2021-ųjų naujovės: kai kurie pokyčiai gali ir nedžiuginti | KaunoDiena.lt

2021-ŲJŲ NAUJOVĖS: KAI KURIE POKYČIAI GALI IR NEDŽIUGINTI

Nuo šių metų sausio įsigaliojusios tvarkos palies daugelį gyventojų – didės minimali alga ir išmokos už vaiką, kils pensijos. Kai kurie pokyčiai gali ir nedžiuginti – brangs dujos, cigaretės, elektra ir net siuntinių siuntimas.

Teks mokėti daugiau

Nuo sausio buitiniai vartotojai, gamtines dujas naudojantys maistui ruošti, už suvartotą kubinį metrą gamtinių dujų mokės 3 centais daugiau, t. y. 0,50 euro su PVM, pastovioji tarifo dalis (mokama kas mėnesį, nepriklausomai nuo dujų suvartojimo) nesikeis – liks 0,56 euro su PVM. Vartotojams, naudojantiems gamtines dujas šildymui, tarifai nesikeis.

Įmonė "Ignitis" informuoja, kad vidutinė elektros kaina daugeliui vartotojų didės 4,1 proc. (0,54 cento už kWh), o statistinio namų ūkio, per mėnesį sunaudojančio vidutiniškai apie 117 kWh elektros, išlaidos padidės iki 64 centų per mėnesį.

Populiariausias vadinamasis standartinis vienos laiko zonos tarifas padidės 2,9 proc. (0,4 cento) iki 14,1 cento už kWh (su PVM), dviejų laiko zonų – 3,9 proc. (0,6 cento) iki 16,1 cento (dienos) ir 1 proc. (0,1 cento) iki 10 centų (nakties ir savaitgalio).

Plano "Namai" vienos laiko zonos tarifas didės 4,1 proc. (0,5 cento) iki 12,7 cento, o dviejų laiko zonų – 6,6 proc. (0,9 cento) iki 14,6 cento (dienos) ir 3,3 proc. (0,3 cento) iki 9,3 cento (nakties).

Abonentinis mokestis nesikeis ir sieks 3 arba 6 eurus per mėnesį, priklausomai nuo plano.

Už įstatyme nustatytų reikalavimų nevykdymą butų arba patalpų savininkams grės bauda nuo 30 iki 60 eurų, už pakartotinį nusižengimą – bauda nuo 60 iki 120 eurų.

Rūkantiesiems balkone – baudos

Nuo šių metų kovo cigaretės vidutiniškai gali pabrangti 13 euro centų už pakelį, pakelio cigarilių ar cigarų kaina gali išaugti apie 17 euro centų.

Be to, jau nebegalima rūkyti balkonuose, nes įsigalioja tokį draudimą reglamentuojančios įstatymo pataisos ir Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimai.

Už įstatyme nustatytų reikalavimų nevykdymą butų arba patalpų savininkams grės bauda nuo 30 iki 60 eurų, už pakartotinį nusižengimą – bauda nuo 60 iki 120 eurų.

Kyla minimali alga

Nuo sausio 1 d. minimali mėnesinė alga, neatskaičius mokesčių, kyla iki 642 eurų. Į rankas padidėjimas sudarys apie 20 eurų sumą.

Vadinamieji vaiko pinigai nuo sausio 1 d. didėja dešimčia eurų, iki 70 eurų. Išmoka vaikams su negalia, iš gausių ir nepasiturinčių šeimų auga 11 eurų – iki 111 eurų.

Nuo 2021 m. rugsėjo 1-osios nemokamą maitinimą ugdymo įstaigose gaus ne tik vaikai iš nepasiturinčių šeimų, nemokamai valgys visi priešmokyklinukai, pirmokai ir antrokai.

Vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu 2021 m. pasieks 440 eurų, o vidutinė pensija – 413 eurų. Šiuo metu vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu sudaro 400 eurų, o vidutinė pensija – 377 eurus.

Šiais metais turėtų šiek tiek padidėti darbo užmokestis ir valstybės tarnautojams, pareigūnams, valstybės ir savivaldybių biudžetinių įstaigų darbuotojams, politikams ir teisėjams, nes bazinis pareiginės algos dydis didinamas nuo 176 iki 177 eurų.

Nuo sausio 1-osios onkologine liga susirgusiems asmenims bus taikoma 80 proc. nuolaida tolimojo susisiekimo transporto bilietams. Tai aktualu rajonų gyventojams, kurie gydytis vyksta į didžiuosius miestus.

Nuo šių metų kone dvigubai didėja kompensacija neįgaliojo asmens automobiliui įsigyti ar jam pritaikyti specialiesiems poreikiams. Anksčiau tam buvo skiriami 1 248 eurai, šiemet ši suma didinama iki 2 560 eurų.

Už techninę apžiūrą – daugiau

Nuo kitų metų vidurio nebeliks PVM lengvatų siuntoms iš trečiųjų šalių, kurių vertė siekia 22 eurus.

Pagal iki šiol galiojusią tvarką, jei prekės vertė nesiekia 22 eurų, PVM mokėti nereikia. Jei prekės kaina viršija 22 eurus, bet nesiekia 150 eurų, tuomet reikia susimokėti PVM.

Lietuvoje standartinis šio mokesčio tarifas yra 21 proc., 9 proc. reikia mokėti už knygas. Jei prekės vertė yra didesnė nei 150 eurų, tuomet reikia mokėti ne tik PVM, bet ir muitą, kuris priklauso nuo prekės rūšies. Pakeitimai turėtų įsigalioti nuo liepos 1-osios.

Nuo 2021 m. kovo 10 d. transporto priemonių savininkai už privalomosios techninės apžiūros paslaugą turės sumokėti jau pagal naujus įkainius.

Brangiausiai mokės mopedų ir motociklų savininkai – nuo 9,60 iki 14,70 euro.

Asmeninio lengvojo automobilio, varomo benzinu, techninė apžiūra kas dvejus metus kainuos 5,12 euro brangiau – 19,60 euro, varomo dyzeliu – 22,70 euro, o tai reiškia, kad kaina didėja 4,50 euro.

Mažiausiai pokytį pajus dujomis varomų automobilių savininkai, už patikrinimą mokėsiantys 24,60 euro.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Vaižgantas

Oj bl, legalūs narkotikai brangs, teks eit vogt dėl dozės, ką darysi

Kopustui

Pidrilos svajones.

Kopustas.

Nezinau, cia gal tik man taip atrodo, bet kai as pamatau Rukoriu rukant tai man iskyla toks vaizdas apie Rukoriu kaip, kad Pimpala Ciulpiantis Asmuo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS