A. Verygos ministerija siūlo nustatyti paciento gydymo kainos ribą – 30 tūkst. eurų | KaunoDiena.lt

A. VERYGOS MINISTERIJA SIŪLO NUSTATYTI PACIENTO GYDYMO KAINOS RIBĄ – 30 TŪKST. EURŲ

  • 90

Seime kelią skinasi nauja vaistų kompensavimo tvarka – Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ketina nustatyti paciento gydymo kainos ribą – 30 tūkst. eurų. Ją viršijus, būtų nerekomenduojama kompensuoti medikamentų, pranešė LRT televizija.

„Jeigu vaistas kainuoja labai labai brangiai, o gyvenimo trukmės reikšmingai neprailgina, tai klausimas, ar verta tokį vaistą traukti į kompensavimą, ar vietoj to nėra paprasčiau pacientui suteikti gal kitą pagalbą“, – LRT sakė ministras Aurelijus Veryga.

Nors ministerija žada atsižvelgti į kiekvieno ligonio būklę, vaistų gamintojai ir pacientų organizacijos kritikuoja ir sako, kad tokiu būdu ligoniai gali negauti jiems reikalingų vaistų.

Tai klausimas, ar verta tokį vaistą traukti į kompensavimą, ar vietoj to nėra paprasčiau pacientui suteikti gal kitą pagalbą.

Pagal siūlomus pakeitimus, ketinama išsamiai vertinti ne tik vaistų poveikį sveikatai, bet ir jų ekonominę naudą. Taip pat numatoma, kad komisijoje, kuri sprendžia dėl kompensavimo, būtų ne keturi, o šeši gydytojai.

Įstatymo pakeitimai toliau bus svarstomi Seime.

Ligonių kasa skaičiuoja, kad iš viso valstybė pernai kompensuojamiems vaistams išleido daugiau nei 200 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (90)

Anonimas

Ir teisingai siūlo,kodėl tokia nelygybė tarp ligonių-vienų ligoms skiriami tūkstančiai,o kitų ir dešimties gailima(tinka generiniai).Pvz. diabetas sunki liga,bet metforalis keičiamas i metforminą,o ritmo sutrikimams efektyvus lokrenas keičiamas į mažiau efektyvų,taigi ligoniai perka vaistus už savus pinigus.Kur ta kompensacija,kodėl nėra ribos,privalo būti limitas kiekvienam.

Anonimas

Siūlau geriau maisto produktu kainas kelti,kur yra cukrus ir sotieji riebalai,nes kenkia sveikatai,cholesterolis kaupias,debetas vystosi,mažiau žmones pirks tokius produktus ir daugiau mokesciu surinks valstybe vaistams

Pensininke

Ar Veryga - PSICHOLOGAS gali save vadinti gydytoju , jei jis kalba apie sunkiai serganciu zmoniu, bet suvaldoma liga, marinima. KOMPENSUOJAMA vaista pakeisti KUOM? Kam ta MINIRERIJOS GAUJA reikalinga, kodel sito nemato SKVERNELIS, KARBAUSKIS? Veryga Skverneliui rinkimuose pakiso kiaule.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS