Vakcina nuo gripo viršijo lūkesčius – atsargos eina į pabaigą | KaunoDiena.lt

VAKCINA NUO GRIPO VIRŠIJO LŪKESČIUS – ATSARGOS EINA Į PABAIGĄ

  • 1

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas informuoja, kad sezoninio gripo vakcina, įsigyta valstybės biudžeto lėšomis, šį sezoną susilaukė didelio populiarumo, pacientai raginami neatidėlioti skiepijimo nuo gripo, nes vėliau vakcinos gali nebelikti.

Per rugsėjo ir spalio mėnesius Kauno apskrities teritorijoje esančios asmens sveikatos priežiūros įstaigos sunaudojo 74 proc. visos sezoninio gripo vakcinos, skirtos rizikos grupių asmenims, kai tuo tarpu per ankstesnį gripo sezoną - 68 proc. Nors visą sezoninio gripo vakciną yra sunaudojusios dar tik 7 asmens sveikatos priežiūros įstaigos (toliau –ASPĮ), tačiau situacija kinta kasdien.

Skiepijimas nuo gripo itin aktyvus

Jau dešimtąjį sezoną Valstybės biudžeto lėšomis yra perkama sezoninio gripo vakcina, kuri skirta rizikos grupių asmenims – tiems, kuriems yra didžiausia rizika sirgti sunkia gripo forma, arba mirti nuo lėtinių ligų paūmėjimo, ar kitų gripo komplikacijų.

Šių metų gripo sezonas ypatingas dar ir tuo, kad gripo vakcina kai kurias gydymo įstaigas pasiekė tik spalio viduryje, todėl pacientai pradėjo nekantrauti. Iš viso Kauno apskrities ASPĮ yra gavusios 26 291 gripo vakcinos dozę ir 19 459 vakcinos dozės, jau yra panaudotos. Daugiausiai gautos gripo vakcinos jau yra sunaudojusios Jonavos rajono ASPĮ – 90 proc., mažiausiai – 54 proc. – Birštono. Nors vakcinų gydymo įstaigos šiam gripo sezonui užsisakė 13 proc. daugiau, nei 2015-2016 m. sezoną, tačiau vakcinos gali ir pritrūkti. Kauno departamentas kasmet aktyviai ragina gydymo įstaigas pasidalinti atliekama vakcina, tačiau šiemet perskirstyta vos 30 dozių. 2015-2016 m. sezoną buvo perskirstyta apie 400 vakcinos dozių. Pagrindinė priežastis – labai aktyvus skiepijimasis, todėl atliekamos vakcinos tiesiog nėra. Kai kurie pacientai užsisakė vakciną, tačiau šiuo metu negali pasiskiepyti dėl ligų ir laukia kol pasveiks.

Daugiausiai rizikos grupėms priklausančių asmenų paskiepijama spalio–lapkričio mėnesiais, tačiau šiemet situacija gali kiek pasikeisti, nes lapkričiui likę vos trečdalis visos gautos vakcinos.

Kodėl padaugėjo norinčių pasiskiepyti?

Tikriausiai priežasčių yra daug. Galima išskirti tokias pagrindines:

* Per 10 metų rizikos grupių pacientai išbandė ir įvertino teigiamą vakcinos poveikį savo sveikatai, o galbūt perdavė patirtį ir kitiems.

* Kasmetinis informacijos apie gripo skiepus viešinimas pradėjo duoti vaisių.

* Skatinant vienos rizikos grupės skiepijimus nuo gripo, aktyvėja ir kitų grupių skiepijimai. Pavyzdžiu galima pateikti labai sėkmingą nėščiųjų skiepijimo nuo gripo skatinimo programą, kuri praėjusį sezoną buvo vykdoma tik Kauno mieste, o šį sezoną išsiplėtė į visą Kauno apskritį. Jau jeigu gripo vakcina tinkama nėščiosioms, tai kitiems pacientams juo labiau.

* Nuo 2016 m. įsigaliojusi nauja skatinamoji pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslauga šeimos gydytojams ir slaugytojams, padidino jų aktyvumą skiepijant nuo gripo rizikos grupių asmenis.

Ar vakcinų užteks visiems norintiems?

Gali pasirodyti keista, tačiau viskas priklauso nuo pačių pacientų. Jeigu jie aktyviau reikalaus skiepų iš savo šeimos gydytojų ir skiepysis kiekvienais metais, gydymo įstaigos bus priverstos užsisakyti vis didesnius kiekius sezoninio gripo vakcinos, ir nebijos, kad pacientai staiga persigalvos, o vakcinas teks išmesti. Todėl pacientams patariama:

* iš anksto nuspręsti, ar norės pasiskiepyti nuo gripo, ir apie tai informuoti savo šeimos gydytoją;

* būtinai skiepytis kiekvienais metais. Tai būtina dar ir dėl to, kad vieną sezoną nepanaudojus gripo vakcinos, kitais metais jos yra užsakoma mažiau;

* užsisakius gripo vakciną, būtinai pasiskiepyti. Jeigu skiepijimo metu pacientas suserga, pasiskiepyti reikėtų vėliau, jau pasveikus. Skiepytis yra tikslinga iki gripo virusų plitimo pabaigos.

Dešimties metų gripo vakcinos patirtis Lietuvoje rodo, kad inercija valdo daugelį mūsų gyvenimo sričių, tikriausiai panašiai yra ir su mūsų skiepijimais. Per dešimtį metų pripratome, kad reikia skiepytis nuo gripo, tikėtina, kad norinčių pasiskiepyti skaičius ir toliau didės.

Skiepijimasis būtent tam gripo sezonui skirtomis vakcinomis yra pati veiksmingiausia gripo profilaktikos priemonė. Rekomenduojama kasmet visiems asmenims, vyresniems nei 6 mėnesių amžiaus, pasiskiepyti sezoninio gripo vakcina.

Nemokamai, t.y. valstybės biudžeto lėšomis, nuo gripo gali būti skiepijami šioms rizikos grupėms priklausantys asmenys:

* nėščiosios (bet kuriuo nėštumo laikotarpiu);

* asmenys sergantys lėtinėmis ligomis nepriklausomai nuo jų amžiaus (taip pat ir vaikai);

* asmenys, gyvenantys socialinės slaugos ir globos įstaigose (taip pat ir vaikų globos įstaigose);

* sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai (taip pat ir odontologai);

* asmenys nuo 65 m. amžiaus ir vyresni.

Kiekvienu atveju dėl skiepo nuo gripo reiktų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

pramiegojot

vakcinos jau beveik visur pasibaigusios

SUSIJUSIOS NAUJIENOS