Balandžio mėnesio EK išaiškinimas draudė sankcionuotų prekių tranzitą į Kaliningradą? | KaunoDiena.lt

BALANDŽIO MĖNESIO EK IŠAIŠKINIMAS DRAUDĖ SANKCIONUOTŲ PREKIŲ TRANZITĄ Į KALININGRADĄ?

  • 0

Balandžio viduryje Europos Komisijos (EK) pateiktame sankcijų išaiškinime sankcionuotų prekių tranzitas į Kaliningradą buvo draudžiamas, remdamasis su situacija susipažinusiu šaltiniu rašo portalas delfi.lt.

„Balandžio 14 dienos EK Lietuvai pateiktame išaiškinime buvo aiškiai konstatuota, kad sankcionuotų prekių gabenimas per ES šalių teritoriją tranzitu yra draudžiamas bei žadama gaires pateikti netrukus“, – portalas cituoja šaltinį.

Portalo žiniomis, balandžio mėnesio išaiškinime buvo rašoma: „Todėl prekių, patenkančių į priemonių taikymo sritį, tranzitas tarp Kaliningrado ir žemyninės Rusijos per Europos Sąjungos šalis nares taip pat yra draudžiamas“.

Birželio pabaigoje Seime atsakydama į opozicijos atstovų raštu užduotus klausimus premjerė Ingrida Šimonytė teigė, jog Lietuva ribodama dalies prekių tranzitą į Rusiją laikėsi EK nurodymų – pasak premjerės, Komisijos išaiškinimas buvo gautas balandį.

Antradienį portalas tv3.lt skelbė, jog Lietuva jau balandį buvo informuota, kad EK ketina pateikti papildomas gaires dėl sankcionuotų prekių tranzito į Kaliningradą.

BNS primena, kad Komisija praėjusią savaitę pateikė naujas gaires, kuriomis leido Rusijai geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į ir iš Kaliningrado srities per Lietuvą šio eksklavo poreikiams.

Dalies Rusijos prekių tranzitą į Kaliningradą Lietuva anksčiau stabdė, įsigaliojus ES sankcijoms, paskelbtoms dėl Maskvos invazijos į Ukrainą, ir nurodė tai dariusi remdamasi tranzitą draudusiomis ankstesnėmis EK gairėmis.

Lietuvos ir Europos Komisijos atstovai pastarosiomis savaitėmis konsultavosi dėl naujų gairių po to, kai Rusijos pasipiktinimą sukėlė birželį sustabdytas plieno, juodųjų metalų ir kitų prekių tranzitas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS