VLK: Lietuva jau įsigijo naujojo sezono gripo vakcinos | KaunoDiena.lt

VLK: LIETUVA JAU ĮSIGIJO NAUJOJO SEZONO GRIPO VAKCINOS

  • 0

Valstybinė ligonių kasa (VLK) praneša jau nupirkusi 2021- 2022 m. gripo sezonui 257 tūkst. keturvalentės vakcinos dozių. Tai – beveik 5 proc. daugiau nei pernai. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis įsigyti skiepai skirti rizikos grupės asmenims.

Atsižvelgdama į epidemiologinę situaciją, pasaulyje didėjantį ne tik skiepų nuo COVD-19 ligos, bet ir gripo poreikį, taip pat ruošdamasi būsimam peršalimo ligų sezonui, VLK kaip niekada anksti pasirašė sutartį dėl gripo vakcinos įsigijimo, pažymima VLK pranešime.

PSDF biudžetui pirkinys atsiėjo kiek daugiau nei 2,2 mln. eurų. Tai – beveik 100 tūkst. eurų mažiau nei perkant pernai, vienos dozės kaina sumažėjo maždaug 9 procentais.

„Gripo vakcinos poreikis pasaulyje neįtikėtinai išaugo jau praėjusį sezoną. Tam įtakos turėjo ir tebeturi koronaviruso plitimas. Gripo skiepų paklausos didėjimas juntamas ir dabar. Todėl ligonių kasų specialistai suskubo kuo anksčiau pasirašyti sutartį dėl šios vakcinos įsigijimo ir pristatymo į Lietuvą“, – sako VLK Centralizuotai apmokamų vaistų skyriaus vedėja Lina Reinartienė.

Pasak jos, tai, kad pirkimo procedūros buvo pradėtas labai anksti, gamintojams leido iš anksto racionaliai planuoti vakcinos poreikį bei gamybos apimtis. Iš dalies tai padėjo sumažinti ir pačią pirkinio kainą.

„Planuojama, kad pagal nusistovėjusią tvarką vakcina į Lietuvą bus pristatyta dviem etapais – tikimės, rugsėjo ir spalio mėnesiais. Toks tiekimas yra patogesnis asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, nes dauguma jų neturi kur laikyti didesnio skiepų kiekio“, – sako L. Reinartienė.

Pasaulio sveikatos organizacija, žinomi Lietuvos medikai bei epidemiologai ne kartą yra pabrėžę, kad sezoninė gripo vakcina yra gyvybiškai svarbi siekiant apsaugoti visuomenę nuo sunkių gripo formų, hospitalizacijos, komplikacijų ir mirties. Ypač šis skiepas aktualus rizikos grupės asmenims, kuriems gripas yra daug pavojingesnis ir gali būti net mirtinas.

Pasak VLK specialistų, kiekvienam gripo sezonui vakcina yra gaminama iš naujo, jos gamyba ir pristatymas į šalį gali užtrukti nuo 6 iki 8 mėnesių. Ruošiantis 2021-2022 metų gripo sezonui, gydymo įstaigos vakcinos poreikį nurodė dar 2020 m. pabaigoje. Kaip ir kitas Europos šalis, Lietuvą skiepai pasiekia rudenį. Vadovaujantis Nacionaline imunoprofilaktikos 2019–2023 metų programa, šiemet nupirkta keturvalentė gripo vakcina.

Iš PSDF lėšų įsigyta vakcina skiepijami rizikos grupių asmenys: 65 metų ir vyresni asmenys, nėščiosios, asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose, taip pat sergantieji lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais. Taip pat kompensuojama vakcina skiepijami ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

Rizikos grupėms priklausantys gyventojai dėl skiepo turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Lietuvoje rizikos grupių žmonės PSDF lėšomis skiepijami nuo 2008-ųjų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS