S. Čaplinskas: jeigu skiepysimės per dažnai, galime sau net pakenkti | KaunoDiena.lt

S. ČAPLINSKAS: JEIGU SKIEPYSIMĖS PER DAŽNAI, GALIME SAU NET PAKENKTI

  • 48

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) perspėja, kad laukia sudėtingas ruduo. Naujoji omikron atmaina plinta daug greičiau ir nepaiso sezoniškumo. Būtent todėl dar antradienį šalyje užfiksuota virš 1300 atvejų. Ko tikėtis ir kada skiepytis pastiprinančia doze, LNK komentavo virusologas Saulius Čaplinskas.

Realus užsikrėtusių žmonių skaičius galėtų būti nuo penkių iki dešimties kartų didesnis.

„Mes turime tą antradienio fenomeną – savaitgalį visada būna registruota mažiau atvejų, o antradieniais jų paprastai stipriai šokteli. Realus užsikrėtusių žmonių skaičius galėtų būti nuo penkių iki dešimties kartų didesnis, kaip prognozuoja PSO. Turbūt ir televizijos žiūrovai turės ne vieną atvejį savo artimųjų tarpe, kurie jautė ligos simptomus, atliko greitąjį antigenų testą, o į medikus nesikreipė. Sparčiai auga naujų užsikrėtimo atvejų skaičius“, – kalbėjo S. Čaplinskas.

Omikron atmaina yra labiau atspari vakcinoms, todėl plinta greičiau ir jai negalioja sezoniškumas. Kita vertus, pacientai perserga lengviau ir mažiau jų miršta.

„Net vienas miręs yra jau vienu mirusiu per daug. Dabar turime daug mažesnį nuošimtį sunkiai sergančių žmonių. Tuo ypatinga ši omikron atmaina – ji keturis kartus labiau atspari esamoms vakcinoms ir dėl to plinta daug greičiau, mažiau pasižymi sezoniškumu ir plinta net ir vasaros laikotarpiu, bet ji sukelia daug lengvesnę klinikinę eigą. Čia yra gera žinia. Kadangi daug žmonių susirgs, natūralu, ką ir prognozuoja PSO, kad rudenį turėsime labai sunkų sezoną“, – aiškino virusologas.

S. Čaplinskas siūlo keisti pandemijos suvaldymo taktiką ir vietoje grasinimų suvaržymais rinktis prevenciją. 

„Vasara yra vasara, mes visi turime ja pasidžiaugti ir sukaupti kuo daugiau sveikatos, energijos rudeniui. Taip jau sutapo, kad vakar ryte su gerbiamu ministru kaip tik aptarėme šitą problemą ir aš jam siūliau tai, ką vakar po pietų išreiškė PSO. Aš pasiūliau, kad reikia keisti bendravimo su žmonėmis naratyvą. Nuo gąsdinimo eiti prie prevencijos ir kalbėti ne apie tai, kad kažkas turi užsidaryti ar, kad susirgsim. Ne. Reikėtų kalbėti apie tai, kaip apsisaugoti. Pirminė prevencijos priemonė – kad išvengti lytiškai plintančių ligų, reikia naudoti prezervatyvą, kad išvengti apsinuodijimo – plauti rankas, kad neužsikrėsti oru plintančia liga, reikia uždarose patalpose, kur yra daug žmonių, dėvėti medicininę kaukę. Ar tai būtų uždara patalpa, ar uždaras transportas“, – aiškino S. Čaplinskas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Svarbu, kad kiekvienas suvoktų, kodėl būtina dėvėti kaukę ir pajutus simptomus izoliuotis.

„Kitas labai svarbus aspektas yra patalpų vedinimas. Dabar tai padaryti paprasčiau, žiemą bus sunkiau. Reiškia, reikia tam ruoštis. Tik tuomet, kai žmogus jaučia, kad turi kažkokių simptomų, reikia, kad jis pats suprastų, kodėl jam nereikia eiti į svečius, į balių ar darbą. Galima dirbti nuotoliniu būdu ir pan.“ – komentavo S. Čaplinskas.

Skiepytis, kaip papuola, nereikėtų. Svarbu sekti PSO rekomendacijas.

„Aš žinau, ką pasakė gerb. Marius Strioga, bet jis nesakė, kad išviso nereikia skiepytis. Jis atkreipė dėmesį, jeigu per dažnai mes skiepysimės ir neįvertinsime ar reikia, ar nereikia, tai galbūt sau net nepadėsime, o kartais net pakenksime. Tyrimų įrodyta – jei žmogus bus išvis negavęs to trečio skiepo, tai tuomet tikimybė, kad jis susirgs, yra penkis kartus didesnė, kad pateks į reanimaciją – 7,5 karto didesnė, kad mirs – keturiolika kartų didesnė. Skiepas nėra panacėja, bet aiškiai padeda net ir šituo atveju“, – teigė virusologas.

Skubantiems gauti ketvirtą skiepą S. Čaplinskas pataria palaukti. Nebent patenkate į pažeidžiamą amžiaus grupę arba sergate sunkiomis ligomis.

„Jeigu tai yra jauni žmonės arba nepatenka į tą amžiaus kategoriją, kur jau primygtinai rekomenduojama nebedelsti, tai dar palaukime. Jeigu turi sunkių ligų, ypač paveikiančių imunitetą, šiems žmonėms jau šiandien reikėtų pasitarti su savo gydytoju ir galbūt pasiskiepyti ketvirtąja skiepo doze. Visiems kitiems – dar galima palaukti, kokios bus aiškesnės rekomendacijos link rudens. Neabejotina, kad ir jiems vėliau bus išmintinga pasiskiepyti. Dabar dar palaukime“, – sakė profesorius.

Rašyti komentarą
Komentarai (48)

ismata

nesioti kauke ir kvepuot savo iskvepiamu oru tai beveik tas pats kaip gerti savo slapima vietoj vandens, valgyti ismatas vietoj maisto. egzistuoja ypac siaura kritine situacija aplinkoje kai verta gert savo slapima vietoj vandens, nu bet ne po puse metu ir ne kasmet!!!

Gražina

Net negalvojau, kad Covid susijęs su lytiškai plintančiomis ligomis. Gal čia kokia naujovė? Jeigu iš tikrųjų toks ryšys egzistuoja, tai tiems pagyvenusiems žmonėms tikrai nereikia skiepytis.

Jūra

Visai neseniai giedojo priešingai.Išverstskūris! Ką, finansavimas baigėsi?? Neturiu nei vieno ir nesiruošiu badytis. Kiek žmonių iš bai ės ir jūsų skleidžiamo melo susileido krūvą šūdo! Sąžinės ir smegenų nerasta pas visą jūsų šutvę!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS