Vaistinėse galima įsigyti keturių rūšių jodo – kuris kam skirtas? | KaunoDiena.lt

VAISTINĖSE GALIMA ĮSIGYTI KETURIŲ RŪŠIŲ JODO – KURIS KAM SKIRTAS?

  • 3

Vis dažniau vaistinėse teiraujamasi, kokios tabletės reikalingos vartoti branduolinės nelaimės metu. „Eurovaistinės“ vaistininkė Laura Gogienė sako, kad gyventojai dažnai nežino, jog kalio jodidas ir mikroelementas jodas yra skirtingos medžiagos, turinčios skirtingą poveikį. Vaistininkė paaiškina, kuris preparatas, kuriuo atveju reikalingas.

Avarinis – kalio jodidas. Šios kalio jodido tabletės yra skirtos apsaugoti žmogaus skydliaukę nuo radioaktyvaus jodo. Jis gali būti vartojimas tik branduolinio reaktoriaus avarijos atvejais ir profilaktiškai šių tablečių vartoti negalima. Reikia elgtis atsakingai ir jas vartoti tik esant Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijai.

Papildai su jodu. Jodas labai svarbus mikroelementas mūsų organizmui. Jis padeda palaikyti normalią skydliaukės hormonų gamybą ir normalią skydliaukės veiklą bei normalią nervų sistemos veiklą. Jodas reikalingas gerai odos būklei bei energijos apykaitai organizme. Dažnai jis įeina į polivitaminų kompleksus, bet vaistinėse galima įsigyti ir tik jodo tablečių. Jodo puikus šaltinis yra jūrų dumbliai, jūriniai kopūstai, žuvys, jūros gėrybės.

Joduotas povidonas. Tai stipriomis antibakterinėmis savybėmis pasižymintis, nedirginantis, gerai toleruojamas junginys, kuriame jodas sujungtas su polivilpirolidono (PVP) kompleksu. Jis gaminamas tepalų ar tirpalų forma ir vartojamas nudegimų, žaizdų, opų antiseptiniam gydymui bei infekcijos profilaktikai. Purškiamu joduotu povidonu galima dezinfekuoti burnos ertmę bei ryklę esant skausmui, uždegimui.

Spiritinis jodo tirpalas. Jis pasižymi antiseptiniu poveikiu ir skirtas vartoti tik išoriškai ant odos. Jo negalima skiesti ir gerti, tepti ant atvirų žaizdų ar atvirų kūno ertmių.

Prieš vartojant bet kurį jodo preparatą „Eurovaistinės“ atstovė rekomenduoja įsitikinti ar žmogus nėra alergiškas jodui. Jį atsargiai vartoti rekomenduojama ir sergantiems skydliaukės ligomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Vakar

Vakar klausiau vaistinej, ar turi? Aišku, kad ne.... kam tie straipsniai tada?

...,is SVARBESNIU EINAMOJO POBUDZIO NAUJIENU...

galima ir REIKETU paMINETI...,paVALGIAU VAKARIENE dabar GERIU VAISTAZOLIU ARBATA nuo VIDURIU UZKIETEJIMO...neuzILGO eisiu MIEGOTI,kad TINKAMAI pradeciau NAUJA DIENA... TASKAS

Anonimas

O nuo tridos ar turite vaistinesia? Dibiloidai :-)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS