Baltijos šalių sinchronizavimo projektui – 170 mln. eurų ES paramos | KaunoDiena.lt

BALTIJOS ŠALIŲ SINCHRONIZAVIMO PROJEKTUI – 170 MLN. EURŲ ES PARAMOS

  • 0

Baltijos šalių sinchronizavimo su kontinentinės Europos tinklais projektui skirta 170 mln. europinių lėšų.

Baltijos šalių ir Lenkijos elektros perdavimo sistemų operatorės ir Europos klimato, infrastruktūros ir aplinkos vykdomoji įstaiga (CINEA) pasirašė finansavimo sutartį, pranešė „Litgrid“.

Pasak „Litgrid“ vadovo Roko Masiulio, parama sudarys beveik tris ketvirtadalius projektui reikalingų lėšų.

„Tai ne tik mums, bet ir visai Europai svarbus projektas, kuo dar kartą įsitikinome gavę maksimalią galimą paramą, kuri iš viso sudarys beveik tris ketvirtadalius Baltijos šalių prisijungimui reikalingų lėšų“, – pranešime teigė R. Masiulis.

Pasak jo, Baltijos šalims sinchronizavus jų energetikos sistemą su Europa jos atsiskirs nuo Rusijos kontroliuojamos sistemos ir pradės savarankišką dažnio valdymą veikiant kartu su Europos šalių partneriais.

Lėšos bus skirtos tinklo atnaujinimui, dažnio valdymo įrangai ir informacinių sistemų projektams, kurių bendra vertė – 227 mln. eurų. Vien Lietuvos projektų vertė yra 41 mln. eurų, Latvijos – 49,5 mln. eurų, Estijos – 37 mln. eurų, Lenkijos – 100 mln. eurų.

Lietuvai finansavimas skiriamas keturiems projektams: Darbėnų pastotei, pasienyje su Latvija esančios 330 kV linijos Klaipėda-Grobinė rekonstrukcijai, informacinių technologijų sistemoms, įskaitant Lietuvos–Švedijos jungtį „NordBalt“.

Iki šiol Baltijos šalys ir Lenkija gavo daugiau nei 1 mlrd. eurų ES paramos nacionalinių elektros tinklų modernizavimui, jūrinės elektros jungties „Harmony Link“ statyboms ir sinchroninių kompensatorių diegimui Baltijos šalyse.

Sinchronizavimo projektą planuojama baigti 2025 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS