A. Veryga: jei didžioji dalis šiandien norėtų pasiskiepyti, tokios galimybės nebūtų | KaunoDiena.lt

A. VERYGA: JEI DIDŽIOJI DALIS ŠIANDIEN NORĖTŲ PASISKIEPYTI, TOKIOS GALIMYBĖS NEBŪTŲ

Medikams Lietuvoje skelbiant tymų protrūkį, Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga žada, jog artimiausiu metu bus vertinamas visuomenės atsparumas šiai ligai.

Pasak ministro, pirmiausia bus tikrinami rizikos grupėje esantys medikai – gavus rezultatus, bus sprendžiama, kokia yra bendra atsparumo tymams situacija Lietuvoje ir ar reikia papildomų vakcinų.

„Pradėsime nuo medikų, kurie irgi tam tikrą populiacijos dalį atspindi ir kuriems yra aktualiau tiesiog pasiskiepyti (...). Pažiūrėsime ten, iš to bus galima orientuotis, kokia yra likusios visuomenės būklė, kalbant apie imunitetą, ir tada galėsime planuotis, kiek tų vakcinų reikia ar nereikia nusipirkti“, – Žinių radijui ketvirtadienį kalbėjo A. Veryga.

Jis pripažįsta, kad net ir prieš kelis dešimtmečius skepijęsi žmonės gali ir nebeturėti imuniteto. Ukraina skelbia, kad tymais jau užsikrėtė 30 tūkst. žmonių – anot A. Verygos, šioje šalyje stebimas protrūkis būtent suaugusių žmonių grupėje, svarstoma, kad jiems skirta vakcina galėjo būti neefektyvi, pažeistos jos laikymo sąlygos.

A. Veryga kartu ragina žmones nepanikuoti ir primena, kad skiepytis pirmiausia reikėtų rizikos grupėms. Ministras pripažįsta, kad jei pasiskiepyti norėtų „didžioji populiacijos dalis“, to nepavyktų padaryti net ir už pinigus, nes vakcinas reikia užsakyti iš anksto – jų poreikis šiuo metu išaugo visame regione, o kiekiai yra riboti.

„Raginčiau šiuo metu nepanikuoti ir nebėgioti. Žinoma, gerai būtų išsitirti ir sužinoti, ar turime, ar neturime imunitetą, bet supraskime: net jei išsitirtumėme ir norėtumėme visi pasiskiepyti, vakcinų turime tiems, kam labiausiai reikia: vaikams ir tiems, kurie turėjo kontaktą su sergančiais tymais“, – sakė A. Veryga.

Raginčiau šiuo metu nepanikuoti ir nebėgioti.

„Jei didžioji dalis žmonių šiandien norėtų pasiskiepyti, tokios fizinės galimybės nebūtų“, – pripažino jis.

Jis sako, kad vakcinų teoriškai būtų galima skolintis ir iš kaimyninių valstybių, tačiau kol kas tokio poreikio nėra.

Blogiausia situacija, pasak ministro, yra Kauno rajone, nes ten yra mažiausiai pasiskiepijusių žmonių – A. Veryga planuoja aptarti tai su Kauno miesto ir rajono savivaldybių vadovais.

Ministras taip pat ragina nepasiduoti spekuliacijoms apie skiepų žalą.

Į darželius nepriimti neskiepytų vaikų - ne išeitis

A. Veryga sako, kad šeimos gydytojų pareiga yra išaiškinti tėvams, jog skiepyti vaikus būtina. Priverstinės priemonės, pasak ministro, nėra išeitis. Buvusio sveikatos apsaugos ministro Vytenio Andriukaičio sprendimas nepriimti neskiepytų vaikų į darželius esą nepasiteisino.

„Aš pasakysiu, kas atsitiko, kai tokia tvarka buvo nustatyta. Žmonės, kurie yra nusiteikę prieš skiepus, kuriems trūksta informacijos ir kurie norėjo neskiepyti savo vaikų, susibūrė į uždaras grupes, pradėjo steigti savo darželius, pradėjo izoliuotis. Tai reiškia, kad jau vienoje vietoje pradėjo burtis tie, kurie yra neskiepyti. Ten infekcijoms plisti yra dar didesnis pavojus. Tai toks imperatyvas neleidžiant vaiko atvesti į vadinamąjį valstybinį ar savivaldybės darželį neišsprendė problemos. Juo labiau, kad didžiuosiuose miestuose, kur dabar ir plinta tymai, tų darželių ir trūksta. Tai dar didesnė paskata toms bendruomenėms izoliuotis ir burtis kažkur“, – sakė A. Veryga.

Jis taip pat priminė, kad pagal teismo sprendimą, ministras savo potvarkiu negali uždrausti į ugdymo įstaigas priimti neskiepytų vaikų.

„Mano buvęs kolega V. Andriukaitis buvo tokį sprendimą priėmęs. Teismas priėmė sprendimą, kad ministras negali tokios tvarkos nustatyti. Tą reikėtų įtvirtinti įstatymu“, – sakė A. Veryga.

A. Veryga taip pat nepritaria svarstymams, kad nesutikę skiepytis ir susirgę asmenys turėtų patys sumokėti už gydymą, nes tokiu atveju „didžioji dalis liktų negydyti ir liktų numirti be pagalbos“.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, nuo šių metų sausio iki kovo 20-osios Lietuvoje užregistruoti per 200 tymų atvejų, didžioji dalis jų – Kauno apskrityje. Tuo metu pernai per visus metus Lietuvoje šia liga susirgo 30 žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

to pažiūrėsim

durniau tu durniau, ar ministras gali "per sieną neįleidinėti migrantų"? na dar tokios kvailystės neteko girdėti :DDDDD

gediminas

prispaustas televizijos laidos su jekelaiciu musu verygutis visai nusisneka,nebezino kas jau sakyt.Tai aiskiai rodo kad zmogus sis tikrai nesugeba,nemoka atlikt pareigu uzimant aukstus postus.Ne jam but ministru ar vienoje ar kitoje srityje,ne jamKuo skubiau jam paciam veryguciui reikia atsistatydint,kuo skubiau.Bet,jis tai nedarys

BANDIS

Klaunai,sukos visi pinigus daro,tau raupsu,kad uzsikrestum kazkuo ko medikai dar negirdijo,kad b...,nukristu TAU.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS