Darbo kodekse ketinama numatyti naują profesinių sąjungų reglamentavimą | KaunoDiena.lt

DARBO KODEKSE KETINAMA NUMATYTI NAUJĄ PROFESINIŲ SĄJUNGŲ REGLAMENTAVIMĄ

Seimas po svarstymo pritarė Darbo kodekso pataisoms, siūlančioms  numatyti konkrečius kriterijus, kuriuos atitinkančios profesinės sąjungos galėtų būti pripažintos atstovaujančiomis nacionaliniu lygiu.

Už  Darbo kodekso pataisas, kurias patobulino Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas, vadovaujamas parlamentarės Rimantės Šalaševičiūtės, antradienį po svarstymo balsavo 59 Seimo nariai, vienas buvo prieš, susilaikė 16 parlamentarų.

Šių metų birželį Darbo kodekso pataisas Seimui pateikusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narė Aušra Papirtienė kvietė palaikyti projektą, nes jam yra pritarusi ir Trišalė taryba.

Tuo tarpu Seimo narys Vytautas Bakas ragino nesikišti į profesinių sąjungų veiklą, nes tai prieštarautų tarptautinei teisei ir Konstitucijai. „Nevalstybinkime profesinių sąjungų“, – piktinosi V. Bakas.

Pagal Seimui teikiamas patobulintas Darbo kodekso pataisas, nacionalinio lygmens profesinių sąjungų organizacijos turi turėti juridinio asmens statusą; veikti kaip profesinių sąjungų organizacija nepertraukiamai bent trejus metus; būti nepriklausoma ir turėti savarankišką organizacinę struktūrą.

Tokia organizacija, pagal siūlomą projektą, turi turėti ne mažiau kaip penkis darbuotojus, dirbančius pagal darbo sutartį; taip pat jungti ne mažiau kaip 7 skirtingas šakos ir (ar) teritoriniu lygiu veikiančias profesinių sąjungų organizacijas, kurių padaliniai veikia ne mažiau kaip 2/3 Lietuvos apskričių teritorijų.

Jei Seimas pritartų, į tokį statusą galėtų pretenduoti profsąjungos, dėl kurių nėra galiojančio apkaltinamojo teismo nuosprendžio; joms neiškelta bankroto byla arba bankroto procesas nevykdomas ne teismo tvarka, nesiekiama priverstinio likvidavimo procedūros ar susitarimo su kreditoriais; jos neturi mokestinės nepriemokos valstybės biudžetui, savivaldybių biudžetams, fondams, į kuriuos mokamus mokesčius administruoja Valstybinė mokesčių inspekcija, ir jos nėra skolingos Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetui.

Taip pat keliamas reikalavimas, kad nacionalinio lygmens profesinių sąjungų organizacijos turėtų jungti ne mažiau kaip 15 procentų visų Lietuvos profesinių sąjungų narių ir priklausyti Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės organizacijoms arba kitoms tarptautinėms organizacijoms.

Siūloma, kad naujas teisinis reguliavimas įsigaliotų 2021 m. sausio 1 d.

Šiuo metu Darbo kodekse ir kituose įstatymuose nenustatyta jokių profesinių sąjungų, veikiančių nacionaliniu lygmeniu, reprezentatyvumo kriterijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS