Ekonomistas: užsitęsęs karantinas kol kas mažai paveikė Lietuvos vartotojų lūkesčius | KaunoDiena.lt

EKONOMISTAS: UŽSITĘSĘS KARANTINAS KOL KAS MAŽAI PAVEIKĖ LIETUVOS VARTOTOJŲ LŪKESČIUS

„SME Finance“ ekonomistas Aleksandras Izgorodinas sako, kad užsitęsęs karantinas kol kas mažai paveikė Lietuvos vartotojų lūkesčius, tačiau jam tęsiantis didėja tikimybė, kad vartotojai pradės bloginti savo finansų padėties, darbo rinkos bei ekonomikos perspektyvų vertinimą.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vartotojų pasitikėjimo rodiklis šių metų vasarį buvo minus 2 ir, palyginti su sausiu, sumažėjo 1 proc. punktu.

„Statistikos departamento vasario mėnesį atlikta Lietuvos gyventojų apklausa rodo, kad kol kas užsitęsęs karantinas ir lėtas vakcinavimo startas neturėjo didesnio poveikio Lietuvos vartotojų nuotaikoms: nors vasarį Lietuvos vartotojų lūkesčiai kiek pablogėjo, tačiau atsižvelgiant į minėtas aplinkybes – lėtą vakcinavimo pradžią, užsitęsusį karantiną –, tai nėra prastas rezultatas. Galima konstatuoti, kad minėti probleminiai veiksniai kol kas neturėjo esminio poveikio Lietuvos vartotojų nuotaikoms“, – komentare sako A. Izgorodinas.

Aleksandras Izgorodinas, G. Savickio / ELTOS nuotr.

Pasak jo, vartotojų lūkesčiai iš esmės išlieka stabilūs ir siekia 2020 metų rugpjūčio lygį.

Jo teigimu, tikėtina, kad esminės įtakos vasarį fiksuotam Lietuvos vartotojų lūkesčių indekso nuosmukiui turėjo nežymiai pablogėjusi Lietuvos vartotojų nuomonė apie savo dabartinę finansinę padėtį ir finansinės padėties perspektyvas.

„Tačiau žiūrint iš istorinės perspektyvos, Lietuvos vartotojai ir toliau išlieka itin pozityvūs savo finansų padėties atžvilgiu – vasarį fiksuotas šio komponento pablogėjimas nėra ženklus“, – sako ekonomistas.

Jo teigimu, pozityviai galima vertinti tai, kad vasarį Lietuvos vartotojai pastebimai pagerino nuomonę apie šalies darbo rinkos perspektyvas – gyventojų nuomonė apie darbo rinkos perspektyvas vasarį buvo geriausia per pastaruosius keturis mėnesius. Vartotojų nuomonė apie Lietuvos ekonomikos perspektyvas vasarį išliko stabili.

„Pagrindinė grėsme Lietuvos vartotojų lūkesčiams šiuo metu galima laikyti užsitęsusį karantiną ir augantį gyventojų psichologinį nuovargį. Kuo ilgiau bus tęsiamas karantino režimas, tuo didesnė tikimybė, kad vartotojai pradės bloginti savo finansų padėties, darbo rinkos bei ekonomikos perspektyvų vertinimą, kas galų gale gali paskatinti gyventojus labiau orientuotis į taupymą. Tai, savo ruožtu, gali atitolinti vartojimo atsigavimą“, – teigia A. Izgorodinas.

Vyriausybė trečiadienį nusprendė pratęsti karantino režimą iki kovo 31 dienos.

ELTA primena, kad visuotinis karantinas Lietuvoje įvestas nuo lapkričio 7 dienos. Naujoji Vyriausybė, atsižvelgdama į ekspertų rekomendacijas, priėmė sprendimą karantiną sugriežtinti nuo gruodžio 16 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS