kiti šeimos nariai, įskaitant kitus du mokyklinio amžiaus vaikus, esame pasiskiepiję, turime galimybių pasus. Iškilo klausimas, ar mes visi turime izoliuotis, ar galime važiuoti į darbą, vaikai – eiti į mokyklą. Ėmiau ieškoti informacijos NVSC interneto svetainėje, taip pat svetainėje Coronastop.lt, tačiau čia jos rasti nepavyko", – Asta pastebėjo, kad atsakymai į kai kuriuos aktualius klausimus čia pateikti prieš pusę metų ir anksčiau. Taigi, informacija gali būti pasenusi.

Tuomet moteris bandė prisiskambinti į NVSC, tačiau irgi nesėkmingai – perkrauta telefono linija nepriimdavo skambučio.

"Nežinojome, ką daryti. Studentė dukra praleido svarbius seminarus, mes su vyru nevažiavome į darbą. Sveiki vaikai visą dieną trynėsi namuose nieko neveikdami, nes pamokos nuotoliniu būdu jiems nevyko. Nežinojau, ką atsakyti į sveiko paauglio sūnaus klausimą: tai ką man dabar veikti?" – prisiminė pašnekovė.

Popietę kaunietė vis dėlto sulaukė skambučio iš šio centro ir atsakymo – jai ir kitiems nuo COVID-19 pasiskiepijusiems šeimos nariams izoliuotis nereikia.

Kada nereikia izoliuotis

Ėmiau ieškoti informacijos NVSC interneto svetainėje, taip pat svetainėje Coronastop.lt, tačiau čia jos rasti nepavyko.

"Po artimo kontakto su COVID-19 ligoniu persirgę ar paskiepyti asmenys neizoliuojami, jeigu: nuo teigiamo SARS-CoV-2 PGR / antigeno testo yra praėję ne daugiau negu 210 dienų; asmuo vakcinuotas pagal visą vakcinacijos schemą ir nuo paskutinio skiepo praėjo keturiolika dienų; asmuo turi teigiamą serologinio (antikūnų) testo atsakymą (kuris galioja 60 d. nuo jo atlikimo). Jeigu epidemiologinio tyrimo metu, kurį atlieka NVSC specialistai, o ugdymo įstaigose – visuomenės sveikatos biurų specialistai, COVID-19 užsikrėtęs asmuo pranešė tyrėjui apie jus, t.y. įvardijo jus kaip asmenį, su kuriuo jis bendravo užkrečiamuoju laikotarpiu, asmuo bus įtrauktas į izoliuojamų asmenų sąrašą ir gaus SMS žinutę, informuojančią apie paskirtą izoliaciją", – "Kauno dienai" komentavo NVSC Kokybės vadybos ir komunikacijos skyriaus patarėja Lina Grinytė-Jauniškienė

Pasak jos, jeigu tokios žinutės asmuo negavo, izoliuotis nereikia ir dokumentų siųsti nereikia, jeigu jis tikrai atitinka bent vieną iš aukščiau pateiktų kriterijų.

"Jeigu asmuo neatitinka šių kriterijų, tačiau užsikrėtęs asmuo nenurodė jo kaip sąlytį su juo turėjusio asmens, galima pateikti savo kontaktinius duomenis užpildant šią formą,, kad su juo susisiektų NVSC specialistas ir įvertintų turėto sąlyčio riziką bei priimtų sprendimą dėl izoliacijos poreikio. Atkreipiame dėmesį, kad kai kalbama apie turėtą sąlytį ir izoliaciją, galimybių pasas nevertinamas, o vertinami konkretūs dokumentai, įrodantys paskiepijimo arba persirgimo faktą ir kitos aplinkybės (kiek laiko praėjo po persirgimo, antikūnų kiekio ir pan.)", – L.Grinytė-Jauniškienė priminė, kad galimybių pasas formuojamas ir neigiamo tyrimo rezultato pagrindu – nepaskiepytiems, nepersirgusiems asmenims, kurie testuojasi.

NVSC atstovų teigimu, persirgę COVID-19 arba paskiepyti vaikai taip pat neizoliuojami. Jiems taikomi tie patys reikalavimai kaip ir suaugusiesiems. Pasak L.Grinytės-Jauniškienės, visa informacija apie tai pateikiama NVSC interneto svetainėje nvsc.lrv.lt rubrikoje "Atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus (izoliavimas, epidemiologinis tyrimas)".

Tyrimas neprivalomas

L.Grinytė-Jauniškienė pripažino, kad, augant COVID-19 atvejų skaičiui, NVSC specialistų darbo krūvis yra labai išaugęs. Pasiteiravus, ar artimiausiu metu centras ruošiasi įdarbinti daugiau darbuotojų, kurie COVID-19 klausimais konsultuotų telefonu, ji atsakė: "Nuolat ieškoma įvairių sprendimų, kad būtų patenkinti visų besikreipiančių gyventojų poreikiai. Visų pirma siūlome skaityti NVSC ir kitų institucijų – Sveikatos apsaugos ministerijos, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos bei kitų institucijų parengtą informaciją jų interneto svetainėse. Suprantama, kad klausimai labai dažnai būna individualūs ir parengtų atsakymų rasti nepavyksta, tuomet skambinama į įstaigą. Nemažai skambučių sulaukiame ir ne pagal savo kompetenciją, tai taip pat apkrauna telefono liniją."

Informaciją apie tai, į kokią instituciją kokiu klausimu reikėtų kreiptis, galima rasti čia.

NVSC darbuotojai primena, kad izoliacijos pabaigoje tyrimą atlikti neprivaloma. "Jeigu asmeniui izoliacijos metu nepasireiškė simptomai, pasibaigus izoliacijos terminui (10 dienų) jis gali grįžti į įprastą gyvenimą. Jeigu pajunta simptomus, rekomenduojama atlikti tyrimą", – atvejus, kai rekomenduojama atlikti PGR tyrimą mobiliajame punkte, priminė centro atstovė.

Pasak jos, koronavirusu užsikrėtusiems asmenims izoliaciją paskiria gydytojas, ne NVSC, tad dėl jų izoliacijos ir reikalingų tyrimų sprendžia gydytojas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

WWW

Tikra tiesa informacijos internete jokios,arba jinai pasenusi pasidengusi Dulkėmis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS