Būstą bus galima įsigyti tik su visiška apdaila: laukia iššūkiai | KaunoDiena.lt

BŪSTĄ BUS GALIMA ĮSIGYTI TIK SU VISIŠKA APDAILA: LAUKIA IŠŠŪKIAI

  • 8

Nuo kitų metų būstą bus galima įsigyti tik su visiška apdaila, t. y. 100 proc. baigtą. Su kokiais iššūkiais susidurs nekilnojamojo turto rinkos dalyviai, kaip tai paveiks pačius būsto pirkėjus, LNK žurnalistas klausė advokato Haroldo Ivanausko.

– Kas keičiasi, neliks tokio dalyko, kaip dalinė apdaila?

– Nuo kitų metų keičiasi statybos įstatymo nuostata ir atsiranda naujas teisinis reguliavimas. Jis nustato, kad sandoriai dėl nuosavybės teisės perleidimo į patalpas, esančias daugiabučiuose namuose, galės būti sudaromi tik visiškai užbaigus statinį. Tokia pagrindinė naujovė.

– Ar žmonės negalės rinktis būsto, esančio kol kas tik brėžinių stadijoje?

– Ir toliau turės galimybę tai daryti. Preliminariųjų sutarčių sudarymo tvarka nesikeičia. Ta praktika išliks. Pagal tas preliminariąsias sutartis galės tartis dėl baigtumo, ką kiekviena šalis gali padaryti. Galės tartis dėl avanso, rezervacijos, mokesčio dydžio.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Populiariai kalbant, dabar jau žmonės negalės patys atlikti apdailos darbų, kaip būdavo anksčiau? Turės pirkti jau visiškai įrengtą būstą?

Gali didėti avanso, vadinamos pradinės rezervacijos, mokestis, nes statinio baigtumas turi būti jau nebe 85 proc., o 100 proc.

 

– Dar nėra visiško teisinio aiškumo, kadangi yra priimta įstatymo nuostata, bet nėra priimti kiti, rinkos subjektų nuomone, reikalingi pakeitimai. T. y. – įstatymo įgyvendinamieji teisės aktai. Bent jau iš Aplinkos ministerijos, kuri visa tai ir inicijavo, viešosios komunikacijos matyti, kad pakeitimų dar bus. Turint omenyje, kad esminiai pakeitimai buvo priimti praeitų metų gruodžio mėnesį, rinkai realiai buvo palikta daugiau nei vieni metai pokyčiams pasiruošti. Taigi laiko bus diskusijoms tarp įstatymų leidėjų ir rinkos subjektų. Kadangi rinkos dalyviams iškyla daug neaiškumų, yra nemažai spekuliacijų, naujų pakeitimų, manau, bus daugiau.

– Taigi pokyčiai bus, bet dar neaišku, kokie? Ko gyventojai, planuojantys ateityje įsigyti būstą, gali tikėtis, kam turėtų ruoštis? Gal turi pradėti kaupti papildomą sumą pinigų, nes pats vystytojas atliks visą apdailą?

– Neaišku, kaip rinka sureaguos. Manau, gali didėti avanso, vadinamos pradinės rezervacijos, mokestis, nes statinio baigtumas turi būti jau nebe 85 proc., o 100 proc. Tad atitinkamai nekilnojamojo turto vystytojo kaštai padidėja. Natūralu, kad tuos kaštus jis turi perkelti arba būsimam pirkėjui, arba papildomas lėšas skolintis rinkoje iš kredito institucijų. O tai reiškia, kad turės mokėti didesnes palūkanas, o tie papildomi kaštai vėlgi būtų perkeliami galutiniam pirkėjui. Manau, labai tikėtinas scenarijus, kad vystytojai kels ir rezervacijos (avanso) dydžius, t. y. stengsis susirinkti kuo daugiau piniginių lėšų iš būsimų pirkėjų dar ikisutartiniuose santykiuose. O tai kartu didins ir pirkėjų riziką. Jeigu, sakykime, vėliau tas vystytojas bankrutuos, projekto neišvystys, atitinkamai pirkėjas neteks daugiau piniginių lėšų.

– Jeigu žmonės jau dabar sudarę preliminarias sutartis, bet būstas bus baigtas statyti, pavyzdžiui, tik 2024 metais. Tokiu atveju jau galios naujas reglamentavimas?

Gali būti, kad bus skubama sudaryti pagrindines sutartis dar iki 2024-ųjų sausio 1 d. ir taip išvengti naujojo teisinio reguliavimo.

 

– Tikrai taip, tokiu atveju jau galios naujas teisinis reguliavimas. Tad gali būti, kad bus skubama sudaryti pagrindines sutartis dar iki 2024-ųjų sausio 1 dienos ir taip išvengti naujojo teisinio reguliavimo. Dar yra vieni metai, tad abi šalys – pirkėjas ir pardavėjas – dar turi laiko pasiruošti tiems pokyčiams. Aišku, stebint įstatymų leidėją, kuris užkamšo diskusijų keliančias vietas.

– Ką teisiškai reiškia 85 proc. baigtumas?

– Niekur nėra aiškiai apibrėžta, kas yra 85 proc. baigtumas. O apibendrinant turbūt būtų galima sakyti, kad yra baigta 85 proc. darbų, numatytų to statinio projekte.

– Bet tai reiškia, kad bet kokių numatytų darbų 85 proc., bet kad tai apibrėžtų tik dalinę apdailą, nėra parašyta? 

– Taip, to nėra aiškiai parašyta.

GALERIJA

  • Būstą bus galima įsigyti tik su visiška apdaila: laukia iššūkiai
Freepik.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

:)))

ir toliau balsuokit uz konservas

LT

Ir stos visas NT pardavimas,zmones su nepilna apdaila pirkdavo del to,kad galetu sutaupyti ir pasidaryti patys ka gali.

atvaziuoji i parduotuve nusipirkr automobili....

brangu... paiimi paskola ant 30m su nuzmoginancia sutratim.... a tau kibira varztu....parudijusiu... i sako cia tavo issvajotas RolsRoise... a del bustu kokybes : tai garantija ant tiek ant kiek paskola paimat...bankas gi i turta viena ranka isikabines tai kita uzgarantuoja ka bus kokybiskas... i valstybe PVM paimdama uzgarantuoja ka aferistai pazadus tieses
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS