Apie trejus G. Nausėdos kadencijos metus: nepalengvino pastangų atremti ekonominius iššūkius | KaunoDiena.lt

APIE TREJUS G. NAUSĖDOS KADENCIJOS METUS: NEPALENGVINO PASTANGŲ ATREMTI EKONOMINIUS IŠŠŪKIUS

Prezidentas Gitanas Nausėda nesitikėjo tokių audringų pirmųjų trejų savo prezidentavimo metų, sako bendrovės „INVL Asset Management“ vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

Tai, ekonomistės vertinimu, trukdė prezidentui siekti rinkimų programoje keltų tikslų ir įgyvendinti „gerovės valstybės“ viziją, be to, apsunkino Vyriausybės pastangas tvarkytis su Lietuvą ištikusiomis krizėmis.

„Labai netipiniai ir audringi metai, nes, matyt, pats prezidentas kandidatuodamas į šį postą nenumatė, kiek iššūkių jo laukia pradėjus eiti šiais pareigas“, – antradienį Žinių radijui sakė I. Genytė-Pikčienė.

„Išgyvenome ir pandemijos didžiuosius smūgius, vėliau ištiko migrantų krizė, taipogi buvo įvairių geopolitinių įtampų su Baltarusija, Kinija, Taivano klausimu, galiausiai turime Rusijos karą Ukrainoje. Tad tokiomis aplinkybėmis, natūralu, itin sudėtinga realizuoti savo programines nuostatas, tikslus“, – kalbėjo ji.

I. Genytė-Pikčienė aiškino, jog G. Nausėda „gerovės valstybės“ idėja visų pirma siekė ekonominių pokyčių, juos realizuoti „operatyviai ir staigiai“. Kriziniu laikotarpiu šios šalies vadovo ambicijos, ekspertės teigimu, „pradėjo kišti pagalius į ratus“ Vyriausybės pastangoms jas įveikti.

Indrė Genytė-Pikčienė. G. Savickio / ELTOS nuotr.

Ji priminė, kad G. Nausėda ir Vyriausybė dažnai nesutarė, kadangi Ministrų Kabinetas buvo priverstas užsiimti „gaisrų gesinimu“, todėl buvo sudėtinga siekti strateginių tikslų ar įgyvendinti rinkimų programą.

Ekonomistės teigimu, G. Nausėda galėjo būti populiarus tarp rinkėjų, tačiau jo skatinta politika, kriziniu laikotarpiu esant dideliam neapibrėžtumui, Lietuvos ekonomikai buvo žalinga.

„Prezidento noras gerinti „gerovės valstybės“ rezultatus (...) daugeliu atveju trukdė atremti ekonominius iššūkius. Tai galbūt atrodė populiaru visuomenės akyse, bet kirtosi su kontracikline fiskaline politika, kurios privalu mūsų atvirai mažai ekonomikai laikytis tokiomis neapibrėžtomis aplinkybėmis, kurias stebėjome pastaruosius trejetą metų“, – svarstė I. Genytė-Pikčienė.

Labai netipiniai ir audringi metai, nes, matyt, pats prezidentas kandidatuodamas į šį postą nenumatė, kiek iššūkių jo laukia pradėjus eiti šiais pareigas.

„Įtampos, kurios tvyrojo ekonominėje erdvėje tarp prezidento ir Vyriausybės, tikrai nepalengvino galimybių laviruoti tarp netipinių iššūkių“, – pridūrė ji.

Antradienį sukako lygiai treji metai, kaip G. Nausėda užima Lietuvos prezidento pareigas. Jis inauguruotas 2019 metų liepos 12 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Savas

Tautos nulis, dirbta ne jai, bet neteisetai paskelbto prezidento caro imperatoriaus naudai ir šokta pagal ta dudele kas meluoja tas ir vagia.

Sunku \\\\\.../////

dirbt o'Žynui,kai nelieka laiko tautai.

gaila

Gaila, kad nerado preteksto paleisti konservuotų komunistinių kvankų išrinkto seimo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS