Belgijos karalius: Lietuvos ir Belgijos verslą sieja tvirtas pagrindas | KaunoDiena.lt

BELGIJOS KARALIUS: LIETUVOS IR BELGIJOS VERSLĄ SIEJA TVIRTAS PAGRINDAS

Lietuvos ir Belgijos verslo bendradarbiavimas abi šalis daro dar labiau atsparesnes pastarojo meto iššūkiams, sako Lietuvoje viešintis Belgijos karalius Philippe'as (Filipas).

„Lietuvos ir Belgijos kompanijos grindžia savo veiklą tvirtu abišaliu pagrindu. Tai leis mums indentifikuoti bendras veiklos sritis, pavyzdžiui, žalioji energija, technologijos, logistika ir paslaugos, padarys mūsų šalis labiau atsparias“, – Lietuvos ir Belgijos verslo forume antradienį Vilniuje sakė karalius Philippe'as.

Jo teigimu, abi šalys taip pat dalijasi patirtimi sprendžiant įvairias problemas ir ieškant naujų sprendimų.

„Mes taip pat dalijamės daugybe patirčių sprendžiant konfliktus, kovojant su dezinformacija, kibernetinėmis atakomis, aukštomis energijos kainomis, pažeidžiamomis tiekimo grandinėmis, kvalifikuotos darbo jėgos trūkumu darbo rinkoje. Su tuo susiduria mūsų vyriausybės, verslas ir šeimos, tuo pačiu metu tai skatina mus rasti sprendimus“, – renginyje sakė Belgijos karalius.

Prezidentas Gitanas Nausėda pastebėjo, kad dar Lietuvos ir Belgijos santykiai užsimezgė po pirmojo pasaulinio karo, o Belgija tapo viena svarbiausių Lietuvos prekybos parnerių.

„Prekyba tarp Lietuvos ir Belgijos karalystės išaugo 46 proc. nuo 2016 metų. Manau, kad visi turėtume optimistiškai vertinti mūsų bendradarbiavimo perspektyvas“, – verslo forumo atidaryme sakė prezidentas.

G. Nausėda teigė besitikintis, kad Lietuvos ir Belgijos įmonės bendradarbiaus atsinaujinančios energijos, skaitmenizacijos srityse.

„Europa turi galimybę atsisakyti rusiškų energijos šaltinių ir priemonių, kad pagreitintų perėjimą prie saugesnės ir tvaresnės energijos ir sparčiau naudotų atsinaujinančius šaltinius“, – forume sakė G. Nausėda.

„Mūsų sėkmė priklausys nuo mūsų drąsos ir pasirengimo priimti naujas idėjas. Galutinis rezultatas turėtų būti naudingas mūsų visuomenių gerovei ir klestėjimui“, – pridūrė jis.

Tuo metu ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė kvietė Lietuvos ir Belgijos verslus aktyviau investuoti į atsinaujinančią energetiką, biotechnologijas, lazerių, finansinių technologijų ir kitų aukštųjų technologijų verslus.  

„Europą pastaruoju metu krečia pačios įvairiausios krizės, Rusijos agresija prieš Ukrainą ir iš to kylantys energetiniai trikdžiai. Tai galimybė mums visiems permąstyti ir pakeisti Europos energetinę politiką, skirti gerokai daugiau dėmesio atsinaujinantiems energijos ištekliams, alternatyvioms kuro rūšims“, – forumo dalyviams kalbėjo ministrė, pranešė ministerija.

Pasak jos, Lietuva Belgiją visuomet laikė viena iš prioritetinių rinkų lietuviškų prekių eksportui ir atvykstamajam turizmui. Prekyba tarp abiejų šalių pernai siekė 1,6 mlrd. eurų – beveik penktadaliu daugiau nei 2020 metais. Belgija šalyje yra investavusi kiek daugiau kaip 200 mln. eurų. 

Verslo forumas Vilniuje surengtas Lietuvos ir Belgijos diplomatinių santykių užmezgimo šimtmečio jubiliejaus proga. Jame taip pat dalyvavo Vilniaus meras Remigijus Šimašius bei Belgijos ir Lietuvos verslo, įvairių valdžios institucijų atstovai ir vadovai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

.

Mažai investavus paliginus su kitomis

SUSIJUSIOS NAUJIENOS