Architektūriškai tvarkingiems renovuojamiems daugiabučiams – didesnės subsidijos | KaunoDiena.lt

ARCHITEKTŪRIŠKAI TVARKINGIEMS RENOVUOJAMIEMS DAUGIABUČIAMS – DIDESNĖS SUBSIDIJOS

Seimas 5 procentiniais punktais – nuo 30 iki 35 proc. – padidino dalies daugiabučių modernizavimo subsidijavimą. Didesnės paramos sulauks daugiabučiai, kurių savivaldybės parengs architektūros kokybės vertinimą.

Tačiau Aplinkos ministras teigia, kad tokia tvarka nereikalinga, nes nuo 2025 metų visos savivaldybės turės patvirtinti kokybiškos architektūros gaires. Be to, anot jo, dabar namų savininkams bus išdalinta papildomai apie 55 mln. eurų.

Už tokią Laisvės frakcijos nario Kasparo Adomaičio pataisą svarstant Valstybės paramos daugiabučiams atnaujinti (modernizuoti) įstatymo projektą ketvirtadienį balsavo 57 Seimo nariai, prieš buvo septyni, o susilaikė 48.

Iniciatyvos autorius teigė, kad su dabartine parama įstrigusios renovacijos nepavyks išjudinti.

Renovacija niekada nebuvo ir negali būti vien tik dėl energetinio efektyvumo. Mano siūlymas, kad būtų bent jau gera renovacijos architektūra.

 

„Renovacija niekada nebuvo ir negali būti vien tik dėl energetinio efektyvumo. Mano siūlymas, kad būtų bent jau gera renovacijos architektūra. Tai yra, jeigu tie, kurie renovuojasi, gauna miesto savivaldybės pritarimą, kad jų architektūra atitinka geros renovacijos kokybės standartą, gauna papildomus 5 proc. paramos“, – Seimui pristatydamas pataisą teigė parlamentaras.

„Ji (parama – BNS) yra per maža ir turime galvoti, kaip didinti paramos procentus. Tai šiuo atveju mes padidinsime paramą dėl gerų priežasčių ir tikai, neabejoju, galėsime renovaciją bent kažkiek išjudinti“, – pridūrė jis.

Tuo metu aplinkos ministras Simonas Gentvilas siūlė pataisai nepritarti ir priminė, kad nuo 2025 metų visos savivaldybės turės patvirtinti kokybiškos architektūros gaires: „Tai reiškia, kad visi Lietuvoje renovuojami pastatai turės atitikti savivaldybės standartus. Už tai nereikia duoti papildomų 5 proc. premiją“.

„Išdalinus papildomus 5 proc. ir padidinus visiems daugiabučiams paramą reiškia, kad negalėsime finansuoti 120 pastatų. Tai reiškia, bus mažiau renovuota, nes prašymų renovacijai turime daugiau negu turime pinigų. Kėlimas intensyvumo nesprendžia problemos, didins pyktį“, – Seimo posėdyje teigė ministras.

S. Gentvilo teigimu, namų, kuriuos renovuojant daugiau dėmesio bus skiriama architektūrai, savininkams būtų išdalinta 55 mln. eurų. Pasak ministro, Lietuva dosniausiai Europos Sąjungoje remia privataus turto atnaujinimą.

„42 proc. galutinės sąmatos dengiama valstybės. Nė vienoje valstybėje taip valstybė neremia privačios renovacijos. Vokietijoje 5–10 proc. siekia subsidija, lengvatinės paskolos“, – teigė S. Gentvilas.   

Audito komitete dirbantis Artūras Skardžius aiškino, kad taip siekiama „įsisavinti pinigus nesiekiant tikslų“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS