A. Armonaitė: įmonių patikra „Investuok Lietuvoje“ yra sugriežtinta po karo pradžios | KaunoDiena.lt

A. ARMONAITĖ: ĮMONIŲ PATIKRA „INVESTUOK LIETUVOJE“ YRA SUGRIEŽTINTA PO KARO PRADŽIOS

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė tikina, kad šiuo metu „Investuok Lietuvoje“ konsultuoja įmones tik po to, kai būna atlikta nuodugni patikra, padedanti išsiaiškinti, ar Lietuvoje norinčios veikti įmonės neturi ryšių bei finansinių saitų su Rusijos karinę agresiją remiančiais subjektais. Anot jos, paaiškėjus tokiems saitams, įmonei konsultacija nėra suteikiama.

„Įmonių patikra „Investuok Lietuvoje“ yra sugriežtinta po karo pradžios. Anksčia, kai įmonė kreipdavosi į „Investuok Lietuvoje“, ji iš karto imdavosi įmonę konsultuoti, o dabar yra atliekama patikra“, – antradienį Seime atsakydama į klausimus apie situaciją, kuomet įsteigtai baltarusiško kapitalo bendrovei „Izovac Photonics“ buvo skirti pinigai iš Rusijos valstybinio koncerno „Rostec“ instituto, teigė A. Armonaitė.

Ministrė aiškina, kad kalbant apie konkretų atvejį dėl „Izovac Photonics“ svarbiausia, jog pavedimas iš Rusijos valstybinio koncerno nepasiekė savo tikslo ir buvo sulaikytas.

„Mes kreipiamės į atsakingas saugumo institucijas su klausimu, ar įmonė ir jos veikla Lietuvoje nekelia grėsmių nacionaliniam saugumui. Mes taip pat paprašėme informacijos, ar nebuvo daugiau kitų įtartinų pinigų pavedimų iš Rusijos į kitas Lietuvoje veikiančias įmones“, – sakė A. Armonaitė.

„Aš, kaip ministrė, negaliu atsakyti už visas Lietuvoje veikiančias įmones ir už visus pasaulyje vykdomus pavedimus“, – pridūrė ji.

Politikė tvirtina, kad Ekonomikos ir inovacijų ministerijos tikslas yra į Lietuvą pritraukti daugiau progresyvių, vakarietiškų, demokratiškai nusiteikusių įmonių. Pasak jos, sienų uždarymas yra įmanomas, bet tai praktikuoja tik diktatūros.

„Lietuva yra atvira šalis verslams, kurie nėra sankcionuojami, nebendradarbiauja su diktatūromis ar kariaujančiais režimais. Tokie verslai yra kviečiami kurtis Lietuvoje, čia steigti darbo vietas, kurti inovatyvius produktus, mokėti aukštos pridėtinės vertės sektorių generuojamus mokesčiu. Tuomet valstybės institucijos susikoncentruoja į rizikų valdymą, o ne uždaro šalį“, – teigė ministrė.

ELTA primena, kad LRT Tyrimų skyrius trečiadienį skelbė, kad prieš pusmetį Lietuvoje įsteigtai baltarusiško kapitalo bendrovei „Izovac Photonics“ buvo skirti pinigai iš į sankcijas įtraukto Rusijos valstybinio koncerno „Rostec“ instituto, kuriančio karinę įrangą.

Tyrimų skyriaus surinkti duomenys rodo, kad 1,2 mln. eurų paskola Lietuvos įmonei buvo suteikta ir pervesta Rusijai pradėjus karinius veiksmus Ukrainoje – vasario 24 dieną. Šie pinigai buvo įšaldyti. 

„Izovac Photonics“ vadovas teigė, kad taip bandyta iš Rusijos „evakuoti“ ten uždirbtus pinigus, nors pripažįsta, kad jie buvo gauti iš sandorių su koncernui „Rostec“ priklausančiu mokslinių tyrimų institutu. Iš Rusijos keliavę pinigai esą turėjo būti panaudoti baltarusių įrangos gamintojo „Izovac“ plėtrai Lietuvoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Rrrr lievų

Barščių nemokamai gavo? Gavo. To pakako. Visi nupirkti. O dar po poros su puse metų visokeriopo bado gavo vaizdų gatvėse...stogeliai ir nuvažiavo. Ką jau čia betikrinti...visi žino kelią iki durnynų Kauno rajone kur mordos Pusantro metro pločio snukiais Bliauna apie mergaites vertas milijono... Bet kad jos pačios primoka...

Patraukit šitą

vištą, negadinkit apetito. Vakarienė nuėjo velniop....

KA CIA BLONDINE SPANGSTA

Kur karas, su kuo Lietuva kariauja... ? BLONDINE, ATSIBUSK ! O tamsta Armonaite nenoretu pasidometi, kaip senelio anukas uz 1 eura Vilniuje gavo zemes sklypa ? Kur tas sklypas kainuoja milijonus euru... Man kaip ir daugumos Lietuvos zmones taip pat noretu ,,pravaryti" bizni, uz 1 eura gauni milijona ! Juk cia irgi inovacija ir investicija, kur nezmoniski pelnas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS