Vaikų gydytoja įvardijo dažniausias ligų priežastis | KaunoDiena.lt

VAIKŲ GYDYTOJA ĮVARDIJO DAŽNIAUSIAS LIGŲ PRIEŽASTIS

"Vaikas privalo sirgti", – pabrėžė žinoma uostamiesčio vaikų gydytoja Indrė Būtienė. Ir pridūrė, kad vaikams iki ketverių metų sirgti devynis kartus per metus yra norma. Darželinukų tėvams susitaikyti su tokia tiesa nėra lengva.

Ligos kaip diktantas

Vaikų darželis daugeliui tėvų pirmiausia asocijuojasi su ligomis.

Dažnas, išleidžiantis atžalą į ikimokyklinę ugdymo įstaigą, labiausiai baiminasi dėl mažylio sveikatos ir dar iki tol imasi visų įmanomų priemonių sveikatai stiprinti. Tokiems tėvams vaikų gydytoja pirmiausia siūlo nusiraminti ir susitaikyti su mintimi, kad pradėjęs lankyti darželį vaikas tikrai sirgs.

Kaip paruošti vaiką darželiui, kaip elgtis tėvams, kad mažieji kuo lengviau ir rečiau sirgtų, kalbamės su vaikų gydytoja Indre Būtiene.

– Kodėl sakote, kad maži vaikai privalo sirgti?

– Priešingu atveju, vaiko imunitetas nesivystys, organizmas nežinos, kaip kovoti su mikroorganizmais. Vaikas negalės gyventi visaverčio gyvenimo.

Tėvams į ligą siūlau žiūrėti ne kaip į bausmę, kad jie kažko nepadarė. Ligos yra kaip diktantas. Imuninė sistema pasitikrina, ar ji vystosi tinkama linkme. Neįmanoma vaikui paduoti tabletės, kad jis iškart taptų profesoriumi, taip ir su imunitetu – nėra tabletės, padedančios iškart suformuoti imunitetą.

Kaip vaikai tiki Kalėdų Seneliu, taip imuninė sistema tiki, kad visi virusai yra geri. Kol vaikas gyvena su tėvais, jis būna susipažinęs su tėvų mikrobais. Darželyje jis lieka vienas, kur susiduria vis su naujais mikroorganizmais.

Darželyje vaikas patiria didžiulį stresą. Darželis yra darbas. Tik mums, suaugusiems, atrodo, kad vaikai ten nieko neveikia, tik žaidžia. Vaikas darželyje intensyviai mokosi socializuotis, žaisti, deklamuoti eilėraščius ir pan. Mes pradėję dirbti naujajame darbe taip pat stengiamės kuo geriau atlikti užduotis, parodyti savo gerąsias savybes, tad jaučiame įtampą, namo grįžtame išsekę. Taip nutinka vaikams.

Negalime tikėtis, kad vaikas, kuris dar nemoka kontroliuoti savo kūno ir emocijų, viską darys tobulai. Mes taip pat darome klaidų. Vaikas suserga ne todėl, kad tėvai davė per mažai uogų ar per mažai su juo praleido laiko lauke.

Tėvai turėtų pamąstyti, kaip dažnai patys sirgo lankydami darželį. Siūlyčiau net pavartyti savo vaikystės ambulatorines korteles. Kai tėvai stebisi, kodėl vaikas taip dažnai sloguoja, klausiu, ar jiems patiems nebuvo vaikystėje pašalintos tonzilės ar adenoidai. Abu linksi galvomis. Obuolys nuo obels netoli krinta.

Neįmanoma, kad vaikas nesirgtų. Bet kad tai būtų rečiau ir lengviau – galima padaryti.

– Ką patartumėte daryti, kad vaikas sirgtų rečiau ir lengviau?

– Pirmiausia reikėtų vengti streso, ir ne tik vaikui. Vaikas jaučia, kad mama patiria stresą jam susirgus. Tada jis graužiasi, kaltina save.

Antras dalykas, vaikas neturi būti pavargęs. Jau rugsėjį prasideda veiklų maratonas: būreliai, susitikimai su draugais, vaikų kambariai, prekybos centrai – iki tol atostogavusį vaiką apkrauname pernelyg dideliu krūviu, su kuriuo jis nebesusitvarko.

Pirmą pusmetį patariu nelankyti jokių būrelių. Juk mes kartais po darbo taip pat tingime eiti į sporto klubą, o vaiką verčiame ką nors daryti. Pirmuosius mėnesius geriausia laikytis režimo: darželis – namai, kur taip pat turi būti ramu. Turi būti apgalvotas dienos režimas, mityba, savaitgaliai, kad vaikas pailsėtų.

Jau dabar vaiką reikėtų pratinti prie darželio ritmo: tuo pačiu metu keltis, valgyti, eiti miegoti. Taip nesutrikdysime jo vidinio laikrodžio. 80 proc. mūsų imuninės sistemos yra virškinamajame trakte, tad jei vaikas namuose bus įpratęs valgyti kitu metu nei darželyje, sutrikdysime virškinimo sistemą bei imuniteto veiklą. Neatsitiktinai dabar darželiuose mityba keičiama į sveikesnę. Nors ir sveika mityba gali sutrikdyti vaiko fiziologiją, jeigu jis namuose valgo bulvių traškučius.

Rugsėjį dar neįjungiamas centrinis šildymas, bet vėliau patarčiau nepamiršti ligų profilaktikos. Kuo sausesnis oras, tuo dirglesnė ir sausesnė būna burnos gleivinė, trinka imuninė veikla. Tik gleivėse paskęsta virusai, tad namuose ir darželyje neturi būti sausa. Jei saulė šviečia ir skraido dulkės, pagalvokime, kad jomis alsuoja mūsų vaikas.

Namo iš darželio reikėtų eiti lėtai ir pėsčiomis, kvėpuoti grynu oru, pasikalbėti. Tegul tėvai nusiteikia, kad tai nebus greitas lėkimas namo ar į parduotuvę. Nereikia vaiko skubinti. Atvirkščiai, leisti jam išsipasakoti, išlieti savo emocijas.

Po darželio venkite eiti į parduotuvę, kur ir taip daug mikroorganizmų, temperatūrų kaitos. Vaikas jų pakankamai prisirinko darželyje. Arba jei kitaip neįmanoma, žiūrėkite, kad vaikas nebūtų suirzęs.

Stebėkite vaiko nuotaikas. Jeigu vakare jis ilgai neužmiega, būna suirzęs, ryte sunku atsikelti, vadinasi, kažką darote ne taip. Kai vaiko kūne viskas subalansuota, net sloga rimtesnių bėdų nepridarys.

Organizmas šaukiasi poilsio

– Kaip dažnai darželinukas gali sirgti? Kai kurie tėvai skundžiasi, kad vos spėjęs pasveikti ir atėjęs į darželį vaikas vėl suserga.

– Kad ir kaip tėvai pyktų, tiesa tokia, kad vaikui iki 4 metų sirgti devynis kartus per metus arba kartą per mėnesį yra norma. Taip jau būna, kad dvi savaites serga, o dvi savaites lanko darželį.

Jei po ligos atėjęs į darželį vaikas jau pirmą dieną sukarščiuoja, tai jis užsikrėtė ne darželyje. Ligos inkubacinis periodas – dvi dienos. Jei vaikas grįžęs po ligos susirgo savaitei artėjant į pabaigą, vėl klausimas, kodėl jis užsikrėtė? Gal buvo nepailsėjęs arba pajuto didžiulį stresą, pradėjęs eiti į darželį?

Man taip pat tėvai skundžiasi, kad vaikas dažnai serga. Per metus suaugusieji turi mėnesį ar daugiau atostogų, mokyklinukai atostogauja kas du mėnesius, o norime, kad darželinukas eitų nuolat. Jam kas mėnesį reikia poilsio.

Dažnai sergančių vaikų tėvams siūlau į darželį leisti keturias dienas per savaitę vietoj penkių, tada ligos iškart baigiasi. Reikia stebėti, kada vaikas pavargsta – viduryje savaitės ar jai baigiantis. Pavargus vaikui, sušlubuoja ir jo imuninė sistema.

Kai tėvai skundžiasi sergančiu vaiku, klausiu, kodėl vaikas nori sirgti?

Kai tėvai skundžiasi sergančiu vaiku, klausiu, kodėl vaikas nori sirgti? Gal vaikas jaučia stresą, ypač jautrūs būna berniukai, gal vaikas nežino, kada ateis pasiimti mama? Reikėtų jam išsamiai paaiškinti ir laikytis duoto žodžio.

Labai dažnai susiduriu su tuo, kad vaikas pradeda dažniau sirgti po artimo žmogaus, gyvūnėlio mirties. Tad su vaikais, ypač su mažais, reikia apie tai pasikalbėti.

Dažniausia ligų priežastis – šeimoje gimęs antras ar trečias vaikas. Mama daugiausia dėmesio skiria mažyliui, namuose lieka su vyresniojo konkurentu, o jį išstumia iš namų. Tokiam vaikui reikia viską paaiškinti, skirti pakankamai dėmesio, kad jis nesijaustų atstumtas.

– Po ligos tėvams dažnai kyla dilema: dar pabūti namuose ar grįžti į darželį? Ką patartumėte?

– Nereikia vaikų po ligos "marinuoti" namuose. Kartais tėvai nusprendžia palikti vaiką savaitėlei namuose, kad jis sustiprėtų. Kuo ilgiau pasveikęs vaikas po ligos būna namuose, tuo jam sunkiau bus grįžti į kolektyvą, kur iš naujo turi užsitarnauti savo vietą. Po dviejų savaičių ligos grįžti į darželį yra geriau nei po mėnesio.

Jei vaikas tik kosėja, bet gerai valgo, gerai jaučiasi, nelaikykite namuose. Darželis yra darbas, kur negali būti jokių nuolaidų. Kartais mamos sako: "Pabūk tik pusę dienelės" arba "Jei jausiesi blogai, tada ateisiu tavęs pasiimti." Kai taip pasakoma, vaikas ir jaučiasi blogai. Vaikui mama visada yra geriau nei darželis.

Bijoti reikia ne slogos

– Darželinukų tėvai kartais vieni kitus kaltina atsakomybės stoka, net imasi seklių darbo, stengdamiesi išsiaiškinti, kas atvedė sloguojantį ar kosėjantį vaiką, kuris neva užkrečia grupės draugus. Priminkite, kada sergančio vaiko negalima vesti į darželį.

– Amerikoje, daugelyje Europos šalių tėvai vaikus į darželį veda sloguojančius, kosinčius ir net nesmarkiai karščiuojančius – sergamumas yra toks pat kaip ir pas mus.

Pas mus galiojanti higienos norma, kada negalima vesti sergančio vaiko, orientuota daugiau tiems tėvams, kurie nepaiso vaiko savijautos. Jie net blogai besijaučiantį vaiką vis tiek grūda į darželį. Svarbiausias rodiklis yra vaiko savijauta.

Nėra taip, kad sloguojantis ar karščiuojantis vaikas ateina į grupę, ir kitą dieną visi suserga. Kad liga pasireikštų, reikia trijų dalykų: "norinčio" sirgti vaiko, ligos sukėlėjų ir tam tikrų aplinkybių. Pavyzdžiui, šią vasarą buvo labai daug sergančių vaikų, nes virusai mėgsta šilumą. Jie tada geriau dauginasi.

Šalia sloguojantis draugas – tik viena aplinkybė. Ar vaikas "nori" sirgti, priklauso nuo auklėtojų ir tėvų. Jeigu vaikas komfortiškai jaučiasi, jis nesirgs. Tad nėra ko pykti ant sergančio mažylio.

Dabar mes sėdime ir aplink mus milijardai bakterijų, virusų, grybelių toksinų, bet mes nesergame, nes mūsų kūnas subalansuotas, mes gerai jaučiamės. Jei tėvai nerimauja, kad sveikas vaikas gali užsikrėsti ar patirti traumą, taip ir nutiks.

– Minėjote, kad kartais norite pabarti vaikų gydytojus. Kodėl?

– Dirbu be vaistų, kurių nereikia. Juos skiriu tik esant būtinybei. Kai vaikas suserga, tėvai pradeda save kaltinti, nubėgę į vaistinę prašo ko nors nuo kosulio, neišsiaiškinę, kokia tai liga. Duodami vaistų tėvai bando kontroliuoti ligą arba situaciją, bet tai neįmanoma. Nepaspartinsime flegmatiškos imuninės sistemos.

Kartais gydytojai išrašo antibiotikų dėl viso pikto, baimindamiesi komplikacijų. Tai tas pats, kas neiti per gatvę, bijant, kad partrenks mašina.

Kartais gydytojai išrašo antibiotikų dėl viso pikto, baimindamiesi komplikacijų. Tai tas pats, kas neiti per gatvę, bijant, kad partrenks mašina. Mes negalime atsakyti už vaiko imunitetą.

Tėvai skundžiasi, kad sugirdė vaikui tokį ar anokį sirupą, kuris nepadėjo Siūlau patiems gerti tą sirupą – efektas bus tas pats. Nereikia vaiko nuodyti.

Veiksmingiausi – giminės receptai

– Kartais tėvai neskuba leisti vaiko į darželį, manydami, kad jis mažiau sirgs. Ar tai tiesa?

– Teisybė. Iki ketverių metų vaiko imuninė sistema yra "košė makalošė", tad į darželį geriausia leisti vaiką, jau sukakusį ketverius metus. Kai jis geba įsiminti eilėraštuką, tada imuninė sistema geba įsiminti ligą, tada laikas ir į darželį.

– Dienos trumpėja, orai vėsta. Ką dar tėvai galėtų padaryti savo vaikų sveikatos labui, artėjant šaltajam sezonui?

– Lietuvoje esama daug natūralių priemonių, kuriomis galima vaikui padėti: įvairios žolelės, arbatos, eteriniai aliejai ir pan.

Rugsėjo viduryje, kai trumpės dienos, profilaktiškai siūlau atlikti bendrąjį kraujo tyrimą, pasitikrinti vitamino D koncentraciją. Atkreipti dėmesį, kaip vaikas valgo, ar nesiskundžia kojų, rankų, raumenų skausmais.

Duoti vitaminų "va bank" nepatarčiau. Juokauju, kad kuo brangesni vitaminai, tuo brangesnis šlapimas. Uogų taip pat tiek nepriduosi, kad užtektų visiems metams. Vitaminai yra kaip siena. Jei ko nors pritrūks, siena nebus tiesi. Bet dvigubos sienos taip pat nepastatysi.

Dažnai rekomenduoju nežiūrėti, ką siūlo internetas ar vaistininkas. Paklauskite savo mamų ar močiučių, kaip jus gydė vienu ar kitu ligos atveju. Pastebiu, kad vienoms šeimoms padeda vienos liaudiškos priemonės: čiobrelių arbata, česnakai ar barsuko taukai, o kitoms jos neveiksmingos. Pasidomėkite savo šeimos ligų istorija ir išbandykite jos liaudiškus receptus – jie tikrai padeda.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kęstas

Mūsų vaikai specialiai yra sargdinami vaikų darželiuose, bet kažkodėl niekas tos problemos nemato. Kur darželiuose nėra priverstinės vėdinimo sistemos (tokių darželių dauguma), jie miega prie atidaryto lango, prie tokių sąlygų arčiau lango miegantis vaikas, kad ir turintis labai gerą imuninę sistemą vis tiek susirgs. Jeigu jūsų vaikas pradėjo dažnai sirgti peršalimo ligomis, pasidomėkite kiek arti nuo lango jis miega. Beje vėdintis reikia, bet iki tol, kol suguldomi vaikai. Iš kur tokie vėdinimo įpročiai atsiradę nežinia ar iš nesupratimo, ar specialiai, kad darželį lankytų mažiau vaikų, kad darbo krūvis būtų mažesnis. Beje, jeigu per pietų miegą apžiūrėtumėte darželio langus, pastebėtumėte, kad kai kuriose grupėse yra padaromas net skersvėjis. Čia kalba eina ne apie vasaros periodą, o ypač apie rudenį ir kol dar nebūna šildymo.

Ku ku

Jei vaikas nori sirgti tai salia stovintis snarglys nekaltas!kosi ciaudo I veida ir braukia snargli per daiktus _tai neuzkreciama!nu nera zodziu!cia farmacijai pelno daugiau vienareiksmiskai!

...

Puikūs patarimai, ačiū, Gydytoja!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS