Degalai nepinga taip, kaip nafta: nežino, kas bus, kai atsistatys paklausa | KaunoDiena.lt

DEGALAI NEPINGA TAIP, KAIP NAFTA: NEŽINO, KAS BUS, KAI ATSISTATYS PAKLAUSA

Lietuvos degalų prekybininkai ir kai kurie ekonomistai įtikinėja, kad kainų dugnas pasiektas, nors, kilus nerimui JAV, naftos kaina pirmadienį nukrito žemiau nulio. Tai reiškia, kad naftos pardavėjai buvo pasirengę primokėti prekybininkams, kad šie paimtų iš jų naftą.

Tikėjosi didesnio vartojimo

Taip pat pirmadienį paskelbtoje BNS Lietuvos degalų rinkos apžvalgoje SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas tikino, kad degalų kainų dugnas Lietuvoje buvo maždaug nuo balandžio pradžios iki Velykų, o dabar jos stabilizavosi.

"Naftos kainos žemesnės negu 30 JAV dolerių už barelį jau visą mėnesį laikosi. Dyzelino kainos žemiausią ribą buvo pasiekusios praėjusios savaitės pabaigoje, kai net 0,752 euro už litrą taikė "Orlen Lietuva". Pastarosiomis dienomis pastebimas šioks toks didmeninės kainos stabilizavimasis", – sakė jis.

T.Povilauskas prognozuoja, kad karantino sąlygų ir ribojimų atlaisvinimas po truputį didins naftos produktų paklausą, bet ne iš karto ir ne visur: "Bent jau keleivinio transporto sektoriuje, kai kuriose pramonės srityse."

Tadas Povilauskas: Šiuo metu degalinių maržos istoriškai didelės, nes degalinės bando kompensuoti dėl nuperkamų degalų sumažėjimo.

Pardavėjai: labai pigu

Naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentės Daivos Jokšienės teigimu, degalų kainos nukrito labai žymiai.

"Turėjome benziną, kuris kainavo 1,28 euro, dabar turime eurą arba net mažiau – žymiai sumažėjo", – teigė D.Jokšienė

Pasak jos, nusistovėjus didmeninėms degalų kainoms, stabilizuojasi ir mažmeninės kainos. Tačiau D.Jokšienė neprognozuoja, kiek jos išsilaikys – savaitę ar ilgiau, kol bus atlaisvinta daugiau verslo.

Anot D.Jokšienės, nuo praėjusios savaitės, atlaisvinus kai kuriuos verslus, degalų pirkimas nepadidėjo: "Kol kas ne. Per trumpas laikas dar praėjo nuo atlaisvinimų. Jeigu žmonės buvo prisipylę pilną baką ir niekur per karantiną nevažinėjo, tai jis beveik pilnas ir iki šiol yra. Jie nevažiuoja dar į degalines. Verslai dar irgi neatsigavo, reikia savaitės ar dviejų."

Prognozė: vėl brangs

T.Povilauskas abejoja, ar, atsistačius paklausai, naftos kaina augs, o kartu ir brangs degalai. Anot jo, artimiausiais mėnesiais naftos kainos dar bus ties 20–30 JAV dolerių riba.

"Balandį apie 25 proc. yra sumažėjęs naftos vartojimas pasaulyje. Tai beprotiškas sumažėjimas, ir akivaizdu, kad naftos išgavėjai nespėja taip sparčiai mažinti naftos gavybos. Išgaunama nafta dabar yra talpinama į rezervuarus ir tai leidžia prognozuoti, kad gegužę, birželį, liepą, kai naftos suvartojimas pradės augti, naftos kainos neaugs, nes yra pilnos naftos talpyklos, tai iki metų vidurio tikėtis didesnės naftos kainos kol kas yra maža tikimybė", – teigė jis.

T.Povilauskas įsitikinęs, kad, jeigu koronaviruso krizės nepavyks suvaldyti arba epidemija atsinaujins rudenį, toliau galima tikėtis mažų naftos kainų.

Maždaug po metų, anot jo, naftos kaina tikrai bus didesnė: "Suveiks visi pasiūlos mažinimo veiksmai ir, jeigu sektorius labai nukraujuos artimiausiu metu, dalis naftos gamintojų pasitrauks iš rinkos, gali būti nemažas naftos kainos šuolis metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje."

Išaugusios maržos?

Banko ekonomistas, be kita ko, atkreipia dėmesį į išaugusias degalų maržas, kurias apkarpytų auganti degalų paklausa.

"Šiuo metu degalinių maržos istoriškai didelės, nes degalinės bando kompensuoti dėl nuperkamų degalų sumažėjimo", – pastebėjo analitikas.

Tačiau D.Jokšienė neigė, kad maržos didėja.

"Nemanau, kad kažkas nori išlaikyti didesnę maržą. Kiekviena įmonė turi savo kainų politiką ir strategiją bei laiko kainas tokias, kokios yra, bet visi mato, kad kainos nukrito. Mažmenininkams neapsimoka. Jiems reikia apyvartos", – kalbėjo Naftos produktų prekybos įmonių asociacijos vadovė.

Neįtikėtinos naftos kainos

Per Balandžio 20-osios vakarinę prekybą Niujorko biržoje WTI ateities sandorių gegužės mėnesio pristatymui kaina krito iki rekordiškai žemos –37,63 dolerio už barelį ribos. Tai reiškia, kad naftos pardavėjai buvo pasirengę primokėti prekybininkams, kad šie paimtų iš jų naftą.

O per balandžio 21-osios rytinę Azijos prekybą WTI kaina kiek atsigavo ir siekė 1,10 dolerio už barelį. Tiesa, WTI ateities sandorių birželio mėnesio pristatymui kaina kiek padidėjo iki 21 dolerio už barelį. O tarptautiniu etalonu laikomos "Brent" rūšies naftos kaina birželio mėnesio pristatymui siekė 25,75 dolerio už barelį.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Save neskriaus.....

Mafija negali bankrutuoti........juk milijardai......

Kodėl neskuba........visi laukia....

Kada autobusų pravažiavimas atpigs..........

Rinkėjas

Tai galėtų ir pareguliuoti kainas - nubalsavo gi įstatymą. Bet jiems nerūpi - tarnybinės mašinos vežioja nemokamai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS