Degalų kainos – ir vėl gąsdina | KaunoDiena.lt

DEGALŲ KAINOS – IR VĖL GĄSDINA

Nuo gegužės vidurio degalų kainos kasdien liuoksi auštyn vidutiniškai po 1 euro centą. Šią savaitę už populiariausio A95 benzino litrą brangiausiai teko mokėti 1,32 euro. Kada bus viršytas 1,52 euro rekordas?

Panašios į dabartines degalų kainos Lietuvoje fiksuotos 2011-aisiais, o 1,52 euro (5,2 lito) rekordas užfiksuotas 2012 m. rugpjūčio antrojoje pusėje.

Tada barelis BRENT rūšies naftos Londono biržoje pardavinėtas už 112 JAV dolerių (95 eurus), o šiuo metu jo kaina pasiekė 78 dolerius (66 eurus), metų pradžioje buvusi tik 60 dolerių (51 euras).

Ne viena priežastis, kodėl nafta pastarosiomis savaitėmis yra brangiausia nuo 2014 m. lapkričio. Tai lėmė Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) gavybos apribojimo programa ir įtempta situacija Irane bei Venesueloje. Jungtinės Valstijos abiem šalims taiko sankcijas.

Mažmeninėje prekyboje degalų kaina priklauso nuo akcizų, jie pas mus didesni nei ES minimumas.

Tarptautiniai ekspertai svarsto, kad pasaulinės naftos kainos kristų, jei JAV panaikintų ankstesnio prezidento Baracko Obamos draudimą dėl naujų gręžinių Aliaskos akvatorijoje ir Šiaurės Atlante. Donaldo Trumpo administracija šiemet jau pasiūlė pradėti jūrinės naftos gavybą, jau atsirado ir šios veiklos norinčių imtis bendrovių.

Lietuvos naftos produktų prekybos asociacijos prezidentė Daiva Jokšienė džiuginančių prognozių dėl degalų kainų neturi. Anot jos, gera žinia ta, kad naftos kaina stabilizavosi, bet, jei gamintojai didins didmenines kainas, tą pajusime ir degalinėse.

"Šiemet žemiau 70 JAV dolerių už barelį naftos kaina neturėtų kristi, kitų metų pradžioje galima tikėtis 68–69 dolerių, – sakė D.Jokšienė. – O mažmeninėje prekyboje degalų kaina priklauso nuo akcizų, jie pas mus didesni nei ES minimumas, kitose šalyse jie yra dar didesni."

Lietuviškoms degalų kainoms dar toloka iki Vakarų Europos. Pavyzdžiui, Nyderlanduose mėnesio pradžioje A95 benzino litras kainavo net 1,7 euro, Prancūzijoje, Danijoje, Švedijoje – 1,5 euro. Latvijoje vairuotojai mokėjo puse cento daugiau nei pas mus, Estijoje – visais 5 centais. Dyzelinas irgi tiek pat brangesnis nei čia.


Vidutinės degalų kainos (Eur/l)

Metai A95 Dyzelinas Dujos

2000 - 0,74 - 0,59 - 0,37

2005 - 0,91 - 0,84 - 0,50

2010 - 1,18 - 1,02 - 0,58

2015 - 1,15 - 1,05 - 0,51

2018* - 1,32 - 1,22 - 0,61

* Didžiausia kaina gegužės 22 d.

Šaltiniai – Statistikos departamentas, KD

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

ka jie veiks

Tai vairuotojai pažeidžiamiausia klasė. Kaip jie apiplėš kitokią profesiją, jei ir tie kitokie perka kurą nuvažiavimui į darbą. Čia lengviausia, uždėjai pančius, ir verži iš lėto. Apkrovei baudom, užbranginai kurą, draudimą padarei be proto- ir turėkit. Nemokėsit- nevažiuosit.

godumas

ir vel ziuredami kiaules akimis aiskina nesamones ir beda pirstus i vakarus bet nei vienas kiauliasnukis nepasako koki atlygi ir pensija gauna ten gyvenantys o ne cia vergaujantys

visur

/dirbama/ pgal /sapokliak magnolijos/ uzgaida....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS