Ataskaitas pateikusių įmonių apyvarta pernai metais siekė net 94 mlrd. eurų | KaunoDiena.lt

ATASKAITAS PATEIKUSIŲ ĮMONIŲ APYVARTA PERNAI METAIS SIEKĖ NET 94 MLRD. EURŲ

  • 0

Du trečdaliai Lietuvos įmonių pernai augino pajamas, didėjo jų pelnai, rodo Registrų centro atlikta įmonių finansinių ataskaitų analizė. Preliminariais duomenimis, bendra visų ataskaitas pateikusių įmonių apyvarta 2021 metais siekė 94 mlrd. eurų ir buvo penktadaliu didesnė nei 2020-aisiais.

Registrų centro duomenų analitikas Paulius Rudzkis sako, kad įmonių pajamas pernai augino gerėjanti bendra šalies ekonominė padėtis, augančios gyventojų pajamos ir lygiagrečiai po pandemijos atsigavęs vartojimas.

„Tarp labiausiai pajamas auginusių įmonių galima rasti visiems gerai žinomus pramonės, energetikos ar prekybos sektoriaus atstovus. Buvo ir tokių, kurių apyvartos, nepaisant ekonomikos augimo, vis dėlto sumažėjo – ir tarp tokių įmonių taip pat galima atrasti didmeninės ir mažmeninės prekybos atstovų, taip pat statybos sektoriaus įmonių“, – pranešime sakė P. Rudzkis.

Pelningai praėjusiais metais dirbo (uždirbo ikimokestinio pelno) maždaug trys ketvirtadaliai visų ataskaitas pateikusių įmonių, likusi dalis patyrė nuostolių. Bendrai pelningos įmonės uždirbo apie 9,5 mlrd. eurų ikimokestinio pelno – maždaug ketvirtadaliu daugiau. Ikimokestinis nuostolis siekė 950 mln. eurų, kai užpernai jis buvo apie 5,5 mlrd. eurų.

„Ryškiausias praėjusių metų pelno-nuostolių eilutės pokytis – sumažėję įmonių nuostoliai. 2020 metais didžiąją dalį įmonių nuostolių neabejotinai lėmė pandemija, o žvelgiant į praėjusių metų rezultatus jau galima matyti, kad nemažai daliai bendrovių pavyko išbristi iš nuostolių, o bendra nuostolių suma sumažėjo keliskart“, – sakė P. Rudzkis.

„Tarp pelningiausių įmonių galima rasti įprastus verslo banginius, o nuostolingiausių bendrovių sąrašo viršūnėje matome neseniai veiklą pradėjusias įmones, kai pirmaisiais veiklos metais nuostoliai yra įprasta, arba jau bankrutuojančias bendroves“, – kalbėjo jis.

Finansinių ataskaitų duomenimis, trečdalis bendrovių didino darbuotojų skaičių, penktadalyje – darbuotojų sumažėjo, o 43 proc. įmonių vidutinis apdraustų darbuotojų skaičius išliko nepakitęs.

Labiausiai darbuotojų skaičius augo tose srityse ir įmonėse, kurios pernai aktyviai plėtėsi, pavyzdžiui, nuotolinės prekybos ar įdarbinimo įmonėse, taip pat telekomunikacijų, paslaugų ir technologijų bendrovėse. Ryškiausi neigiami darbuotojų skaičiaus pokyčiai pastebimi mažmeninės prekybos, maitinimo ir transporto sektoriaus įmonėse.

Iš viso finansines ataskaitas už 2021 metus Registrų centrui yra pateikę apie 95 tūkst. įmonių, tačiau analizei buvo pasitelkta apie 50 tūkst. įmonių, kurios iki birželio 23 dienos pateikė užpildytas pelno ar nuostolių ataskaitas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS