Daugėja Lietuvos vartotojų kreipimųsi dėl nekokybiškų prekių ir paslaugų | KaunoDiena.lt

DAUGĖJA LIETUVOS VARTOTOJŲ KREIPIMŲSI DĖL NEKOKYBIŠKŲ PREKIŲ IR PASLAUGŲ

Vartotojams vis aktyviau domintis savo teisėmis, vien per šių metų pirmuosius tris mėnesius, palyginti su praėjusiu laikotarpiu, beveik 14 procentų padaugėjo kreipimųsi į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą (VVTAT), kuri vartotojams ir verslininkams suteikė apie 5,5 tūkst. konsultacijų.

Toms sritims, kuriose vartotojams kilo daugiausiai klausimų ir problemų, tarnyba ateityje skirs didesnį dėmesį.

„Džiugina tai, kad didėja Lietuvos žmonių teisinis išprusimas, jie aktyviai domisi ir gina savo teises, – pažymi teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. –Vartotojų reiklumas prekių ir paslaugų kokybei padeda stabdyti galimus gamintojų ar paslaugų teikėjų piktnaudžiavimus, ugdo vartojimo kultūrą, skatina visuomenės teisinio švietimo plėtrą“.

Pagal Teisingumo ministerijos pranešimą, pirmą šių metų ketvirtį vartotojai rečiau teikė prašymus išspręsti su verslininkais kilusius ginčus, jiems labiau rūpėjo gauti konsultaciją ar informaciją jiems rūpimais klausimais. Palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, išnagrinėtų ginčų skaičius sumažėjo 11 proc. Daugiau nei pusė vartojimo ginčų buvo išspręsti taikiai, apie 20 proc. reikalavimų buvo patenkinti arba patenkinti iš dalies, dar 20 proc. atvejų skundai buvo atmesti, kaip nepagrįsti.

Daugiau kaip trečdalį išnagrinėtų vartojimo ginčų sudarė pretenzijos dėl avalynės, drabužių kokybės. Prekyboje internetu vartotojams dažniausiai rūpesčių kėlė sutartu laiku nepristatomos prekės, nevykdomas įsipareigojimas grąžinti sumokėtus pinigus, priskaičiuotos nenumatytos išlaidos ir kt.

Tarnybos direktorės Neringos Ulbaitės teigimu, reaguojant į daugybinius skundus dėl prastos avalynės kokybės, buvo surengti susitikimai su prekybininkais ir kartu ieškoma būdų, kaip rasti taikius sprendimus, kad vartotojams nereikėtų kreiptis į tarnybą.

Paslaugų srityje daugiausiai nusiskundimų gauta dėl neįvykusių ar nekokybiškai organizuotų renginių, kelionių organizatorių, skrydžių bendrovių veiksmų, teikiant galimai klaidinamą informaciją apie kelionių sąlygas, nemažai vartotojų nusiskundimų sulaukta ir dėl prastos statybos darbų kokybės.

Užklausų statistikos analizė parodė, kad vartotojai atidžiai vertino prekybos centrų nurodomas kainas bei taikomas akcijas ir nurodydavo galimo klaidinimo atvejus. Pastebėta, kad po VVTAT rekomendacijų bei įmonėms taikytų poveikio priemonių tokio pobūdžio vartotojų pranešimų mažėja.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS