„Coface“ mažina Lietuvos ekonomikos augimo prognozę iki 1,6 proc. | KaunoDiena.lt

„COFACE“ MAŽINA LIETUVOS EKONOMIKOS AUGIMO PROGNOZĘ IKI 1,6 PROC.

  • 0

Rizikos valdymo bendrovė „Coface“ mažina Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) šių metų augimo prognozę nuo 3 proc. iki 1,6 proc.

„Coface“ vyriausiasis ekonomistas Gžegožas Sielevičius sako, kad prognozė sumažinta atsižvelgiant į bendrą Vidurio ir Rytų Europos regiono ekonominę situaciją, geopolitines rizikas bei vėluojantį ekonomikos atsigavimą.

„Visoms Baltijos šalims pagrindines rizikas kelia išoriniai veiksniai ir padėtis aplinkinėse šalyse. Vakarų Europoje, įskaitant Vokietiją, kuri yra svarbiausia Baltijos šalių eksporto kryptis, užfiksuotas sulėtėjimas. Remiantis naujausiais duomenimis, jis toliau tęsiasi. Tai susiję su įvairiais sektoriais, ypač pramonės, o pagerėjimo tikimasi ne anksčiau kaip šių metų antrąjį pusmetį“, – pranešime sakė G. Sielevičius.

Ekonomistas prognozuoja, jog šiemet turėtų atsigauti namų ūkių vartojimas, didės privačios ir viešosios investicijos,  Europos Sąjungos (ES) paramos lėšos.

„Nors infliacija toliau nemažės, palyginti palanki padėtis darbo rinkoje, kai darbo užmokestis stabiliai auga, lems didesnes vartotojų išlaidas. Be to, augimą palaikys tiek privačios, tiek viešosios investicijos, iš dalies – dėl ES lėšų srauto“, – teigė G. Sielevičius.

„Coface“ teigimu, Latvijos BVP šiemet didės 1,8 proc. (spalį prognozuotas 2,9 proc.), o Estijos – mažės 0,4 proc. (2,7 proc.)

Pasaulio ekonomikai prognozuojamas 2,2 proc. ekonomikos augimas – 0,4 proc. punkto lėtesnis nei pernai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS