Ekonomistas: eksporto struktūroje aukščiausio sudėtingumo gaminiai sudaro mažą dalį | KaunoDiena.lt

EKONOMISTAS: EKSPORTO STRUKTŪROJE AUKŠČIAUSIO SUDĖTINGUMO GAMINIAI SUDARO MAŽĄ DALĮ

Pastarąjį dešimtmetį šalies eksportas sparčiai augo, tačiau jo struktūra nepakito – eksporto struktūroje aukščiausio sudėtingumo gaminiai sudaro palyginti menką dalį, o tai gali lemti mažesnes gyventojų pajamas ir mažesnį jų augimą, teigia Lietuvos banko (LB) ekonomistas.

Pasak LB Makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus ekonomisto Manto Vilniškio, pastebėta, kad gyventojų pajamos didesnės ir greičiau auga tose šalyse, kurios specializuojasi sudėtingesnių ir aukštesnio technologinio intensyvumo eksporte.

Tačiau Lietuvoje, pasak jo, dominuoja žemesnio ir vidutinio sudėtingumo gaminių eksportas.

„Sudėtingesnių eksportuojamų produktų, prie kurių daugiausia priskiriamos mašinos, įrenginiai ir transporto priemonės, dalis eksporte yra palyginti nedidelė, o didžiausią eksporto dalį sudaro maisto, baldų ir chemijos produktai, kurių sudėtingumas vertinamas kaip mažesnis“, – komentare teigia M. Vilniškis.

Pasak jo, nors Lietuvoje eksportuojamų produktų įvairovė yra palyginti didelė ir Lietuva priskiriama prie šalių, kurios turėtų savaime judėti sudėtingesnių produktų eksporto ir atitinkamai tokių pramonės šakų link, šis procesas vyksta lėtai. Kaip teigia M. Vilniškis, Lietuvos eksporto struktūroje daugiausia didėja ne aukšto, o vidutinio sudėtingumo technologijų eksportas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS