Ekonomistai: nekilnojamojo turto rinkos laukia pokyčiai | KaunoDiena.lt

EKONOMISTAI: NEKILNOJAMOJO TURTO RINKOS LAUKIA POKYČIAI

Dėl Rusijos karinės invazijos į Ukrainą Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos šiemet laukia pokyčiai, metai bus neaktyvūs – gali būti mažiau įsigijimų, dėl žaliavų trūkumo gali strigti statybos, sako ekonomistai.

„Aktyvumo prasme nekilnojamojo turto srity bus labai neaktyvūs metai. Neapibrėžtumo sąlygomis polinkis įsigyti nekilnojamojo turto, prisiimti ilgalaikius įsipareigojimus tikrai turėtų kristi“, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete pareiškė bendrovės „INVL Asset Management“ ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

„Neatmesčiau ir to, kad galima nedidelė nekilnojamojo turto kainų korekcija“, – pridūrė ji.

Ji vėliau BNS sakė, kad „politiniam fonui keičiantis ne dienom, o valandom“, sunku drąsiai teigti, kad nekilnojamojo turto kainos kils. 

„Sandorių skaičius bus gerokai mažesnis, pirkėjų susidomėjimas sumažės vien dėl neapibrėžtumo, natūralu, kad kainos gali kisti labai įvairiai ir prognozuoti kol kas nėra galimybių“, – BNS teigė ji.

O SEB ekonomistas Tadas Povilauskas spėja, kad žaliavų trūkumas statybų rinką gali pristabdyti.

„Armatūros pagrindinė rinka yra Rusija, Ukraina ir Baltarusija. Didžioji dalis armatūros ir kitų metalų, kurie naudojami statybose, atkeliauja iš šių trijų šalių, tai kai kalbame apie nekilnojamąjį turtą, statybas, tai čia net ne kainų klausimas, o tiekimo kiekių. Kiek alternatyvių kanalų būtų, kas bus, jeigu nutruks tiekimas iš šių šalių? Kokią įtaką apskritai gali turėti statybų rinkai“, – svarstė jis. 

Centrinio banko vadovas Gediminas Šimkus komitete teigė nenorintis „skubėti su toli siekiančiomis išvadomis nekilnojamojo turto rinkoje“.

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) prezidentas Mindaugas Statulevičius anksčiau BNS teigė, kad kol kas sunku nuspėti tiesioginį karinio konflikto poveikį nekilnojamojo turto rinkai.

2014 metais, kai vyko Krymo aneksija, Lietuvos nekilnojamojo turto rinkoje buvo matoma stagnacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

Idomu kaip jie isparduos tuos butus ir kas juos pirks kai karu kvepia.

To “nesijaudinkit”

Turetum suprast kad Lietuvos situacija pasikeite- Baltarusija praktiskai jau Rusija ir Lietuva turi ilga siena su Rusija is visu pusiu. Lietuva tapo nedaug I vieta. Niekad nebus taip kai buvo.

Anonimas

Nesijaudinkit kainos KRIS ! o SUkelia jas TOKIE BRIEDZIAI ir AGENTAI kad nuo 1 % daugiau kristu ! palygnus MMA ir 1 kvm kaina su NORMALIOM valstybem o NE bananu CIA KOSMOSAS !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS