Darbdaviai nerimauja: 70 proc. į motinystės atostogas išėjusių darbuotojų negrįš į darbą? | KaunoDiena.lt

DARBDAVIAI NERIMAUJA: 70 PROC. Į MOTINYSTĖS ATOSTOGAS IŠĖJUSIŲ DARBUOTOJŲ NEGRĮŠ Į DARBĄ?

  • 3

Į motinystės ar tėvystės atostogas darbuotojus išleidžiančios įmonės turėtų sunerimti – septyni iš dešimties darbuotojų į darbą negrįžta ar sugrįžę per pirmuosius metus darbą meta. Tyrimą atlikę specialistai sako, kad dėl to iš dalies kalti patys darbdaviai – per motinystės atostogas darbuotojo neprisimena, o jam sugrįžus siūlo tokį patį atlyginimą, kokį mokėjo prieš dvejus ar trejus metus, praneša LNK.

Į darbą dažnai nebegrįžta

Klaipėdietė Simona sakė galinti daugiau laiko leisti su vaikais Tautvydu ir Julija, nei dirbdama buvusioje darbovietėje. Į ją moteris nesugrįžo po ketverius metus trukusių motinystės atostogų.

„Grįžus po ketverių metų, visos sąlygos buvo tokios kaip prieš ketverius metus, nebuvo jokių derybų, kaip galima keisti. Ketveri metai yra tikrai ilgas laiko tarpas. Tiesiog nebuvo jokio dialogo“, – sakė Simona.

Iš pradžių Simona ieškojo kito darbo, tačiau netikėtai atrastas pomėgis kepti duoną tapo jos pragyvenimo šaltiniu.

„Nemaniau, kad tai į kažką išsirutuliuos, tiesiog buvo pačiai labai įdomu. Vyras paskatino, pasiūlė pabandyti savo produkciją parduoti – gal kažkam irgi bus įdomu“, – atviravo ji.

Po motinystės atostogų darbdaviai nesulauks ir Pauliaus žmonos.

Moterys, kai išeina į motinystės atostogas, galvoja, kad tai yra šansas daryti tai, ką visą laiką norėjo daryti.

„Ji neplanuoja negrįžti į darbą, bet susikurti savo darbo vietą – planuoja daryti verslą“, – pasakojo gyventojas Paulius.

Bendruomenės, vienijančios apie naują savirealizaciją svarstančias moteris, įkūrėja Dovilė Sinkė matė ne vieną atvejį kaip Pauliaus žmonos.

„Labai dažnai matau, kad moterys, kai išeina į motinystės atostogas, galvoja, kad tai yra šansas daryti tai, ką visą laiką norėjo daryti“, – teigė „Gomama“ įkūrėja D. Sinkė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad 70 proc. darbuotojų, kurie per paskutinius metus buvo išėję vaiko priežiūros atostogų, keitė ar planuoja keisti darbovietę.

„Buvo toks laikas tarp karjeros ir galimybės sustoti bei pamąstyti, gal kažką keisti, kažką naujo mokytis. Bet grįžti į savo aplinką, į savo darbovietę, kur yra patirtis, įdirbis“, – kalbėjo viena mama.

„Esu apmąstymuose, bus matyti, kaip viskas susidėlios“, – sakė kita.

„Į darbus planuoju grįžti, bet galbūt norėčiau šio to kito“, – antrino dar viena.

Darbdaviai norėtų aiškumo

Darbdavių apklausos rezultatai nestebino.

„Turėjau tokių atvejų. Po pusės metų aš jau skambinau mamytei, kuri buvo labai vertinga įmonei, ir sakiau: „tai kada sugrįšit?“ Praėjo pora metų, taip ir nesugrįžo“, – komentavo Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas.

Darbdaviai sakė norintys lengviau prognozuoti, ar darbuotoja sugrįš, ir kada.

Koks yra didžiausias iššūkis? Tai yra nežinomybė, ar grįš, ir kada grįš.

„Koks yra didžiausias iššūkis? Tai yra nežinomybė, ar grįš, ir kada grįš. Ypač jei tu užaugini specialistą, dirbantį su žmonėmis, su informacija, su klientūra... Nėra taip paprasta užauginti“, – aiškino D. Arlauskas.

Anot specialistų, dėl to, kad darbuotojai nenori grįžti po motinystės atostogų, iš dalies kalti patys darbdaviai.

„Dažnai atimamos visos ryšio priemonės, prieigos prie intraneto ar vidinių kanalų, atimama praėjimo kortelė, tad keliai ryšiui palaikyti užkertami“, – kalbėjo darbdavio įvaizdžio specialistė Miglė Norbutaitė.

O jei nutrūksta ryšys su darbuotoju, sugrįžimo tikimybė mažėja. Darbdaviams specialistai turi patarimą.

„Užtikrinti, kad atlygis būtų peržiūrimas nepaisant to, kokį laikotarpį žmogus yra vaiko priežiūros atostogose, kad jis visada atitiktų rinką, ir žmogus turėtų galimybę pasirinkti, ar jis nori grįžti į tą pačią poziciją, o gal nori pakeisti poziciją“, – šnekėjo M. Norbutaitė.

Taip pat patariama motinystės ar tėvystės atostogas išėjusius darbuotojus kviestis į įmonės šventes ir tobulinimosi kursus. Jų pageidauja apklausti darbuotojai, nenorintys atsilikti nuo savo srities naujovių.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Marija

Kam dirbti,jei pašalpą gauni už vaikus.Pripratinom źmones gyvent ir pašalpų..

Klpd.

nepergyvenkit gerbaimieji gobšai, jau numatyta jums atvežt 100 000 pigios darbo jėgos iš Ukrainos. Galėsit mokėt vėl kada norit ir kiek norit už 12 - 15 valandų juodą darbą pusbadžiu :D)

Kokie darbai

ir darbdaviai toks noras jiems dirbti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS