A. Veryga: iš pradžių nuo koronaviruso planuojama ištirti apie 70 proc. mokytojų | KaunoDiena.lt

A. VERYGA: IŠ PRADŽIŲ NUO KORONAVIRUSO PLANUOJAMA IŠTIRTI APIE 70 PROC. MOKYTOJŲ

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad ugdymo įstaigoms yra paruoštos rekomendacijos dėl mokytojų COVID-19 testavimo. Mokytojus planuojama tirti greitaisiais testais, savivaldybių prašoma paskaičiuoti, kiek tokių testų prireiks.

„Preliminariai iš pradžių planuojama patikrinti apie 70 proc. mokytojų, nes tikrai tikėtina, kad visi 100 proc. nesitestuos, nes tai nebus privalomas testavimas. Tai bus kaip galimybė atlikti tokį testą, savivaldybės turės suplanuoti su sveikatos priežiūros įstaigomis asmens sveikatos priežiūros specialistą, slaugytoją, kuris atkeliautų į ugdymo įstaigą, tokius testus paimtų ir suvestų į elektroninę sveikatos sistemą“, – Sveikatos apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

„Po teigiamo (greitojo – ELTA) testo būtų registruojama ir PGR testui atlikti. Tada būtų aiškinamasi, kokia yra situacija, ar asmuo yra tik persirgęs, ar jis ir šiuo metu yra sergantis, bet besimptomis, ir panašiai“, – sakė jis.

Vilniaus universiteto mokslininkai šių metų gegužę nustatė, kad greitieji koronaviruso testai, nustatantys antikūnus kraujyje, geriausius rezultatus rodo praėjus 14–50 dienų nuo pirmųjų koronaviruso simptomų arba teigiamo PGR tyrimo atsakymo, todėl nėra tinkami esamo susirgimo diagnostikai.

Vis dėlto ministras teigia, kad esamą ligą šiais testais įmanoma nustatyti.

„Tai, kad nustatomas antikūnų susiformavimas, nereiškia, kad žmogus tikrai jau yra baigęs sirgti. (...) Gali būti nustatomi ir tam tikri židiniai. Žinoma, labai daug nenustatysim“, – aiškino A. Veryga.

Jis pabrėžė, kad greitaisiais testais nustačius IgM klasės antikūnus, kurie susidaro prasidėjus imuniniam atsakui į virusinę infekciją, būtų atliekami PGR tyrimai, jie yra skirti ūminės infekcijos diagnostikai.

Pasak A. Verygos, tai turėtų suteikti „tam tikro saugumo ir pasitikėjimo“ mokytojams ar kitiems ugdymo įstaigų darbuotojams, kurie priklauso rizikos grupėms.

Jis taip pat teigė, kad ateityje greitieji testai gali būti naudojami ir, pavyzdžiui, vidaus reikalų sistemos darbuotojams testuoti.

Dalis greitųjų testų šiuo metu naudojama populiacijos tyrimui.

Šiuo metu dėl 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų pirkimo tyrimą atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

Įtarimai šiame ikiteisminiame tyrime rugpjūčio pradžioje pateikti tuometinei sveikatos apsaugos viceministrei Linai Jaruševičienei.

Pasak FNTT, ji įtariama galimai piktnaudžiavusi tarnybine padėtimi, viršijusi įgaliojimus, dėl to valstybė galėjo patirti didelę žalą. Iš viso šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai pareikšti jau šešiems asmenims.

Leido organizuoti maitinimą savitarnos principu

SAM vėl leido organizuoti maitinimą savitarnos principu, kai maistą įsideda patys lankytojai.

Tai numatyta trečiadienį pasirašytame sveikatos apsaugos ministro, operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendime.

„Šiek tiek pakoreguota tvarka dėl savitarnos viešbučiuose ir furšetų metu, nes buvo daug nusiskundimų ir prašymų iš verslo struktūrų dėl įvairių renginių“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė A. Veryga.

Jis pabrėžė, kad nors ir leidžiama organizuoti tokį maitinimą, yra nustatomos „griežtos taisyklės“.

Sprendime numatyta, kad lankytojai turi būti maitinami pagal sudarytą grafiką ir tam tikrą laiką, bendro naudojimo reikmenis, įrangą ir stalo įrankius lankytojai gali liesti tik vienkartinėmis pirštinėmis, taip pat turi būti pakankamai dezinfekcinių ir asmens apsaugos priemonių.

Be kita ko, indai turi turėti dangčius arba būti atskirti sienelėmis. Jei to nėra, maistas turi būti fasuojamas porcijomis arba jį turi įdėti restorano darbuotojas.

Anot ministro, taip pat turi būti laikomasi ir kitų maitinimo įstaigoms nustatytų taisyklių.

Maitinimas savitarnos principu buvo uždraustas praėjusį penktadienį.

Konferencijos vaizdo įrašas:

Nustatyti 36 nauji atvejai

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 36 nauji koronaviruso atvejai, bendras skaičius siekia 2762, ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Šiuo metu koronaviruso infekcija tebeserga 862 asmenys, 1802 – pasveiko.

Nuo COVID-19 iš viso mirė 85 asmenys, dėl kitų priežasčių mirė 13 užsikrėtusiųjų.

Izoliacijoje yra 4097 žmonės.

Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje užfiksuoti 179 įvežtiniai atvejai.

Per praėjusią parą laboratorijose ištirti 5436 ėminiai, iš viso iki šiol ištirtas 623 tūkst. 841 ėminys.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

vovka

Pasiruošimas mokslo metams - per vėlai. Jau prieš mokslo metus turėjo būti patikrinta mokinių ir mokytojų bei kitų mokykloje dirbančiųjų sveikata: ar neserga, ar nebuvo sirgę ,,korona". Juk kasmet prieš mokyklą mokiniai tikrina sveikatą pas gydytoją. Jei sveiki, kam tos kaukės? O dabar suleido ,,į aptvarus" ir lauks ,,protrūkio" (beje, jis jau prasidėjo keliose mokyklose). Vaikai net laukan išeiti negali - per langus šokinėja. Sulauks ir kitokių nelaimių.

Jis mano,

kad mokytojai yra kvailiausia visuomenės dalis?

Kas

Aferistai pripirko greituju testu kurie nieko nerodo dabar bando kazkur iskisti pats bandziau esu prasirges vienas rode kad prasirges kitas rode kad nesirges tai kam jie tokie reikalingi smonems mulkintin
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS