A. Armonaitė: solidarumo mokestis gali atbaidyti naujus bankus | KaunoDiena.lt

A. ARMONAITĖ: SOLIDARUMO MOKESTIS GALI ATBAIDYTI NAUJUS BANKUS

Vyriausybės ir Lietuvos banko siūlomas laikinas bankų solidarumo mokestis gali atbaidyti naujus bankus, galinčius investuoti Lietuvoje, sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Anot jos, mokestinė aplinka dėl nenumatytų papildomų mokesčių Lietuvoje gali būti įvertinta kaip nestabili.

„Svarbu pasakyti, kad mes vis dėlto norime, kad į Lietuvą ateitų daugiau bankų ir sistemos keitimas gana dažnai neprisideda prie stabilumo. Turiu omeny, kad neseniai buvo pakeistas pelno mokestis bankams, jis yra didesnis tik jiems, dabar – dar vienas mokestis, matyt, gal būtų galima iš anksto tuos pokyčius planuoti, komunikuoti atsargiau, nes investicinei aplinkai yra tam tikrų efektų“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė A. Armonaitė.

Pastaraisiais dešimtmečiais į Lietuvą atėjo vienintelis bankas – „Revolut Bank“, čia veiklą pradėjęs kaip Jungtinės Karalystės startuolis, valdantis pasaulinę finansų platformą „Revolut“. Banko licenciją Europos Centrinis Bankas jam suteikė 2021 metų gruodį.

Vis dėlto solidarumo mokesčio tikslą – finansuoti krašto apsaugą – A. Armonaitė vertina teigiamai, tačiau siūlo atidžiau planuoti tokius pajamų šaltinius.

„Iš tikrųjų yra puiki proga sufinansuoti labai labai reikalingą infrastruktūrą mūsų šalies apsaugojimui, svarbu tik atsargiai ir nuosekliai tą suplanuoti, nes kai viešoje erdvėje girdime visokių dvigubų signalų, matyt, vėl kyla papildomų klausimų“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Lietuvos bankų asociacija (LBA) antradienį kreipėsi į Europos Komisiją (EK) dėl laikino bankų solidarumo įnašo. Anot LBA, jis iškreiptų konkurenciją, o dalies finansų rinkos dalyvių bei sektorių atleidimas nuo mokesčio būtų neteisėta valstybės pagalba ir galbūt prieštarautų Europos Sąjungos (ES) teisei – pavyzdžiui, nediskriminavimo principui.

Prognozuojant, kad komerciniai bankai šiemet gali uždirbti apie 1 mlrd. eurų bendro pelno, Finansų ministerija ir Lietuvos bankas pasiūlė jiems 2024-2025 metais įvesti laikiną solidarumo įnašą, kuris sudarytų 60 proc. jų grynųjų palūkanų pajamų, daugiau kaip 50 proc. viršijančių keturių įprastų finansinių metų šių pajamų vidurkį.

Remiantis Lietuvos banko skelbiamais komercinių bankų veiklos 2022 metų spalio 1-osios duomenimis, solidarumo įnašą turėtų mokėti keturi ar penki didžiausi šalies bankai: „Swedbank“, SEB, „Luminor“, Šiaulių ir galbūt „Revolut“ – didžioji dalis pastarojo banko indėlių gali būti nerezidentų, todėl jis mokesčio nemokėtų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Peteris

Sveiki! PASKOLOS PASIŪLYMAS Kad ir kokia būtų Jūsų veiklos sritis, esame pasiruošę Jums padėti įgyvendinant Jūsų projektus! Verslininkas, inžinierius, pirklys, darbininkas, ūkininkas... Mes pasiruošę jus aptarnauti! WhatsApp: +371 28 318 539

Klaipėdietis

Komerciniai bankai Lietuvoje niekaip nenori atsisakyti dalies viršpelnių, kuriuos gavo ir gauna ne dėl kokio sėkmingo investavimo į bankinius produktus ir teikiamas paslaugas, o dėl ECB sprendimo didinti bazinę palūkanų normą. Tik pradėjus kalbėti apie laikiną "solidarumo mokestį", pastaruoju metu ėmė didinti terminuotų indėlių palūkanas, bet tuo pačiu skundžiasi Europos Komisijai, valdantieji vienas po kito pasisako prieš tokį mokestį, neva suprastės investicinė aplinka. Panašu, kad bankai daro spaudimą ir tam vyriausybė su dalimi seimo narių pasiduoda. Gal gana bankams grėbti vien grietinėlę, o laikas dalintis dalimi viršpelnio su valstybe, kurioje vykdo savo sėkmingą verslą?

na ir jumoristė

Kokie gi čia bankai veržiasi dirbti Lietuvoje ? Skandinavai išrinko savo atstovą prezidentu , Lietuvos bankas irgi aiškiai iš jų gauna po antrą , o gal ir trečią algą , kam kliedėti apie naujus bankus ? Matyt , kartu su Daniele kai ką vartoja .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS