Įvertino ekonominę situaciją Lietuvoje: paskutiniai mėnesiai yra „šiaip sau“ | KaunoDiena.lt

ĮVERTINO EKONOMINĘ SITUACIJĄ LIETUVOJE: PASKUTINIAI MĖNESIAI YRA „ŠIAIP SAU“

  • 2

Verslininkai sako, kad šie metai – geresni negu praėjusieji, tačiau ateičiai nieko gero neprognozuoja. Situaciją LNK pakomentavo ir prekybos centro „Norfa“ savininkas Dainius Dundulis.

Pašnekovas teigė, jog metai nebuvo prasti, tačiau jų pabaiga – ne tokia džiuginanti.

„Į metų pabaigą iš tikrųjų matosi tos blogos tendencijos. Patys metai tikrai bus geri, bet manau, šioks toks neramumas egzistuoja“, – svarstė D. Dundulis.

Anot prekybos tinklo savininko, labiausiai neramina didėjančios kainos iš tiekėjų bei didėjančios išlaidos „iš visų pusių“, t. y., energetikos, darbo jėgos ir t. t.

Prekių kainos, anot verslininko, jau dabar kyla, tačiau nereikia panikuoti.

„Manau, kad šiandien jos truputį net lėčiau kyla, negu mums ateina iš tiekėjų, bet jos kažkada prieis iki tokio lygio, kad arba kažkas įvyks ekonomikoje, kai kainos nustos kilti, arba netgi pradės mažėti. Kainų kilimas tikrai neateina nei iš tiekėjų, nei iš perdirbėjų, nei iš prekybininkų. Tai iš pinigų politikos ateina. Pinigų kiekis rinkoje yra per didelis, tai jų kiekis turi susilyginti su prekių ir paslaugų kiekiu. Pačios kainos priklausys nuo politikos, kurią vykdys Europos Sąjungos Bankas“, – teigė pašnekovas.

Kainų kilimas tikrai neateina nei iš tiekėjų, nei iš perdirbėjų, nei iš prekybininkų. Tai iš pinigų politikos ateina.

Kalbėdamas apie politikų veiklą, D. Dundulis sakė, jog pandemijos pradžioje buvo einama tinkama linkme, tačiau tai prie gero neatvedė.

„Dabar jau yra tos, vadinkim, pinigų dalinimo pasekmės, kurias reikia susitvarkyti“, – sakė jis.

Paklausus apie politinę situaciją tarp Lietuvos ir Kinijos, D. Dundulis atsakė, jog jokios neigiamos įtakos verslui ar rinkodarai kol kas nemato.

„Čia daugiau politiniai „pasistumdymai“, mes dėl šito kol kas nematom nieko. Kainodarai įtaką daro kiti dalykai – ne politiniai. Iš politinės pusės, manau, kainos nekils“, – svarstė vyras.

Jau trisdešimtmetį versle besisukantis D. Dundulis ekonominę situaciją Lietuvoje vertino optimistiškai, tačiau, jei niekas nesiims spręsti problemų, artimiausiu metu ji nepagerės.

„Visą laiką būna, kad į ekonominę duobę krenti greitai, iš jos lipi – ilgai. Ir, mano asmenine nuomone, šiuo metu jau kaip ir pradėjom po truputį eiti. Tiktai aš nežinau, kokius sprendimus valdžia priiminės. Verslas, aišku, jau pradėjo eiti į tą duobę – tai akivaizdžiai matosi, nes mes bendraujam su gamintojais ir visa kita, tikrai jau paskutiniai mėnesiai yra „šiaip sau“. Po Naujų metų, po Kalėdų visą laiką problemos tik padidėja ir bet kokiu atveju reikia kažkokių sprendimų. Jeigu sprendimų nebus, tai aš palyginsiu šią situaciją su 2007–2008 m. sandūra“, – atviravo D. Dundulis.

D. Dundulis/I. Gelūno/BNS nuotr.

Verslininkas teigė, jog ne visi sprendimai, susiję su ekonomika, priklauso tik nuo pačių verslininkų – dauguma sprendimų yra priimami valdžioje, todėl sunku pasakyti, kas geriausiai padėtų ekonominei situacijai pagerėti.

„Sudėtinga iš tikrųjų šnekėti, ką reiktų daryti. Jeigu bus sustabdytas pinigų įliejimas į rinką, faktas, kad sustos kainų kilimas, viskas nusistovės. Mes bet kokiu atveju šiandien dienai turime labai daug nedirbančių žmonių, kuriuos maitino tie pinigai. Čia irgi egzistuoja problema“, – svarstė D. Dundulis.

Kalbėdamas apie pašalpas, kurias gauna bedarbiai, D. Dundulis teigė, jog jos padeda tik „momentiškai“.

Prekybos tinklo savininkas, vertindamas ekonominės duobės gylį ir ateities prognozes, svarstė, jog sunku nuspėti, kas įvyks artimiausiu metu, todėl net nereikėtų apie tai galvoti.

„Jeigu būtų toksai žmogus, kuris tikrai žinotų ateitį, tai būtų virš žmogaus. Tada tikrai nebūtų problemų. Bet mes tikrai nežinome, kas bus ateity. Jeigu aš žinočiau, kas bus ateity, gal netgi ne toj pozicijoj būčiau“, – kalbėjo pašnekovas.

Kalbėdamas apie valdžios tarpusavio komunikaciją, D. Dundulis atviras: „Bet kurioje valdžioje to dialogo visą laiką trūko. Ir šiandien dienai jo trūksta. Iš tikrųjų, jau vietoj to, kad jie peštųsi tarpusavy, galėtų kažkur energiją į realius dalykus išeikvoti. Šiandien dienai, iš tikrųjų, daug energijos dėl labai kažkokio primityvaus dalyko yra sunaudojama. Aš tikrai norėčiau palinkėti, kad visgi pradėtų matyti rezultatą, o ne tiktai procesą.“

 

GALERIJA

  • D. Dundulis
  • D. Dundulis
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Akivaizdu

Akivaizdu,kad taip sako tik konservatorius,kuris kitaip kalbėti negali.Jeigu nebūtų konservatoriumi,tai tokio prekybos tinklo nevaldytų.

Orakulas

Praeis dar 10 mėnesių ir bus jau ne šiaip sau, o руzdiets! Ruoškitės

SUSIJUSIOS NAUJIENOS