Vietoj maisto papildų – vaistažolės | KaunoDiena.lt

VIETOJ MAISTO PAPILDŲ – VAISTAŽOLĖS

Daugelis žmonių vis dažniau atsigręžia į vaistažoles, tačiau šios srities specialistai pastebi, kad be paties žmogaus pastangų augalai yra bejėgiai padėti.

Sudaro ligų sąrašiuką

„Lietuviai gali būti sveiki be didelių išlaidų, maisto papildų ir brangių vaistų“, – įsitikinęs Klaipėdos universiteto Gamtos ir mokslų fakulteto Rekreacinės architektūros ir kraštotvarkos katedros profesorius Algimantas M.Olšauskas.

Uostamiesčio Botanikos sodo įkūrėjas neretai iš šeimų sulaukia prašymų apsilankyti jų sodybose užmiestyje ir įvertinti aplinkui augančių augalų gydomąsias savybes. Šeimininkai net sudaro sąrašiuką negalavimų, nuo kurių tikisi išsigydyti vaistažolėmis.

A.M.Olšauskas pasakojo, kad aplinkui namus galima rasti puikų aspirino pakaitalą – vingiorykštę. Ji slopina uždegimą, mažina skausmą, tinka širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai.

Paprastasis kmynas stabdo vėžinių ląstelių dauginimąsi, padeda nuo virškinimo sutrikimų. Šis daug eterinių aliejų turintis augalas taip pat gerina emocinę būseną.

O štai dirvinis asiūklis ne tik stiprina sąnarius, kaulus, bet puikiai tinka kaip veido, plaukų priežiūros priemonė.

Profesorius mano, kad labiau pradėję naudoti vaistažoles lietuviai galėtų išvengti lyderio pozicijų pagal sergamumą onkologinėmis, širdies ir kraujagyslių ligomis.

Ignoruoja medų

A.M.Olšausko manymu, lietuviai neišnaudoja ir kito gamtos duoto „vaisto nuo visų ligų“ – medaus. Jis pateikė iškalbingą statistiką apie medaus suvartojimo kiekius įvairiose šalyse. Pavyzdžiui, vienas japonas per metus sunaudoja 33 kg medaus, žydas – 35 kg, vokietis – 25 kg, lenkas – apie 10 kg., o štai lietuvis įveikia vos 2,5 kg.

Daržovių ir vaisių mes taip pat suvalgome vos trečdalį per dieną rekomenduojamos normos, nors 70 proc. dienos raciono turėtų sudaryti būtent vaisiai ir daržovės.

Tad, anot profesoriaus, nestebina daugelį žmonių varginantis antsvoris ir cholesterolis.

Pašnekovas pastebi, kad žmonės dažnai daro klaidą – nesubalansuotą mitybą tikisi pakeisti maisto papildais arba vitaminais. Tačiau jis priminė, kad organizmas iš sintetinių vitaminų pajėgus pasisavinti vos 5 –10 proc. naudingųjų medžiagų, o vaisiai ir daržovės šios naudos duoda 60–70 proc.

A.M.Olšauskas įsitikinęs, kad vartojant vaistažoles ir geriant daržovių sultis galima ne tik išvengti daugelio ligų, bet ir sulaukti garbingo 100 metų jubiliejaus. Jis pats jaučiasi puikiai: džiaugiasi normaliu kraujospūdžiu ir gera savijauta.

„Blokus“ išjudina vaistažolės

Kartais susirgę rimtomis ligomis žmonės metasi į kraštutinumus – gydosi tik vaistažolėmis, ignoruodami tradicinę mediciną. Gydytoja natūropatė fitoterapeutė Zofija Tikuišienė įsitikinusi, kad taip jie daro klaidą. Tradicinis gydymas ir vaistažolės turėtų papildyti vienas kitą.

„Vaistažolių elektromagnetinės bangos – tokios pačios kaip ir žmogaus. Jei susergama, vadinasi, organizme kažkur yra “blokai„. Padėti juos išjudinti gali vaistažolės“, – pridūrė gydytoja.

Vaistažolių ekologinio ūkio šeimininkė Z.Tikuišienė po operacijos pataria vartoti vaistažoles, kad organizmas galėtų greičiau atsigauti, tačiau nepataria pačiam žmogui eksperimentuoti su vaistažolių mišiniais – šiuo klausimu geriau pasitarti su specialistu. Jo pagalbos reikėtų ir norint rimtesnio vaistažolių poveikio.

Fitoterapeutė pasidžiaugė, kad į ją kreipiasi vis daugiau jaunų darbingo amžiaus žmonių, besidominčių, kaip kuo ilgiau išlikti sveikiems.

Ji taip pat minėjo, kad pokalbiui su vienu pacientu skiria apie valandą.

Būtina sureguliuoti svorį

Tačiau A.M.Olšauskas atkreipia dėmesį, kad norint gydytis vaistažolėmis reikia būti optimalaus svorio. Turinčiam antsvorio žmogui jos nepadės. Mat kūno riebaluose susikaupusios nuodingosios medžiagos slopina gydomąjį vaistažolių poveikį.

„Prieš pradedant gydytis vaistažolėmis, reikėtų numesti svorio bei sureguliuoti mitybą“, – bendraminčiui pritarė Z.Tikuišienė.

Fitoterapeutė sutiko, kad atsikratyti antsvorio nėra lengva. Būtent dėl šios priežasties ji akcentavo profesionalų pagalbą ir tikėjimo galią.

Sureguliuota mityba, judėjimas ir vaistažolės – šios priemonės turėtų pagelbėti stengiantis gyventi sveikiau.

Z.Tikuišienė įsitikinusi, kad kitas svarbus dalykas, padedantis sveikti, yra sutvarkytos emocijos bei stabilus emocinis gyvenimas. Tad būtina sutarti su savimi ir išmokti save valdyti.

Ji paminėjo vaistažolininko Virgilijaus Skirkevičiaus žodžius, kad jei pilve bus karbonadas, o galvoje banko paskola, tai nepadės jokios vaistažolės.

„Kai atėję pacientai skundžiasi nieko nespėjantys dėl per didelio darbo krūvio, pirmiausia patariu jį sumažinti, nes kitaip jie nepasveiks“, – pasakojo gydytoja.

Sveikatos teikia dalijimasis

Z.Tikuišienė norą pasveikti palygino su priklausomybėmis. Kol pats žmogus nepanorės jų atsikratyti, jokie maisto papildai, vaistažolės ar kitos priemonės negelbės.

Pasak fitoterapeutės, informacijos galima ieškoti literatūroje, internete, tačiau būtina ir kvalifikuota specialisto pagalba, padedanti nepasiklysti informacijos sraute.

Pasak Z.Tikuišienės, kartais pats žmogus sau trukdo pasveikti – į siūlomą pagalbą iškart reaguoja neigiamai: „Man vis tiek nepadės“.

Pašnekovė pateikė dar vieną receptą, kaip pagerinti sveikatą, – reikia daryti gerus darbus. Tad ji kartu su bendraminčiais nemokamai paskaito paskaitą, padovanoja vaistažolių.

„Žmonės materialistai – nori tik gauti. Bet dalijimasis suteikia sveikatos, tad būtina atsikratyti egoizmo. Reikia bendrauti, šypsotis, perduoti žinias“, – pastebi gydytoja.


Komentaras


Daina Radzevičiūtė-Jašinskienė

Vaistininkė

Bijodami susirgti žmonės kartais geria viską iš eilės ir taip daro didžiausią klaidą. Tačiau net nuo maisto papildų žmogus gali susirgti sunkiomis inkstų ligomis. Žmogui sunku rasti specialistą, kuris galėtų pakonsultuoti. Gydytojai neturi pakankamai laiko, kurį galėtų skirti pacientui.

Vaistinėje dirba gerų specialistų, bet kuo toliau, tuo labiau jų trūksta. Mat jiems privaloma pirkėjui įsiūlyti kuo daugiau, taip pat brukamos akcinės prekės. Tokia gausi pasiūla žmogų išbalansuoja ir jis sutrinka, pats nebežinodamas, ko jam reikia. Pacientai šeimos gydytojui dažniausiai net neparodo, ką jie vartoja. Nors kai kuriems gydytojams taip pat būtų pravartu kokie nors kursai apie maisto papildus. Tai padeda praplėsti akiratį.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Medus

kurį mes perkam--cukrus,krakmolas.....nuodai.Gal cukrus geriau,nei tos bjaurios spalvos košės?Kartą vasarą ''medus''pradėjo rūgtti.Ir tai pirkom iš pažįstamo žmogaus.Sotus.

Rolanda

As geriu jau metai Akunos produktus,ten is 26 vaistazoliu........nera geresnio produkto....,o gerian neapdirbtas vaistazoles..geriate ir ju nuodingas medziagas,kuriu turi kiekvienas augalas....

Danute

Butu labai malionu,kad gydytoja fitoterapiaute Z Tikuisiene rastu laiko parasyti ir keleta receptuku nuo ivairiu ligu.Nes geriant vaistazoles mes gerai nezinome vaistazoliu proporcijas.Aciu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS