Bankas: kaupti pensijai labiausiai apsimoka mažiau uždirbantiems | KaunoDiena.lt

BANKAS: KAUPTI PENSIJAI LABIAUSIAI APSIMOKA MAŽIAU UŽDIRBANTIEMS

Naujoji pensijų sistema užtikrina, kad mažesnes pajamas gaunantiems asmenims kaupti būtų naudinga, nes valstybės paskata iš esmės lygi paties dirbančiojo įmokai, sako „Luminor investicijų valdymo“ vadovas Šarūnas Ruzgys.

„Asmeniui, uždirbančiam minimalų mėnesinį atlyginimą - 555 eurus (bruto), įmoka nuo algos į II pakopos pensijų fondą siekia 16,7 euro. Valstybė prie jo kaupimo prisideda dar beveik tokia pačia suma - 16,4 euro. Vadinasi, net be investicinės grąžos vien valstybės parama atneša beveik dvigubą naudą“, - banko pranešime cituojamas Š. Ruzgys.

Pasak jo, valstybės paskata visiems, kaupiantiems maksimaliai, išlieka tokia pati.

„Pavyzdžiui, dirbančiojo, kurio užmokestis „ant popieriaus“ siekia 1000 eurų, įmoka yra 30 eurų, valstybė jam taip pat prideda 16,4 euro. Taigi valstybės paskata santykinai mažesnė nei uždirbančiam mažiau. Todėl galima sakyti, kad valstybė, prisidėdama prie kaupimo II pakopoje, užtikrina naudą visiems dalyviams, bet mažiau uždirbantiems tai itin vertinga, nes ta paskata yra proporcingai didesnė“, - sako Š. Ruzgys.

Pagal pranešimą, asmenys, kurie iki šiol nekaupė pensijai, bet dar nėra sulaukę 40 metų, nuo šių metų yra įtraukiami į II pakopą laipsniškai. Jiems yra priskiriama viena iš pensijų fondus Lietuvoje valdančių bendrovių ir kaupimas prasideda nuo liepos mėnesio. Pirmuosius metus įmoka sudarys 1,8 proc. iš dirbančiojo lėšų ir 0,3 proc. iš valstybės, o 3 proc. ir 1,5 proc. įmokos dydžius nuosekliai pasieks per 5 metus.

„Maksimalų kaupimą galima pasirinkti ir iš karto. Svarbu tai padaryti iki liepos 31 dienos. Rekomenduojame iš karto rinktis kaupimą pagal formulę 3+1,5, nes tai užtikrina didžiausią naudą tiek dėl valstybės paramos, tiek dėl investicinių rezultatų. Kuo ilgesnis kaupimo periodas, tuo daugiau galima sukaupti ir uždirbti, be to, nekaupiant maksimaliai, valstybės parama taip pat yra mažesnė“, - teigia Š. Ruzgys.

Jo teigimu, kaupiant pensijai, lėšos yra investuojamos į įvairius finansinius instrumentus, kurie per ilgą laikotarpį padeda išauginti turto vertę ir užtikrinti didesnes pensijos pajamas.

„Skaičiuojama, kad kokybiškam gyvenimui senatvėje reikia per mėnesį gauti apie 70-80 proc. dabartinių pajamų. Tačiau pati „Sodra“ pripažįsta, kad jos mokama I pakopos pensija sieks tik apie 30-40 proc. gyventojo pajamų“, - sako Š. Ruzgys.

Todėl, pasak Š. Ruzgio, likusią dalį asmuo turi užsitikrinti pats - tiek II pakopoje, kurioje kaupiant valstybė finansiškai prisideda, tiek III, kur kaupiant savarankiškai taip pat galima gauti papildomos naudos pasinaudojant gyventojų pajamų mokesčio lengvata.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

CHA - durnių IEŠKO! Nes daug išdirbantys ŽINO pinigo vertę, jie SKAIČIUOT moka (ir su SUKČIAIS nesusideda), lieka apiplėšinėt vargšus, kurie ir taip nieko neturi, o ir paskui niekam nesiskųs... nes - už ką advokatą pasisamdyt?

As

Už pensija luminor nuima 2 eurus 20 centu

Uzteks gal meluoti

Pensiju fondai pavare ū0Į i minus ir dar drista cia malti sh.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS