D. Kreivys: Lietuva mato potencialią bendradarbiauti su Latvija atsinaujinančios energetikos srityje | KaunoDiena.lt

D. KREIVYS: LIETUVA MATO POTENCIALIĄ BENDRADARBIAUTI SU LATVIJA ATSINAUJINANČIOS ENERGETIKOS SRITYJE

  • 3

Energetikos ministras Dainius Kreivys trečiadienį susitiko su Latvijos ekonomikos ministru Janiu Vitenbergu.

Ministras aptarė svarbiausius dvišalius energetikos klausimus: Baltijos šalių sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais projekto įgyvendinimo pažangą, prekybą elektra iš trečiųjų šalių bei galimybes stiprinti bendradarbiavimą atsinaujinančios energetikos srityje.

Ministrams aptariant sinchronizaciją, D. Kreivys pasiūlė Latvijos kolegai spartinti pasirengimą bendram Baltijos šalių izoliuotam darbui ir atlikti jo bandymą jau 2023 m. pabaigoje. D. Kreivys susitikimo metu pabrėžė, kad Baltijos šalių sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais vyksta sklandžiai, neatsiliekant nuo numatyto darbų grafiko, tad projektą tikimasi įgyvendinti laiku ir taip reikšmingai padidinti visų trijų Baltijos šalių energetinį saugumą.

„Artimiausio laikotarpio planai yra susiję su sklandžiu avarinės pagalbos suteikimo galimybių patikrinimu per sinchroninę jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos elektros energetikos sistemų“, – akcentavo D. Kreivys.

Ministrai, kaip teigiama Energetikos ministerijos pranešime, taip pat aptarė ir prekybos elektra iš trečiųjų šalių klausimą. D. Kreivys informavo J. Vitenbergą, kad Lietuva vadovausis atskiromis prekybos elektra iš trečiųjų šalių taisyklėmis, kurias šiuo metu svarsto nacionalinis reguliuotojas ir kurių įsigaliojimas numatytas 2021 m. rugsėjo 15 d. Tokiu atveju rugsėjo 15 d. maksimalus techninis elektros perdavimo pralaidumas iš Baltarusijos į Lietuvą būtų sumažintas nuo dabar taikomo 1250 MW iki ne didesnio kaip 400 MW dydžio, reikalingo Baltijos valstybių sistemos saugumui ir patikimumui garantuoti. Tai užtikrins, kad Baltarusijoje pagamintos elektros prekybai nebūtų galimybės naudoti Lietuvos elektros linijas. D. Kreivys akcentavo, kad Lietuvos prioritetas išlieka bendras Baltijos šalių susitarimas dėl trišalės metodikos.

Aptariant Baltijos šalių elektros perdavimo sistemos operatorių regioninio koordinavimo centro įkūrimą, sutarta, kad dėl centro vietos bei tolesnių veiksmų išvadas turėtų pateikti abiejų šalių ekspertai.

Ministras D. Kreivys taip pat pabrėžė, kad Lietuva mato puikų potencialią bendradarbiauti atsinaujinančios energetikos srityje, ypač kuriant bendrus jūrinio vėjo parkus Baltijos jūroje. „Pastarasis klausimas galėtų tapti Lietuvos ir Latvijos glaudesnio bendradarbiavimo ašimi šalia kitų regioninių projektų, stiprinant Baltijos šalių energetikos sistemų integraciją“, – pranešime cituojamas ministras D. Kreivys.

Po susitikimo su energetikos ministru D. Kreiviu J. Vitenbergas taip pat aplankė NATO Energetinio saugumo kompetencijos centrą Vilniuje.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Da

dar yra elektriko nedadarytas asmuo, lietuvoj , matote kaip tokio lygio elektrikais dirba žmones ne pagal specus kurie nežino net formules kosinus fi, arba neskire įtampos varžos nuo pliuso sumaišo minusa ir kas gaunasi, bum trumpas dalybos aiškios, kur matyta turėjome savo atomine elektros pramone kur galėjome garanatijos turti dar ilgam laikotarpiui, ir gerus atomines elektrines specialistus reikėjo gėrėtys ir garbes šlove sau kelti, juk laisvai nebutinos dujos mums buvo dėl palaikimo tik lietuvos pašvaistei, va mūsų ponu blefu bajerio žiūrėti pro blakkstėnas užmerkus aikis juk visi prisidėjo iki vieno kurie blogi darė taip dabar vėl atėjo ir savo blogi kure toliau tie patys snukučiai, kampoti, o mes verkiame ir kenčiame juk uždarė be refeendumo žmoniu neklausė, ir dabar toliau fokusus daro ,

v

Tiesiogiai pirkt neapsimoka reik per tarpininkus ane Kreivy ,mulkindami Lietuvius

Klpd.

Ai tai aš seniai žinojau kad per latvius mes pirksim baltarusišką elektrą...:D)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS