Vaistinėse trūksta vaistų – gyventojai širsta: genocidas! | KaunoDiena.lt

VAISTINĖSE TRŪKSTA VAISTŲ – GYVENTOJAI ŠIRSTA: GENOCIDAS!

  • 38

Šalies vaistinėse iššluotas vienas populiariausių antibiotikų prekyboje gali atsirasti tik kovo pabaigoje. Tačiau gydytojai jį vis dar išrašo, o pacientai desperatiškai blaškosi iš vienos vaistinės į kitą. Trūksta ne tik šių vaistų, pasakojama LNK reportaže.

„Pažiūrėk, vaikeli, ar yra tokių vaistų. Elektroninis receptas išrašytas. Jei ne, rytoj einu prie Sveikatos ministerijos“, – susierzinusi kalbėjo vilnietė.

Vilnietei Vidai gydytojas paskyrė antibiotikų. Keliose vaistinėse išgirdo, kad neturi, parduotos paskutinės pakuotės.

„Tai pasakykite, ką daryti? Trūksta žodžių, pasityčiojimas. Gyvas genocidas! Jau viso rajono vaistines apibėgau, visur tas pats – nėra“, – piktinosi moteris.

Nėra ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje.

„Šiuo metu ne tik Lietuva, bet ir dauguma Europos Sąjungos (ES) šalių susiduria su antibiotikų trūkumu, kurių veiklioji medžiaga – amoksicilinas“, – teigė Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos  atstovė Aistė Tautvydienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Tai to, tai ano trūksta“, – skundėsi vaistinėje kalbinta pensininkė.

„Panikuoja žmonės, ypač pagyvenę. Ką, jie mirti bijo, galvoja, kad amžinai gyvens? Reikia realiai žiūrėti į gyvenimą, o ne skraidyti padebesiais ir tik „ant vaistų“ sėdėti“, – kalbėjo garbaus amžiaus moteris.

„Iš tikrųjų labai trūksta įvairių vaistų. Kartą ministras Arūnas Dulkys sakė, kad sandėliuose yra, tik vaistinėse nėra. Kaip čia gali būti“, – postringavo kita pašnekovė.

„Baisu, tuoj, matysite, ir kainas pakels“, – niršo vilnietė Vida.

„Pacientas šiuo atveju tikrai nuskriaustas. Mes šiuo atveju realiai nieko negalime pakeisti. Turime siųsti žmogų atgal pas gydytoją, kad šis išrašytų kitą vaistą, nes, ko nėra rinkoje, mato tik vaistininkai. Gydytojai – ne“, – situaciją komentavo „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Zita Janušauskienė.

Antra bloga žinia – vaistų tiekimą žadama atnaujinti ne taip greitai.

„Šio antibiotiko trūksta. Nebeturime, nebent yra likę po dėžutę keliose Lietuvos vaistinėse. Gamintojai planuoja jo tiekimą atnaujinti tik kovo mėnesio antroje pusėje“, – sakė „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė.

Jau dabar situacija tampa komplikuota. Šeimos gydytojai šaržuoja, kad tuoj nebebus iš viso kuo gydyti – laukia natūrali atranka.

„Įvardinčiau, kad tai – bloga situacija. Taip neturėtų būti“, – sakė Šeškinės poliklinikos šeimos gydytoja Audronė Kirdeikienė.

Tenka išrašyti stipresnius vaistus. Kaip sakoma, į žvirblį šaudome iš patrankos.

 

„Be abejonės, tai yra tam tikra problema. Buvome labai įpratę prie šio antibiotiko, kadangi jis yra  plataus spektro. Labai tinka prie įvairiausių bakterinių infekcijų, ypač kvėpavimo takų“, – konstatavo Šeimos gydytojų asociacijos prezidentas Julius Kalibatas.

Esminis klausimas, ką dabar daryti. Gydytojai sako, kad pacientams skiria alternatyvą, bet jau gerokai platesnio spektro.

„Tenka išrašyti stipresnius vaistus. Kaip sakoma, į žvirblį šaudome iš patrankos“, – teigė  A. Kirdeikienė.

„Šiuo metu trūksta ne tik šių antibiotikų, bet ir kai kurių kardiologinių vaistų“, – kalbėjo J. Aleknienė.

Vieno ar kito vaisto didesnis trūkumas jaučiamas ne pirmą mėnesį, bet kaip elgtis, neišmokome. Sveikatos apsaugos ministras prašo gydytojų prieš išrašant vaistus patikrinti, ar vaisto šiuo metu netrūksta.

„Tai yra sudėtinga. Kiekvieną kartą nepatikrinsi, ar yra tas vaistas, ar nėra. Dar neaišku, į kurią vaistinę pacientas nueis. Manau, ne gydytojo darbas aiškinti, kurioje vaistinėje yra tam tikras vaistas, ar ten rasite, ar nerasite“, – savo nuomonę išsakė A. Kirdeikienė. 

Sutrikęs veikliųjų medžiagų tiekimas. Ir net, kas labai įdomu, – vaistų pakuočių tiekimas visoje Europoje.

 

Kad žmogui nereikėtų lakstyti per kelias vaistines, vaistininkai turi siūlymą. Jeigu reikiamo vaisto nebėra, vaistininkai patys galėtų nuspręsti dėl alternatyvos.

„Tai būtų kaip siekiamybė, nes mes esame farmacininkai, mokėmės apie ligas ir vaistus“, – kalbėjo vaistininkė Z. Janušauskienė.

„Abejoju, ar čia pakeis tokią tvarką, nes, manau, kad šie sutrikimai – laikini. Vis dėlto gydo gydytojas, o ne vaistininkas “, – svarstė šeimos gydytoja.

Sveikatos apsaugos ministras paaiškina, kodėl susidarė vaistų trūkumas.

„Sutrikęs veikliųjų medžiagų tiekimas. Ir net, kas labai įdomu, – vaistų pakuočių tiekimas visoje Europoje“, – konstatavo A. Dulkys. 

„Jeigu yra problemos, tai istorija rodo, kad tuomet kenčia mažiausi. O Lietuva yra labai maža rinka. Tad jei trūks kažkokių vaistų, prioritetas greičiausiai bus ne Lietuva. Prioritetas bus didžiosios šalys. Todėl seniai kalbėjau, kad mums reikia vaistus užsakinėti kooperuojantis su tokia didele šalimi kaip Lenkija“, – aiškino J. Kalibatas.

Dabartiniai sutrikimai susiję ir su pandemija. Dėl sumažintos gamybos ir vėl stipriai išaugusio poreikio. Poveikį daro ir karas Ukrainoje. Anot ministro, šiuo metu Europos vaistų agentūra ir kitos tarptautinės institucijos veda derybas.

„Tikėkimės, kad tiekėjai atsigaus“, – žurnalistams sakė ministras A. Dulkys.

Rašyti komentarą
Komentarai (38)

namuhadijja02@gmail.com

Prayers That Break Evil Curses & Spells +27 73 382 8638 My powerful prophetic prayers and declarations can help you to spiritually break curses and spells and commanding favors in your life. I will unlock the evil chains of witchcraft, bad dreams, financial distress, bad luck and evil spirits. #evilspirits #badluck #witchcraft #prayers #evilcurses HELPLINE : +27 73 382 8638

Vita

Kodel Lenkijoje netruksta vaistu?O Baltarusijoje nors vezimu vezk ir receptu nereikia.

Anonimas

Manau,kad saviems neliko.nes remia ukrainiečius,o dabar ir nukentėjusius nuo žemės drebėjimo...Antibakteriniai Ospomox ten tikrai nepakeičiami vaistai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS