Atostogų „siurprizai“: daugelyje užsienio kurortų – ne tik pagalvės mokestis | KaunoDiena.lt

ATOSTOGŲ „SIURPRIZAI“: DAUGELYJE UŽSIENIO KURORTŲ – NE TIK PAGALVĖS MOKESTIS

  • 1

Iš turizmo gyvenančios šalys džiaugiasi po pandemijos atsigaunančiu turizmu. Tuo pačiu kai kurios šalys turistus pasitinka su naujomis tvarkomis, draudimais ir mokesčiais. Kodėl taip yra ir ką turėtų žinoti keliaujantieji iš Lietuvos, LNK žurnalistė teiravosi Lietuvos turizmo rūmų prezidentės Žydrės Gavelienės.

– Kodėl kai kurios šalys, užuot priėmusios turistus išskėstomis rankomis, juos pasitinka su tam tikrais apribojimais, naujais mokesčiais?

– Čia nėra nieko keisto. Turisto mokestis yra ir Vilniuje, ir Druskininkuose. Ir tą turisto (dar vadinamą pagalvės) mokestį renka dauguma didžiųjų miestų ir kurortinių regionų. Ir tai nėra nauja praktika. Labai džiugu, kai didžioji dalis surinkto šio mokesčio yra investuojama į turizmo infrastruktūrą.

– Šiemet tokį mokestį įsivedė Turkijos kurortai. Kokio jis dydžio?

– Dabar tiksliai nepasakysiu, bet šis mokestis nustatomas arba šalies, arba regiono, arba miesto mastu. Taigi jis gali skirtis skirtinguose tos pačios šalies regionuose, kurortuose. Tačiau jeigu perkate kelionę iš kelionių organizatorių, dažniausiai visi mokesčiai būna įskaičiuoti. Arba jūs gaunate labai aiškią informaciją, kokie gali būti papildomi mokesčiai. Nereikėtų nerimauti, kad tas mokestis sudarys didžiąją kelionės kainos dalį. Įprastai tai būna 1–2 eurai dienai. Dažniausiai turisto mokestis netaikomas vaikams iki 16 metų amžiaus, taip pat neįgaliesiems – yra daug išimčių.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Tenerifė šiemet turistus pasitinka su tam tikrais apribojimais, draudimais ar net baudomis už numestas nuorūkas paplūdimiuose, už rūkymą neleistinose vietose, už šiukšlinimą. Tos baudos kai kurios nemažos – siekia ir 3 tūkst. eurų…

Indonezijoje, Balio saloje tikrai niekas netikrins turistų dokumentų, ar pora atvyko susituokusi, ar ne.  Tai – blogos komunikacijos paleista „antis“.

– Pirmiausia, visi turėtume nešiukšlinti paplūdimiuose, viešose vietose. Atostogų kryptyje yra sena taisyklė, kad reikia judėti švaresnės planetos link, kad mes nepaliktume jokio blogo pėdsako. Taisyklių įvedimas arba jų iškomunikavimas suteikia aiškumo. Jeigu mes nevietoje būtume išmetę šiukšles Tenerifėje, baudą būtume gavę ir anksčiau. Dabar, po pandemijos, tiesiog atnaujinta komunikacija, garsiau ir plačiau kalbama apie tai, kad visiems turistams būtų aišku. Tiek aš, tiek jūs, – kiekvienas, manau, nori ilsėtis švariame paplūdimyje.

– Teko skaityti, kad Maljorka irgi ruošia turistams tam tikrą taisyklių paketą. Kai kur numatomas ir alkoholio draudimas, nusakomas aprangos kodas einant į restoranus.

– Taisyklės, pasikartosiu, nėra naujos. Kaip mes eidami į SPA turime laikytis tam tikrų taisyklių, tarkim, dėvėti chalatą, taip ir Maljorkoje. Iš tikrųjų jie turėjo problemą dėl pašėlusių vakarėlių, kurie išprovokuodavo muštynes, įvairius incidentus. Kad visiems būtų komfortiška, saugu ir patogu ilsėtis, įvedamos taisyklės. Ir galiu patikinti, kad nieko be reikalo nebaudžia.

– Indonezija ir jos salos – taip pat lietuvių pamėgta Balio sala, rodos, dar tik ketina įvesti naują tvarką – netgi kalėjimu bausti poras, kurios turės nesantuokinių intymių santykių.

– Tai buvo tiesiog netinkamai iškomunikuota informacija. Šis draudimas taikomas vietos gyventojams. Tačiau visiems turistams būtina laikytis tos šalies taisyklių, gerbti jos papročius ir tradicijas. Ir prieš vykstant patartina apie tai pasidomėti.

Tačiau Indonezijoje, Balio saloje tikrai niekas netikrins turistų dokumentų, ar pora atvyko susituokusi, ar ne.  Tai – blogos komunikacijos paleista „antis“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

RUNKELIS EMYGERIS

I NIDA IR PALANGA NEVAZIUOSIU... pakol nebus ivesta isvaziavimo is palangos ir nidos mokescio ....jei mes ivaziuodami mokam...tai teisinga butu gyventojam kurie isvaziuoja is kurortu butu susimoket isvaziavimo mokesti....rezervatai yra rezervatai...nori gyvent gyvenk bet mokek isskirtini turto mokesti...pagal rinkos kaina...nieko asmenisko tiesiog aferistam dar 1 biznis

SUSIJUSIOS NAUJIENOS