Energetikos komisija: vandens, šilumos, elektros ir dujų kainų augimas nebus didelis | KaunoDiena.lt

ENERGETIKOS KOMISIJA: VANDENS, ŠILUMOS, ELEKTROS IR DUJŲ KAINŲ AUGIMAS NEBUS DIDELIS

Seimo Energetikos komisijos posėdyje Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) pristatė vandens, šilumos, elektros ir dujų kainų bei tarifų pokyčius. VKEKK akcentavo, kad kainų augimas yra susijęs su išteklių brangimu rinkoje ir bus minimalus.

Kainų komisijos atstovų teigimu, standartiniame 60 kv. m daugiabučio bute gyvenančio gyventojo komunalinių paslaugų krepšeliui skiriama suma padidės apie 15 eurų.

Seimo Energetikos komisijos narius nustebino dideli vandens ir šilumos kainų skirtumai atskirose savivaldybėse, rašoma Seimo pranešime. VKEKK atstovų teigimu, skirtumus lemia tai, kiek gyventojų aptarnauja vandens ar šildymo sistema, ir pasirinktas šilumos gamybos būdas. Pavyzdžiui, šiluma pigesnė tose savivaldybėse, kur deginamas pigesnis kuras (tarkime, medienos skiedros vietoje granulių) ir kur daugiau gyventojų. VKEKK specialistų vertinimu, savivaldybių įmonės turėtų priimti racionalesnius sprendimus, pasirinkdamos pigesnį kurą, o ir savivaldybės galėtų bendradarbiauti ir steigti stambesnes regionines įmones, kurios aptarnautų daugiau gyventojų, kas taip pat mažintų šildymo ir vandens kainas.

Artimiausiu metu Seimas turėtų apsispręsti dėl suskystintųjų gamtinių dujų terminalo išpirkimo ir kitų Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo įstatymo pakeitimų. Energetikos komisijos pirmininkui Virgilijui Poderiui paklausus, kaip vertinamas šių pakeitimų poveikis dujų kainoms, energetikos viceministras Egidijus Purlys aiškino, kad tai iš tiesų padėtų sumažinti dujų kainą.

ELTA primena, kad Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) lapkričio 30 d. posėdyje patvirtino elektros ir dujų kainas 2019 metams.

Nuo kitų metų buitiniams vartotojams vieno laiko zonos tarifo „Standartinis“ kaina kils 15 proc. ir sieks 13 centų už kilovatvalandę (kWh). Dieninis tarifas sieks 14,3 cento už kWh, naktinis - 10 centų už kWh.

Plano „Namai“ pastovi dedamoji nebrangs ir toliau kainuos 3 centus už kWh. Tuo metu vienos laiko zonos tarifas brangs 17,5 proc. ir sieks 11,4 cento už kWh, dviejų laiko zonos dieninė dedamoji - 20,4 proc. ir sudarys 12,4 cento už kWh. Naktinė dedamoji brangs 11,1 proc. ir sieks 9 centus už kWh.

Plano „Namai plius“ pastovios dedamosios kaina taip pat išliks tokia pati - 6 centai už kWh. Vienos laiko zonos tarifo kaina pakils 18,5 proc. ir sudarys 10,9 cento, dviejų laiko zonų dedamoji brangs 20,4 proc. ir sudarys 11,8 cento, naktinė dedamoji brangs 11,5 proc. ir sudarys 8,7 cento už kWh.

Tuo metu gamtinių dujų kaina visų grupių vartotojams (tiek suvartojantiems iki 300 kubinių metrų dujų per metus, tiek sunaudojantiems daugiau) išaugs tiek pat - 7 centais už kubinį metrą.

„Lietuvos energijos tiekimo“ generalinis direktorius Mantas Mikalajūnas akcentavo, kad gyventojai sąskaitas už šiais metais suvartotą energiją turėtų apmokėti iki gruodžio pabaigos, kad atsiskaitoma būtų šių metų kainomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

gas

dujas perka is rusu uz~190euru ,o jas Tautai jau parduoda uz ~350euru ir jau is duju geldos,toks duju privaciu akcininku amzinas biznis,kvailiai moka ,o lobistai lobsta,tik ne valstybe,beda Tautai per tuos prixvatininkus ir dar kokia.

Konservatoriai kenkėjai

Jeigu ne tas prakeiktas ,konservatorių nupirktas laivas,už kurį mokame ne milijonus,o milijardus,tai dujos būtų pigesnės.O jeigu tuos milijardus,kuriuos mokame už laivą skirti dujų apmokėjimui,tai Lietuvoje dujos būtų nemokamos.Dabar jau konservatoriai trimituoja,kad nepirks pigios,Baltarusijoje pagamintos elektros energijos,o pirks kitur,bet brangią.tai ar atsiklausėte Lietuvos žmonių,ar jie nori brangios elektros? Manau,kad jeigu lietuvaičiai ,apie tai pagalvotų,tai rinkimuose,konservatoriai negautų nei vieno balso.Deją.

Pensininkas

padidino pensija,padidino kainas energetikai, visvien dar liks trys € nuo pensijos padidinimo- galetu dar didinti kainas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS