A. Veryga apie mobiliuosius punktus: prioritetas – simptomus jaučiantiems | KaunoDiena.lt

A. VERYGA APIE MOBILIUOSIUS PUNKTUS: PRIORITETAS – SIMPTOMUS JAUČIANTIEMS

Siekiant greitesnio ligos nustatymo, mobiliuosiuose koronaviruso patikros punktuose prioritetas bus teikiamas simptomus jaučiantiems asmenims, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Dabar visi iš esmės registruojami tą laisvą laiką, kuris yra prieinamas. Prioritetas tikrai turėtų būti teikiamas simptominiams, nes jie yra patys pavojingiausi, nuo jų užsikrečia daugiausiai asmenų“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė ministras.

Anot jo, įvertinus simptominių pacientų dalį savivaldybėje, mobiliuosiuose punktuose turėtų būti suformuota „dviguba eilė“ – rezervuotas tam tikras laikas atlikti tyrimus simptomus jaučiantiems asmenims.

A. Verygos teigimu, šiuo metu tokie sprendimai yra ruošiami.

Be kita ko, ministras patikino, kad, nepaisant augančio susirgimų skaičiaus, reagentų koronaviruso tyrimams pakanka.

„Kol kas yra pakankamai. Kiekvieną dieną yra bendraujama su laboratorijomis, žiūrima, kokie yra likučiai. Ten, kur trūksta, yra perkami. Tikrai ne vienas yra pirkimas, ir pačios gydymo įstaigos, kurios turi laboratorijas, įsigyja. (...) Tikrai aš visų pirkimų neišvardinsiu, nes yra ir įrangos skirtingos, ir tų reagentų ne vieno tipo reikia“, – aiškino jis.

Šiuo metu Vilniaus universiteto mokslininkai atlieka grupinio testavimo galimybių Lietuvoje įvertinimą ir rengia planą, kaip tokie tyrimai laboratorijose turėtų būti atliekami.

Kaip BNS anksčiau yra sakiusi sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė, taikant grupinio testavimo metodiką su tuo pačiu reagentų kiekiu būtų galima ištirti daugiau pacientų.

Vis dėlto A. Veryga pabrėžia, kad kol mokslininkai nepristatė tyrimo išvadų, reagentų perkama pagal dabar esantį poreikį.

„Kol kas perkama pagal tai, kokios sąnaudos yra šiuo metu. Dėl grupinio testavimo dirba mokslininkai, (...) kai jau jie parengs metodiką, tada galėsime galvoti (apie mažesnius kiekius – BNS). Dabar, viliantis, kad taip ir bus, būtų nelabai atsakinga nesipirkti reagentų“, – aiškino ministras.

Jis taip pat teigė, kad augant susirgimų skaičiui, žmonės dažniau skambina visuomenės sveikatos specialistams ar Karštosios linijos konsultantams, todėl vėl į pagalbą bus pasitelkiami savanoriai.

„Steigsim, matyt, savanorių centrą, (...) kad būtų įmanoma fiziškai atsiliepti ir žmonėms tam tikrą informaciją suteikti, nes matom ir girdim iš institucijų, nes žmogiškų išteklių jau nebeužtenka. Kviesim organizacijas, su kuriomis bendradarbiavome per pirmąjį valdymo etapą – ir šaulius ir skautus, ir Raudonojo kryžiaus, ir kitus savanorius“, – sakė A. Veryga.

Anot ministro, dar svarstoma, kur savanorių štabas bus įkurtas ir kas koordinuos jų veiklą.

Kaip spaudos konferencijoje sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė, dėl išaugusio sergamumo koronavirusu šalyje, visuomenės sveikatos specialistai nebespėja iš karto susisiekti su visais sąlytį turėjusiais asmenimis, todėl ragina tokius žmones saviizoliuotis savarankiškai.

„Tai didžiulis darbas. Taip, kaip buvome įpratę su žmonėmis susisiekti tą pačią ar kitą dieną, turiu pasakyti, to dabar nėra ir artimiausiu metu nebepavyks (padaryti – BNS). (...) Visi asmenys, kurie suserga, turėtų įspėti visus tuos, su kuriais bendravo, ir jie – tie kontaktai – turi izoliuotis, nelaukdami skambučio“, – aiškino NVSC atstovė.

„Specialistai tikrai paskambins, bet tai gali būti ne po dienos, ne po dviejų, o kartais ir ne po trijų, nes tiesiog fiziškai nebeįmanoma to padaryti“, – pridūrė ji.

Anot R. Lingienės, vien per praėjusią savaitę nustatyta per 1 tūkst. sąlytį turėjusių asmenų.

Lietuvoje iš viso patvirtinti 2694 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 811 asmenų, 1785 – pasveiko.

Nuo COVID-19 iš viso mirė 85 asmenys, dėl kitų priežasčių mirė 13 užsikrėtusiųjų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS