Asociacija: spaudimas mažinti vaistų kainas gali neigiamai atsiliepti pacientams | KaunoDiena.lt

ASOCIACIJA: SPAUDIMAS MAŽINTI VAISTŲ KAINAS GALI NEIGIAMAI ATSILIEPTI PACIENTAMS

  • 4

Lietuva per daug spaudžia vaistų gamintojus dėl kainų sumažinimo, o tai gali neigiamai atsiliepti pacientams, skelbia Vaistų gamintojų asociacija.

Anot Briuselyje įsikūrusios „Medicines for Europe“ asociacijos, ji jau du kartus laišku kreipėsi į šalies institucijas įspėdama dėl šios situacijos.

„Lietuvos situacija yra viena sudėtingiausių Europoje. Nors gamybos ir tiekimo kaštai auga, generinių vaistų kainos įšaldytos nuo 2019 metų", - sako asociacijos vadovas Adrianas van den Hovenas.

Šią savaitę jis lankosi Lietuvoje, antradienį asociacijos atstovas susitiks su Vyriausybės kanclere Giedre Balčytyte.

Anot A. van den Hoveno, generiniai vaistai ir taip yra pigesni, o taikant išorinį referavimą kaina turėtų būti mažinama antrą kartą. To rekomenduoja nedaryti EURIPID - tarptautinė duomenų bazė vaistų kainoms patikrinti.

A. van den Hoveno teigimu, šalys, norėdamos užtikrinti vaistų prieinamumą savo pacientams, pastaraisiais metais stengiasi peržiūrėti teisinį reguliavimą, kad būtų atsižvelgta bei lanksčiai reaguojama į rinkos situaciją, infliacijos poveikį ir tiekimo problemas. Tuo metu Lietuvos politika, anot „Medicine for Europe“, veda prie generinių vaistų kainų įšaldymo, kuris „kelia grėsmę šalies rinkos tvarumui ir menkina pacientų galimybes įsigyti vaistų“.

Kaip skelbia Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija (SAM), generiniai vaistai – originalių vaistų kopijos, juos gamina daug gamintojų, yra konkurencija, todėl jų kainos mažesnės. Ją lemia tai, kad generinio vaisto gamintojui nereikia atlikti išsamių ikiklinikinių ir klinikinių tyrimų, kuriems būtinos didelės investicijos.

Anot SAM, senesni generiniai vaistai yra pigesni už inovatyvius vaistus, nes vadovaujantis Vyriausybės nustatyta tvarka, generiniai vaistai turi būti ne mažiau kaip 50 proc. pigesni už analogiškus inovatyvius preparatus. Tai leidžia pacientams sutaupyti.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Tiktai pasaulinis karas isnaikins farmacijos, banku mafija. Zmones UZ GINKLU.

Klinikiniai bandymai...

:DD ... Juokelis? Covidas tapo gripu, o klinikiniai bandymai dar nebaigti... Kiek susere? Baikit tuos pliauzarus ....

Niekaip nesuprantu

kaip gali kainų mažinimas pakenkt pacientams. Kokia idiotiška priežastis! O dar atvirai sakoma kad mums kiša kopijas, kurios skiriasi nuo orginalų tuo /,,..kad generinio vaisto gamintojui nereikia atlikti išsamių ikiklinikinių ir klinikinių tyrimų, kuriems būtinos didelės investicijos../ Reik imt už šiknos tuos farmafijozus ir nutraukus sutartis jas sudaryt kad ir su lenkais..Tiesiog įsižeidžiau kad mus laiko ne tik gyvuliais bet ir visiškais durniais. KUO GRIEŽČIAU IR KUO GREIČIAU REIKIA TIESIOGIAI KONTROLIUOT VAISTŲ TIEKIMĄ IR PARDAVIMĄ. Dulkį, bl, vėl nieko nedarysi o tik liežuviu malsi?!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS