Alkoholio, tabako ir degalų akcizų didinimui uždegta žalia šviesa | KaunoDiena.lt

ALKOHOLIO, TABAKO IR DEGALŲ AKCIZŲ DIDINIMUI UŽDEGTA ŽALIA ŠVIESA

  • 1

Vyriausybė trečiadienį pritarė didesniems stipraus alkoholio, dyzelino ir kaitinamojo tabako akcizams. Jie didės nuo 2020 metų kovo.

Finansų ministro Viliaus Šapokos teigimu, didinant akcizus norima plėsti ekonomikos augimui mažiau žalingų mokesčių bazę, labiau skatinti sveikatinimą.

„Prognozuojamos biudžeto pajamų padidėjimas (iš tabako akcizo – BNS) apie 6 mln. eurų per metus, o 20 vienetų kaitinamojo tabako produktų galėtų pabrangti apie 33 centais“, – posėdyje sakė V. Šapoka.

Tokio tabako akcizas didės 65 proc. nuo 68,6 iki 113,2 euro už kilogramą, etilo alkoholio – 10,5 proc., benzino – 7,3 proc., dyzelino – 7,2 proc., o žemdirbių dyzelino – 44,6 proc.

Planuojama, kad valstybės biudžeto pajamos didėtų 53,5 mln. eurų, vien iš dyzelino akcizo – 24 mln. eurų, iš žemdirbių dyzelino – 6,5 mln, eurų, o etilo alkoholio – 10 mln. eurų.

Skaičiuojama, kad pusė litro stipraus gėrimo vidutiniškai pabrangs apie 0,45 euro, 1 litras benzino – apie 0,04 euro, litras dyzelino ir žemdirbių dyzelino – apie 0,03 euro.

Cigarečių didmenininkai didinant akcizus privalo inventorizuoti jų likučius ir sumokėti akcizų skirtumą. Tokią pat prievolę siūloma įvesti ir kitų akcizinių prekių didmenininkams.

Taip siekiama neprarasti biudžeto pajamų. Pavyzdžiui, 2017 metais, kai buvo padidinti alkoholio akcizai, dėl atsargų kaupimo valstybė negavo apie 25 mln. eurų pajamų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

JO

Pabrangs kuras keliais centais, o duona pabrangs pusę euro, kaip ir visa kita...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS