Aplinkosaugininkų kantrybė išseko – traukiasi iš miškų susitarimo | KaunoDiena.lt

APLINKOSAUGININKŲ KANTRYBĖ IŠSEKO – TRAUKIASI IŠ MIŠKŲ SUSITARIMO

Aplinkosaugininkai, gamtininkai, mokslininkai ir kiti nemedieninio sektoriaus atstovai traukiasi iš Nacionalinio miškų susitarimo (NMS), pirmadienį paskelbė aplinkosaugininkai, nepatenkinti suformuluota NMS vizija.

Aplinkosaugos organizacijos „Aplinkosaugos koalicija“ vadovė Lina Paškevičiūtė teigė, kad iš Aplinkos ministerijos (AM) inicijuoto derybų proceso traukiasi apie trečdalį visų dalyvių – gamtosaugos interesų atstovai. NMS susitikimuose nebeturėtų likti gamtininkų, klimatologų, bendruomenių, kraštovaizdžio specialistų, NVO ir kitų nemedieninių miško ekonomikos sektorių atstovų.

„Ir vėl kiti sektoriai ir visuomenė yra nelaukiama priimant sprendimus“, – pirmadienį naujienų agentūroje ELTA surengtoje spaudos konferencijoje sakė L. Paškevičiūtė.

Besitraukiančiųjų teigimu, Aplinkos ministerija nesugebėjo užtikrinti lygiaverčio miškų pramonės, gamtosaugininkų ir kitų interesų grupių dalyvavimo diskusijose ir leido susitarime dominuoti medienos sektoriaus lobistams, kurie vengia sisteminių pokyčių miškų ūkyje ir siekia išlaikyti dabartinę miškotvarkos politiką.

„Jei eisime šita kryptimi, turėsime situaciją, kada reikės drožti medinį kryžių Lietuvos miškams“, – spaudos konferencijoje sakė L. Paškevičiūtė.

Jei eisime šita kryptimi, turėsime situaciją, kada reikės drožti medinį kryžių Lietuvos miškams.

Jų įsitikinimu, dabartinis NMS procesas virto viešųjų ryšių akcija, tik imituojančia pokyčius – ministerijos liaupsės susitarimui virs tik viešomis deklaracijomis.

„Aplinkos ministerija, pradėdama Nacionalinį miškų susitarimą, neiškėlė aplinkosauginių tikslų, nenubrėžė ambicijų“, – kalbėjo ji.

NMS paliekančios grupės nori pasiekti, kad saugomos teritorijos iš tiesų būtų saugomos, taip pat tinkamai apsaugotos sengirės, plėsti miško turizmą.

Kaip skelbia AM, NMS tikslas – parengti nacionalinį dokumentą, deklaruojantį bendras nuostatas dėl ilgalaikės subalansuotos miškų politikos krypčių, atsakantį į klausimus, kaip turėtų būti ūkininkaujama saugomų teritorijų ir kituose miškuose, kartu užtikrinant medienos sektoriaus aprūpinimą žaliava. Vienu iš proceso tikslų taip pat laikytinas su miškais susijusios teisėkūros stabilizavimas.

NMS sudaro pasirengimo, Nacionalinės miškų vizijos, NMS temų, NMS dokumentų etapai. Visam procesui vadovauja koordinacinė grupė, kurią sudaro politinio, ekonominio, ekologinių ir socialinio interesų grupės. Likę NMS dalyviai pagal savo atstovaujamus interesus susitarime dalyvauja susiskirstę į sektorines grupes.

Šiuo metu jau prasidėjęs NMS temų etapas.

Susitarimą Aplinkos ministerija žada pasirašyti iki metų pabaigos.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Klpd.

Rinkoje mediena brangsta..Pypiec bus visiems LR miškams. O dabar, kai atmestas Prezidento veto gentvilioko ir gedvilienės sukurptai įstatymo pataisai sakančiai kad aplinkosaugininkams nereikia reaguoti į gyventojų pranešimus ir skundus, tai tikrai galim pamiršt apie legalių ar nelegalių kirtimų stabdymą

Milda

Kad gentvilas priklausomas nuo verslo magnato (urediju pirkejo) tas aisku, bet kokia gedinga komanda susirinko! Ypac sena aplinkosaugos gvardija kuri jam pataikauja o atskirai zvengia is jo ir tyciojasi. Net negail gentvilioko, jau geda uz ji

Patarimas

Kam Lietuvai miskai ? Iskirskim visus, nors erkes usna Kam tie miškai ? Juk juose veisiasi ERKĖS !! Iškirsti visus !!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS