Darbdaviai ruošiasi sunkiam rudeniui: tragiškai trūksta darbuotojų – jaunimas nenori dirbti? | KaunoDiena.lt

DARBDAVIAI RUOŠIASI SUNKIAM RUDENIUI: TRAGIŠKAI TRŪKSTA DARBUOTOJŲ – JAUNIMAS NENORI DIRBTI?

  • 66

Pasibaigus vasaros atostogoms, į didmiesčių kavines, restoranus ir parduotuves grįžta minios lankytojų. Tik jų aptarnauti dažnai nėra kam. Jaunimas kimba į mokslus arba susivilioja darbu biuruose. O kai kurie darbdaviai mano, kad darbas aptarnavimo sferoje šiuolaikiniam jaunimui tiesiog per sunkus, pasakojama LNK reportaže.

Kiekvienas ruduo šiai saldainių parduotuvei – kartus.

„Mūsų įmonei ruduo yra pats pokyčių metas“, – sakė „Candy POP“ Baltijos šalių mažmeninės prekybos vadovė Neringa Vytė.

Klientų netrūksta, bet darbo rankų – mažai. Ieškoma bent 10–15 darbuotojų, kurie galėtų tapti pardavėjais-konsultantais.

„Nors darome labai lanksčius darbo grafikus, darbuotojai gali laisvai suderinti darbą su studijomis, bet dažniausiai nutinka taip, kad jaunimas pareiškia norįs visiškai atsiduoti mokslams ir iškeliauja“, – komentavo situaciją N. Vytė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Darbdaviai tikina, kad rudens pradžia įmonėms didmiesčiuose visada nelengva. Iš atostogų grįžę gyventojai ir naujakuriai studentai padidina paklausą, o aptarnauti galinčio personalo mažai.

„Padaugėjus vartotojų konkrečiuose miestuose, trūksta darbuotojų. Pirmiausiai, žinoma, – aptarnavimo sferoje“, – teigė Lietuvos darbdavių konfederacijos vadovas Danas Arlauskas.

Saldainių parduotuvės vadovai spėlioja – galbūt kaltas šiuolaikinio jaunimo noras dirbti lengvai, o uždirbti daug.

„Didžiausia šiuo metu problema ta, kad jauni žmonės nori uždirbti labai daug pinigų ir neįdėti pastangų. Kaip rodo darbo praktika mūsų įmonės viduje, jeigu žmogus stengiasi, mokosi ir nori tobulėti, tai pinigai ateina savaime“, – aiškino N. Vytė.

Didžiausia šiuo metu problema ta, kad jauni žmonės nori uždirbti labai daug pinigų ir neįdėti pastangų.

 

Be to, pastebimas išaugęs ir pačių klientų reiklumas, kuris ne vieną naują darbuotoją gali išgąsdinti. Tad ne visi ryžtasi darbintis prekybos, paslaugų ir aptarnavimo sektoriuose.

„Kartais neužtenka būti baigus profesinę mokyklą, reikia tobulinti save šioje srityje, kad  jaustumeis pakankamai užtikrintas ir galėtum patenkinti išaugusius klientų, pirkėjų poreikius“, – kalbėjo D. Arlauskas.  

„Darbuotojų trūkumas iš tikrųjų atsiliepia aptarnavimo kokybei“, – sakė Viešbučių ir restoranų asociacijos vykdomoji direktorė Eglė Ližaitytė.

Tie, kurie idealiai tinka dirbti prekybos ir paslaugų srityse, renkasi tik tas vietas, kur sąlygos geriausios. Mat jaunimas esą nėra nusiteikęs ilgai aptarnauti staliukų ar dirbti tik už prekystalio. Tad biurai ir startuoliai gali lengvai pavilioti jaunus talentus. O aptarnavimo sričiai tenka ieškoti naujų būdų, kaip išsaugoti darbuotojus.

„Reikėtų kai kuriems darbdaviams keisti požiūrį, kad jis turi reikalą ne su kokiu nors samdomu darbuotoju, o kad reikia ieškoti partnerystės, kaip ir įprasta civilizuotame pasaulyje. O ta kultūrinė  transformacija nėra greita“, – savo pastebėjimus išsakė D. Arlauskas.

Nors darbdaviai prognozuoja, kad kiekvieną rudenį rasti darbuotojų bus vis sudėtingiau, restoranų verslai įsitikinę, kad sunkiau nei vasarą jau nebus.

„Vasaros sezonas buvo ypač sudėtingas ieškant darbuotojų viešbučiams, maitinimo įstaigoms tiek Palangoje, tiek kitose pajūrio vietose. Per patį sezoną buvo nežmoniška darbuotojų kaita. Jaunimas darbinasi neįvertindami ir savo lūkesčių, nei žinodami, koks tai darbas“, – konstatavo  E. Ližaitytė.

Užimtumo tarnyba skelbia, kad šiuo metu paklausios maždaug trisdešimt profesijų. Tačiau pirmaujančios vis dar išlieka informacinių technologijų ir rinkodaros specialybės. Taip pat aktualios vairuotojų ir statybininkų karjeros galimybės, bet aptarnavimo ir paslaugų sektorius tarp favoritų nepatenka.

Rašyti komentarą
Komentarai (66)

Anonimas

Nereikia mums tų jūsų saldainių. Patys juos ir valgykite....patys ir dirbkite ...

Candy Popas tai popa

Candy Popas popa labai nemegsta moketi pinigu, o ir paty neringute imk ir isidarbink prie prekistalio, parduoda super saldainu, o ka nenori ?

Artūras

Na problema LT kaip visada. Visų pirmiausia tegų pabando mokėti algas, o ne pašalpas pragyvenimui. Dažnu atveju siūloma iki 800€, kartais minimumas, tad aišku jog jaunimas mieliau renkasi užsienį ar studijas su viltimi įsidarbinti gerai apmokamame darbe. Niekur toli nereik net ir važiuoti, kai toj pačioj Vokietijoj uždirba vidutiniškai 1500-1600 į rankas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS