V. Kasiulevičius: dabar blogiau nei pavasarį, karantino poveikis nepakankamas | KaunoDiena.lt

V. KASIULEVIČIUS: DABAR BLOGIAU NEI PAVASARĮ, KARANTINO POVEIKIS NEPAKANKAMAS

  • 4

Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Kasiulevičius feisbuko paskyroje pakomentavo situaciją dėl Lietuvoje toliau grėsmingai didėjančių koronaviruso atvejų skaičiaus. Profesorius teigia, kad epidemiologams kitą savaitę teks priimti sprendimą griežtinti karantino sąlygas ar dar laukti efekto.

„Pirmiausia apie situaciją. Naujų atvejų per parą daug ir jų dar gali daugėti. Karantino poveikis arba nepakankamas, arba vis dar per mažai laiko, kad įvertinti jo efektą. Čia duomenų analitikai, epidemiologai išsamiai pakomentuos visą ateinančią savaitę ir rekomenduos tinkamiausius sprendimus – griežtinti ar dar laukti efekto. Nepamirškime, kad skirtingai nei pavasarį, kai įvedus karantiną kasdieną oras šilo ir drėgmė augo, dabar vyksta priešingas procesas: oras patalpose sausėja, o už lango – šąla.

Jeigu priimsime tai, kad atvejų augimas tęsis ir toliau, vakcinos dar porą mėnesių nebus, o ribojimai nesuveiks taip, kaip planavome, teks išgyventi ir šią situaciją.

Didžiausias spaudimas šiuo metu sveikatos priežiūros srityje. COVID-19 pandemija retina medikų gretas, mažina planines paslaugas, trūksta lovų COVID-19 pacientams. Kiekvienas mūsų šiomis dienomis turime pasikliauti savo sveika nuovoka ir padėti išgyventi pandemiją kuo daugiau žmonių, kurie šalia mūsų“, – feisbuke rašo profesorius.

V. Kasiulevičius taip pat pakomentavo, kokia yra užsikrėtimo koronavirusu rizika, ir kaip elgtis, jei susirgote COVID-19 ar net atsidūrėte ligoninėje.

Nepamirškime, kad skirtingai nei pavasarį, kai įvedus karantiną kasdieną oras šilo ir drėgmė augo, dabar vyksta priešingas procesas: oras patalpose sausėja, o už lango – šąla.

„1. Kuo mažesnis kiekis viruso patenka į jūsų organizmą, tuo lengviau pandemiją išgyvensite. Todėl laikymasis 2 metrų atstumo ir kaukės patalpų viduje bei ten, kur daug žmonių, yra naudingos. Medicininės kaukės ir FFP2 respiratoriai yra geresnis pasirinkimas negu namudinės kaukės ir šalikai.

2. PSO strategija „testuoti, nustatyti, atsekti, izoliuoti" pasiteisina. Tai įrodė daug Azijos šalių, Australija, Naujoji Zelandija ir netgi Europos šalys. Naujausi metaanalizės duomenys rodo – besimptomių COVID-19 pacientų vidutiniškai yra 17 procentų, o susirgęs žmogus intensyviausiai kitus užkrečia pirmas 5 paras. Po 9 ligos parų sergantis COVID-19 nieko nebeužkrečia. Vadinasi, kuo daugiau užsikrėtusių išaiškinsime, kuo daugiau jų izoliuosime dešimčiai dienų, tuo mažiau užsikrės naujų asmenų, tuo geriau suvaldysime pandemiją.

3. Kartu su sergančiu asmeniu gyvenantys žmonės nebūtinai užsikrės, jeigu izoliuos sergantį atskirame kambaryje, nuolat vėdins patalpas, dezinfekuos tualeto ir vonios patalpas bei valgys iš skirtingų indų, o su sergančiu gyvai bendraus kuo trumpiau ir naudodami medicinines kaukes arba FFP2 respiratorius. Sergantis asmuo irgi turi naudoti medicininę kaukę, kai bendrauja su šeimos nariais.

Kuo mažesnis kiekis viruso patenka į jūsų organizmą, tuo lengviau pandemiją išgyvensite.

4. Lietuvoje nėra populiarūs pulsoksimetrai, bet tai yra labai paprastas būdas stebėti savo būklę. Užtenka uždėti šį nedidelį aparatėlį ant piršto ir jau matote, kiek jūsų kraujas prisotintas deguonies. Tai puikus jūsų plaučių būklės įgarsintojas. Jeigu įsotinimas deguonimi nukrito žemiau 92 proc., jums reikia papildomo deguonies. Tokį deguonį galite gauti ligoninėje. Jokie vaikštantys į namus ir klausantys jūsų plaučių gydytojai nepadės geriau negu jūsų būklės įvertinimas pulsoksimetru.

5. Susirgus tęskite lėtinių ligų gydymą vaistais, kuriuos jums skyrė jūsų šeimos gydytojas. Jeigu vyksite į ligoninę pasiimkite šiuos vaistus ir vartokite iki jūsų priežiūrą perims kvalifikuoti specialistai. Ypač svarbūs kraujospūdį mažinantys, gliukozės kiekį kontroliuojantys ir kraują skystinantys vaistai. Juos būtina tęsti, nes COVID-19 atakuoja tas žmogaus vietas, kurios silpniausios.

6. Jeigu atsidursite ligoninėje, klausykite medicinos personalo nurodymų ir vartokite jums paskirtą gydymą. Jokio eksperimentinio gydymo niekas jums nežinant nepaskirs. Jeigu jūsų būklė negerės jums iš tiesų gali pasiūlyti dar visuotiniai nepatvirtintą, bet jau nemažai mokslo ištyrinėtą gydymą. Bet tokiu atveju jūs gausite pasiūlymą raštu ir galite su tuo sutikti arba ne, atidžiai įvertindami galimas alternatyvas. Atsisakydami dar tiriamo gydymo, jūs nieko nesupykdysite ir niekas jums jokių sankcijų netaikys. Niekada nepasiduokite melo srautui prieš medikus, nes medikai yra tokie patys žmonės kaip ir jūs tenorintys išgyventi šią pandemiją ir padėti tai padaryti jums. Daugelis medikų, kurie jus gydo yra jauni, pavargę, bet vis dar pilni atjautos gelbėdami pasaulį ir jus.

7. Jeigu susirgote, nedelsiant izoliuokitės nuo vyresnio amžiaus šeimos narių ir tų, kurie serga aukšto kraujospūdžio liga, cukriniu diabetu ar kitomis sunkiomis lėtinėmis ligomis.

Žmonija nėra visagalė, bet gali išgyventi, jeigu vadovaujasi šaltu protu, o ne emocijomis ir tuo labiau pykčiu. Kai nugali emocijos ir tamsa žmonija paprastai irgi išgyvena, bet šiek tiek mažesnė jos dalis. Tas išgyvenusių skirtumas tarp pirmo – antro varianto ir yra mūsų nesibaigiančių diskusijų esmė“, – rašo savo paskyroje V. Kasiulevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

\\\\\.../////

eik tu gaidį kiaušinių dėt.

.

bukiau, persirgom mes tuo gripu, ir nieko, susitaikykit su ta liga, absoliuti daugume lengvai perserga, nebeisterikuokit

Jis ne isterikas tik tu bukas .Dabar rodo per BTV ,,Kaukės,, daugelis be kaukių kai kas tik ant kaklo.Ar nereikia po 500 eurų už toki bukumaąPilnos ligoninės ,o bukų nemažėja.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS