Dujų kaina biržoje toliau krinta, bet tai nemažina gyventojų sąskaitų: kodėl? | KaunoDiena.lt

DUJŲ KAINA BIRŽOJE TOLIAU KRINTA, BET TAI NEMAŽINA GYVENTOJŲ SĄSKAITŲ: KODĖL?

  • 25

Vyriausybė nuo liepos naikina kainos kompensaciją elektrai, o dujoms pratęsia iki metų galo. Dujų kompensacija šį pusmetį bus trečdaliu mažesnė. Nors dujų kaina biržoje ir toliau krinta, tai nemažina gyventojų sąskaitų. Kodėl taip yra ir kiek keisi dujų kainos gyventojams – LNK reportaže.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) dujų tarifo kitam pusmečiui dar nepatvirtino, tačiau Vyriausybė jau nusprendė kokios bus kompensacijos. Dabar valstybės kompensacija dujoms siekia 99 ct., o nuo liepos 1 d. ji mažės iki 63 ct. Tiesa, remiantis Vyriausybės skaičiavimais, gyventojai skirtumo nuo to, kiek moka dabar, neturėtų pajusti. Buitiniams vartotojams dujos maistui ruošti su valstybės kompensacija kainuos 1,40 Eur. Tie, kurie dujas naudoja šildymui, su kompensacija už kubą mokės vienu centu mažiau – 91 ct.

Įdomu tai, kad TTF biržoje gamtinių dujų kaina nukrito iki maždaug 25 eurų už megavatvalandę, vadinasi, kad dujos dabar kainuoja maždaug šešis kartus pigiau už Europoje nustatytas kainų lubas ir kone dešimt kartų skiriasi nuo rekordinių kainų toje pačioje biržoje užfiksuotų pernai. Tačiau gyventojai vis tiek mokės tą patį.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Kai mes kalbame apie gamtinių dujų tarifą biržoje – tai yra pačios prekės kaina, pačių gamtinių dujų kaina. Tačiau tos gamtinės dujos turi pasiekti galutinį vartotoją“, – teigė VERT pirmininkas Renatas Pocius.

Valstybinis reguliuotojas aiškina, kad į dujų kainą įskaičiuoti išdujinimas, transportavimas, pridėtinės vertės mokestis (PVM), taip pat infrastruktūros išlaikymas, gamtinių dujų tiekimo marža, jų perdavimo, paskirstymo paslaugos.

„Turime suskystintų dujų terminalą, turime Lietuvoje perdavimo sistemą, valdomą AB „Amber Grid“, turime skirstymo sistemą, valdomą AB ESO, tai visi šitie komponentai prisideda prie gamtinių dujų kaip prekės kainos“, – vardijo R. Pocius.

„Taip pat reikia atkreipti dėmesį, kad dalis dujų yra įsigyta aukštesnėmis kainomis, siekiant, kad jų nepristigtų, jei atsitiks koks nenumatytas atvejis“, – papildė energetikos ministras Dainius Kreivys

Anot energetikos ministro, to nepadarius, esą, galima ir vėl skaudžiai nudegti.

„Visi mes puikiai suprantame, kad niekas nėra apsaugotas nuo atsitikimų, kurie gali nutikti su infrastruktūra Baltijos jūroje. Įvykus įvykiui kaina šoktų į didžiules aukštumas“, – tikino D. Kreivys.

Visiems metams gyventojų kompensacijoms už dujas ir elektrą numatyta virš 700 mln. eurų. Pirmą pusmetį pinigų pavyko sutaupyti dėl smarkiai atpigusios elektros. Iš jų gyventojams ir ketinama kompensuoti.

Įvykus įvykiui kaina šoktų į didžiules aukštumas.

„Na, konkrečius skaičius visgi reiktų pasitikslinti su biudžeto departamentus, bet antram metų pusmečiui prognozuojama, kad reikės lėšų tiktai dujų kainos daliniam kompensavimui, t. y. apie 54 mln. eurų“, – skaičiavo finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Tad išeina taip, kad likusių pinigų nuo numatytų yra, bet valstybė kitą pusmetį vis tiek dujas kompensuos trečdaliu mažiau. Jei kompensacijos būtų likusios tokios pat, gyventojų sąskaitos būtų mažesnės.

„Pasiųsta žinia valstybinam reguliuotojui, kiek yra numatoma kainų kompensavimui. Tiesiog, dar yra dujų rinkose kainų svyravimų, tai šiek tiek centrais skiriasi kainos, tačiau iš esmės suma palikta ta pati, kuri buvo preliminariai numatyta“, – pasakojo ministrė.

Patvirtinta dujų kompensacija galios iki gruodžio, tiesa VERT sako, kad šiuo metu Vyriausybės dokumentuose numatyti tarifai dar gali keliais centais mažėti, tvirtinti kainas reguliuotojas ketina jau visai netrukus, tačiau tai kompensacijų dydžio nekeis.

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

Štai ir laisė pasirodė

Tai pasibaisėjimas.Dujos žymiai pigesnės,o tautą valdantieji apiplėšinėja toliau.Tai ne valstybė.Valdantieji ir jų sėbrai plėšia tautą ir niekas nieko nedaro.Jau net mada tapo pranešti,kad dujos žymiai supigu,bet mes lupsime nuo jūsų daug didesnę kaina,kaip ir lupome.

elena

uztai kad pas juos labai dideles gerkles kazin ar nepasprigs

Konservata

Kai ministrai turi akciju jiems nerupi Geroves valstybe Tvari ekonomika, jiems rupi tik akciju kaina. Pamenu visi labai kauke del Dujotiekanos su ju 2%. Dabar perikupai užsimeta 10-20-30-40%
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS